Sail bevordert acceptatie van maritieme mensen

‘Pap, mam, ik zit op een roeiboot’

Het is uitgegroeid van een ordinaire botenparade tot een onmisbare blijk van acceptatie voor schippers en matrozen: Sail.

Joris kwam tien jaar geleden uit de kajuit als maritiem: “Ik was 14 toen ik tegen mijn ouders vertelde dat ik op een roeibootje zat. Gelukkig gingen ze er meteen heel goed mee om. Ze wisten het eigenlijk ook al wel een tijdje.”

Volgens Joris is Sail belangrijk om de vaste denkpatronen over oppervlaktes te doorbreken: “Er is nu eenmaal een maatschappelijke norm waarbij alles ingericht is op het land. Verreweg de meeste Hollywoodfilms spelen zich bijvoorbeeld af aan wal. Juist daarom is het zo belangrijk om het af en toe over een andere boeg te gooien.” Deze editie van Sail staat dan ook vooral in het teken van diversiteit. “Je ziet bijvoorbeeld dat de bimaritieme mensen altijd tussen wal en schip vallen. Het loopt de spuigaten uit.”

Er is ook kritiek. Veel mensen in de maritieme gemeenschap vinden Sail een overdreven en aanstellerig evenement dat slecht is voor het imago van de scheepvaart. Koos Verhelst is zo iemand: “Als ik vertel dat ik binnenvaartschipper ben, denken mensen meteen dat ik een 17e-eeuwse galjoen van de VOC heb. Terwijl ik gewoon normaal doe.”

Ook Roelof (30) had aanvankelijk zijn twijfels bij Sail, maar ging toch overstag. “Het gaat vooral om bewustwording, om openlijk jezelf te durven zijn. En dat ik gisteren een driemaster had met Cor en Alex is natuurlijk ook niet mis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

We maken er hier wel grapjes over, maar watersport verbroedert écht. De stijgende welvaart in Zuidas-kringen verbroedert de reeds zwaar bevoorrechte VVD-klassen nog méér: samen naar de HISWA, samen de FIOD bashen. Intiem willetje aan willetje in het Prinsengrachtconcert, Cultuur, Chanel 5 én Coke opsnuivend. In vlootverband naar SAIL, relaxed en belastingvrij dobberen in de havens van Monaco en St. Tropez. Beethoven klinkt: Alle Menschen werden Brüder, tranen (van het lachen) vloeien

Reageer
gravatar

Kom op zeg! Sail heeft niets meer te maken met het laten zien van schitterende zeilschepen. Het is één grote, verloederde commerciële hype geworden om zoveel mogelijk bier en knakworsten te kunnen verkopen. Weer zo’n “grandioos evenement” waar je voor je image wel bij geweest mòet zijn, anders tel je niet mee. Ik heb tijdens de eerste sail de schepen binnen zien lopen vanaf de kant van het Noorzeekanaal. Een voor een doken ze op uit de stille ochtendmist. Dat kan helaas nooit meer.

Reageer
gravatar

Tja Ruud, voor alles is maar één (1) eerste keer. De eerste Sail was, meen ik, in augustus 1975 en toen was de ochtendmist nog redelijk puur. Nu komt veel mist vanuit de Tata hoogovens en uit de Amerikahaven (pal naast het dorpje Ruigoord) waar men opgelegde olietankers ontgast en de petrochemie zijn best doet het milieu blijvend te verontreinigen. Nóg zie ik de driemaster Esmeralda vastlopen in een armada van fiscaal onbelaste plezierjachten. De FIOD moest er aan te pas komen

gravatar

Het is goed dat met dit (mogelijk) laatste taboe gebroken wordt.
De vraag is echter of onze tolerantie t.o.v. maritieme mensen zomaar zonder slag of stoot door iedere cultuur geaccepteerd zal worden.
Ik heb dan ook groot respect voor de voorgangers die als eersten voor hun maritieme geaardheid uit durven te komen.

Reageer
gravatar

Prachig Sail A’dam.
Maar waar zijn de sails?
Alles vaart op de motor, of ligt voor de wal.
Feestje voor de landrotten en de commercie aan de wal. De crew a/b houdt rust, een volgende Sailhaven ligt in’t verschiet.

Reageer
gravatar

“Als ze maar niet midden op het water met elkaar voor anker gaan, want dat hoort natuurlijk helemaal niet. Het is prima dat ze zo zijn, maar dan wel achter de gesloten patrijspoortjes. We willen er natuurlijk niks van merken.” aldus de grijzende norse man die net iets te lang naar die leuke matroos die in zijn net wat te strakke uniform uitdagend het dek stond te schrobben.

Reageer
gravatar

Schandalig! Ons land gaat echt naar de haaien! Voor je het weet hebben we RT4 met “Help, mijn zeeman is klusser” of “Goede zeilen, Slechte zeilen”! Ik alg ervan!

Ps. Ik hoop niet dat mijn reactie een stortvloed boze berichten oplevert

Reageer
gravatar

Nou nee, volgens mij is het juist andersom en wordt de Titanic-ramp gebruikt om angst voor het water in te boezemen en te proberen om iedereen te bekeren tot landrot.

gravatar

Is de tekst niet: “toen wij uit Rotterdam vertrokken, vertrokken wij uit Rotterdam, toen wij uit Rotterdam vertrokken, vertrokken wij uit Rotterdam ……… etc.”.

gravatar

De glamour, de filmsterren, de slavernijmomenten, liberalisering, commercialisering van de Universiteit van Amsterdam, ov-kaart en id-kaart, de grootste bibliotheek van Europa zonder boeken en zelfs Gay Pride en de Noord/Zuidlijn. Noem maar op, alles door De Amsterdam.

gravatar

Ik zei nog zo: “Maak geen slapende honden wakker.”
Vooral Hindoestanen kennen hier geen genade in, dat zien ze als realisme, om fobieën te creëren.
Noord/Zuidlijn?

gravatar

Die worden ook niet geaccepteerd.

Bij het zien van een dekknecht met kroeshaar staat er gelijk weer een heel legertje verontwaardigden met kroeshaar op de kade klaar met een megafoon en spandoeken.

gravatar

precies, jij kan de likes wel op je buik schrijven.Heb ik ook eens geprobeerd, krijg nu geen likes maar zonder woordspelling al helemaal niet.

gravatar

Wat een waterig verhaal.
Echt zoiets van water bij de wijn doen

Ik vind dat we Sail moeten organiseren in de wintermaanden.

Moet je zien hoe ze met de handen in het haar zitten als het vriest

Reageer
gravatar

Toch is het onnatuurlijk, mensen op het water. Als God had gewild dat mensen op het water waren gericht, had Hij ze wel vinnen en kieuwen gegeven. Ik vrees dat den boze hier een hand aan het roer heeft.

Reageer
gravatar

In scheepstermen is het woord ‘mast’ hier gebruikelijker dan ‘roer’ dominee. Bij ‘roer’ denkt men snel aan dat wat landrotten stuurwiel noemen.

gravatar

Ja, Donald Kip, Jezus Christus kon over het water lopen, maar hij is dan ook de “Zoon van” en heeft geen vinnen en kieuwen nodig en evenmin een duivels vaartuig.

gravatar

Hoi Lei,

Inderdaad wat romantisch en wat een leuke koppies hebben die otters toch.

Weet je of je er ook een bontjas van kunt krijgen met de koppies en pootjes er nog aan? Zo’n bontjas zou mij geweldig staan.

Vind je niet?

Corrie.