De ruzie tussen wijnrecensenten Onno Kleyn en Harold Hamersma dreigt uit de hand te lopen. Volgens ingewijden zijn de twee niet meer on speaking terms na een ruzie over de afdronk van de Château Guantánamo-Languedoc du Paire uit 2013.
Kleyn vindt het onbegrijpelijk dat Hamersma de omstreden drank omschreef als een elegante wijn met een breed bouquet van kruidigheid: “Als jij met droge ogen beweert dat een volfruitige wijn met een karaktervol aroma beschouwd kan worden als zalvend, soepelbloemig en mousserend, dan ben je echt van het padje af. Een blinde kan proeven dat het juist gaat om een mondvullende smaak van zacht robuuste houttonen.”
Hamersma vindt die kritiek te makkelijk: “Elke malloot kan proeven dat de afdronk een dartel bittertje heeft, met fijne kruidige impressies en een knipoog van rood fruit. Als Onno Kleyn zegt dat deze wijn in de aanzet zacht en elegant is, met een delicaat aroma van karnemelk en een toets van anijs, dan moet hij zich eens goed laten nakijken.”
Collega’s van Hamersma en Kleyn hebben geprobeerd om te bemiddelen tussen de twee vinologen, tot dusver zonder resultaat. Wijnschrijver Nicolaas Klei probeerde de ruzie te sussen: “Waar Onno zich ontzettend kwaad over maakt, is dat Harold meent dat de wijn een sappige finale heeft. Maar met een bonkig mondgevoel kun je nooit een sappige finale hebben. Helaas is Harold veel te trots om zoiets terug te nemen.”
Of het ooit nog goedkomt tussen Harold Hamersma en Onno Kleyn is nog maar zeer de vraag. Hamersma: “Een plezierige zuurbalans, krampjes van citrus, ronde tannines: deze man proeft dingen die er niet zijn. Dit is een fruitige wijn met kapsones, een kruidige uitkots en een natte handdruk van eik en frambozen. Punt uit.” Ook Onno Kleyn betwijfelt of hij en Harold Hamersma hun ruzie ooit nog bijleggen: “Hij stikt maar lekker in z’n soepelbloemige afdronk.”
Vinologen, tsja voetbalanalisten zijn er niets bij.
@Nicolaas Kley: dat bonkige mondgevoel heb je pas de volgende dag!
Een nachtje in de cola zetten, dan hoor je ze niet meer.
Waar is m’n wijf ?
Terwijl ik dit schrijf,
staat hier al een man of vijf.
In hun onderlijf.
Stokstijf.
Hijg en wrijf.
Toon je lijf.
Verdomd klotewijf.
M’n vleeswarenbedrijf.
Kom of ik pak ‘n slijpschijf,
en kill een olijf
en een bamischijf.
Als tijdverdrijf.
Dat staat buiten kijf.
Ik vrees dat ik bij de pieren blijf.
Uiteindelijk gaat de ruzie niets meer of minder dan om een geplette druif.
Met wat velletjes van de wintervoeten van de druivenpletters waardoor de wijn toch zo’n prôchchtig bouquet krijgt.
iedere beginnende wijnslurper weet toch dat qauntanamo toegediend hoort te worden door een doek, het liefst het hele gezicht bedekkend, met grote hoeveelheden tegelijk. De helft van de waardering zit in de ervaring, geef je dan al snek toe
Doe mij maar gewoon een lekker koude Pepsi Cola, ik heb die shitwijn en die mietige zeikrecensenten niet nodig.
P.S. Ik eet de gemalen koffie gewoon en maak er in mijn mond met spuug een expressootje van. Ik ben een MAN!
Wijndrinken is voor mietjes.
Mijn advies is single malt whisky, en dan bij voorkeur cask strength.
Daarvan krijg je tenminste haar onder je kilt.
Precies, van wijn drinken krijg je alleen maar haar onder je klit.
Overigens drink ik al jaren Single Malts (w.o. CS) en dat haar is er nu wel maar ik heb nog steeds geen kilt. Is dat normaal?
Whisky voor mannen zeg je.. Maar je krijgt haar onder je klit….. 😉 lol
Een instantkoffiecomponist en ah-verkoper vond het maar Gortdroge rommel.
Ahh, chateau Tsjernobyl!
Volgens mij gaat het hier om een mondvullende smaak van zacht robuuste houttonen. Ik zie zo aan de kop van Hamersma dat hij niets van wijn weet.
Deze ruzie is met de juiste voorbereidingen snel opgelost, want wijn na bier geeft plezier.
Zulke types… ego’s met een bouquet van rottende brandnetels op stilstaand water. Niet dat ik het met Geert en Marie wil vergelijken, maar toch, de geur is er.
Grappig feitje. 1987 was een goed wijnjaar in Oekraïne en Wit-Rusland. De wijnen werden omschreven als ‘prikkelend, fluoriserend en warm’. Er is vandaag de dag niemand die dit kan bevestigen.
Ahh, chateau Tsjernobyl!
See People Drinking Chateu Tsjernobyl What Happened Next Will Amaze You Side Effect 6 Is Really Scary LoL
Als ze nou allebei een beetje water bij de wijn deden zou dat al de helft schelen!
Iedere wijnkenner weet dat die bocht niet te zuipen is.
Ik heb altijd meer moeite met rechtdoor na het zuipen.