… wat een onnozel geneuzel allemaal …
heeft één van jullie ook maar één seconde aan Jolly Jumper gedacht …
dat is de expert op het gebied van schaduwspringen … lijkt mij …
en ook nog ooggetuige …
… kom morgen nog wel effe langswippen om te kijken of jullie
het huiswerk beter gedaan hebben …
Daar kunnen wij van Apax natuurlijk niet bij achterblijven.
Inderdaad als de schaduw achter de heer Luke valt schiet hij altijd sneller, maar ook als de schaduw voor hem valt mits hij naar achteren schiet. Slogisch.
Ik reageer sneller dan de schrijver van de reactie waarop ik reageer. slogisch
Heb ik Apax toch mooi in de zeik gezet.
Het Higgs Boson is totaal niet relevant in dit kader. Het gaat hier om een zeer eenvoudige vergelijking, die uitermate simpel is te verklaren. En verder hoeven we niet interessant te doen.
Overigens ook interessant: de tijdsduren van de akties en schaduwakties zijn goed meetbaar, en bevinden zich op een schaal die we ons ook goed kunnen voorstellen. Ipv die megatriljardste piconano van het licht. Want: stel dhr Luke doet er 0,5 seconde over om de afstand van 50 cm te overbruggen, hoe snel is dat dan? Dan legt hij in 1 seconde 1 meter af, dat is 3600 meter in een uur, oftewel 3,6 km/uur. Zijn schaduw daarentegen legt 75 cm af, is 1,5 meter in 1 seconde, is 5400 meter per uur, oftwel 5,4 km/uur. Lekker hè, zulke resultaten. En het mooie is ook nog, dat dit niet alleen voorbehouden is aan Dhr. Luke. Nee, u kunt het ook!
Dames en heren, het antwoord op de vraag of Lucky Luke sneller kan schieten dan zijn schaduw, is geheel afhankelijk van zijn schaduw. Of eigenlijk: de plaats op aarde waar Luke zich bevindt. Ik ga er van uit dat zijn schaduw gemaakt wordt door de zon. En dat betekent het volgende: op locaties waar de schaduw langer is dan dhr. Luke, schiet zijn schaduw sneller, maar daar waar de schaduw korter is dan dhr. Luke, schiet hij sneller. Hoe kan dat? Let op: stel, de door de zon geprojecteerde schaduw is 2x zo lang als dhr. Luke. De aktie van het pistool trekken heeft bij dhr. Luke zelf een afstand van bijv. 50 cm. (pistool uit holster halen, en richten). Deze afstand is bij de (langere) schaduw bijv. 75 cm. Omdat deze afstanden in dezelfde tijd worden overbrugd (ik verwaarloos de pica megatriljardste nanoseconde van het licht), is de snelheid dus niet gelijk. De schaduw moet een langere afstand overbruggen dan dhr. Luke, dat gebeurt in dezelfde tijd, en dus is de schaduw sneller! Gevolg hiervan is, dat indien dhr. Luke zich op een locatie bevindt waar zijn schaduw korter is dan hemzelf, het net andersom is. Dan schiet Dhr. Luke sneller dan zijn schaduw. En op locaties waar de schaduw en dhr. Luke dezelfde lengte hebben, ja, dat moge nu wel duidelijk zijn, zijn ze beide even snel.
Zo. Nu deze kwestie is opgelost kunnen we weer gewoon aan het werk. Ik dank u voor uw aandacht.
Leuke poging, maar ik mis hierin de rol van het Higgs boson.
Dames en heren, het antwoord op de vraag of Lucky Luke sneller kan schieten dan zijn schaduw, is geheel afhankelijk van zijn schaduw. Of eigenlijk: de plaats op aarde waar Luke zich bevindt. Ik ga er van uit dat zijn schaduw gemaakt wordt door de zon. En dat betekent het volgende: op locaties waar de schaduw langer is dan dhr. Luke, schiet zijn schaduw sneller, maar daar waar de schaduw korter is dan dhr. Luke, schiet hij sneller. Hoe kan dat? Let op: stel, de door de zon geprojecteerde schaduw is 2x zo lang als dhr. Luke. De aktie van het pistool trekken heeft bij dhr. Luke zelf een afstand van bijv. 50 cm. (pistool uit holster halen, en richten). Deze afstand is bij de (langere) schaduw bijv. 75 cm. Omdat deze afstanden in dezelfde tijd worden overbrugd (ik verwaarloos de pica megatriljardste nanoseconde van het licht), is de snelheid dus niet gelijk. De schaduw moet een langere afstand overbruggen dan dhr. Luke, dat gebeurt in dezelfde tijd, en dus is de schaduw sneller! Gevolg hiervan is, dat indien dhr. Luke zich op een locatie bevindt waar zijn schaduw korter is dan hemzelf, het net andersom is. Dan schiet Dhr. Luke sneller dan zijn schaduw. En op locaties waar de schaduw en dhr. Luke dezelfde lengte hebben, ja, dat moge nu wel duidelijk zijn, zijn ze beide even snel. Ik dank u voor uw aandacht.
Inderdaad als de schaduw achter de heer Luke valt schiet hij altijd sneller, maar ook als de schaduw voor hem valt mits hij naar achteren schiet. Slogisch.
Dit mag niet! Hier gaat Apax toch echt door de bocht. Ik ben wettig eigenaar van “slogisch”!
Rest nog de overweging dat -indien iemand innerlijk verlicht is; denk hier bijvoorbeeld aan J. van Nazareth- er in het geheel geen sprake is van een schaduw. Ook diens beroepsgenoot uit oostelijker streken, mag volgens zijn volgelingen niet worden getoond en beschikt dus ook niet over een schaduw. Men springt niet zo makkelijk over een non-existente schaduw heen. Heeft het geachte forum daar een mening over, of hevelen we dit over naar een passender tijdstip ná de verkiezingen, gezien de ideologische geladenheid van de discussies rond beide voorlieden? Overigens ben ik van mening dat Ajax het “Lucky” met heer Luke deelt en dat eigenlijk een ander ploeg kampioen 2011-2012 zou moeten worden dan dit structureel horkerige en ruziezoekerige gezelschap dat reclame maakt voor Ajax’ brandblussers.
Nu het gewone over-de-eigen-schaduw-springen een algemeen opgevoerd kunstje dreigt te worden, is de tijd rijp het veel moeilijkere hinks-stap-schaduw-springen te gaan (be-)oefenen.
Het moet wel eerst zo zijn dat diegene die zich bereid verklaart over zijn eigen schaduw te springen eerst moet toegeven dat er voldoende lichtval is – liefst daglicht met name zonlicht, maanlicht is helaas wel romantisch maar weinig effectief – maar als deze dat in voldoende mate toegeeft dan is er ook geen sprake meer van een drempel dan wel noodzaak om over een schaduw te springen – laat staan zijn/haar eigen. Het zou zo wel kunnen zijn en daar zie ik veel meer heil in dat men over iemand anders schaduw springt alsof het zijn eigen was omdat die ander veel meer de zon ziet en door de een wordt gewezen op het bestaan van de schaduw – dat kent dan wel weer een schaduwkant namelijk het erkennen van die schaduwzijde van dit verhaal.
Voldoende begeleiding en gefaseerde toewerking tot deze nieuwe stap is elementair onderdeel van het tot schaduw springen komen – daarna kan in goed overleg worden gekozen voor een eventueel eigen schaduw – als diegene deze voldoende heeft herkent als zodanig.
Na zorgvuldig en gedegen veldonderzoek is gebleken dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om het schaduwspringen in de praktijk te brengen.
Het sleutelwoord is “samenwerking”. Wanneer twee partijen, niet zijnde partijen die in elkaars schaduw staan, doch naast elkaar) beiden een sprong opzij maken, is er een gerede kans dat zij daarbij over elkaars schaduw springen.
Dat dit verrassende nieuwe inzichten kan opleveren bleek tijdens een van de praktijktests waarbij een der partijen naast een roltrap stond. De richting waarop men de sprong zijwaarts maakt bleek hierbij van zeer groot belang te zijn.
De gevolgen van deze sprong wierpen korte tijd hun schaduw over het onderzoek, maar wij hebben ons er overheen kunnen zetten.
De resultaten van het onderzoek zullen worden aangeboden aan de schaduwregering, zodra wij weten waar de vertegenwoordigers hiervan zich bevinden.
Wij schaduwen nu enkele vermoedelijke kopstukken uit het komend kabinet om te achterhalen wie wij hiervoor moeten benaderen.
Ik denk dat u in de war bent met “Jack de Wipper”.
Jaja, die Lucky Luke is best goed, maar is ook onderzocht of ie onder zijn eigen schaduw door kan kruipen?
Waarmee ik wil zeggen, dat onder je eigen schaduw door kruipen de dag van gisteren metaforisch gezien beter weerspiegelt dan al dat zogenaamde gespring.
De vergelijking met dit stripverhaal gaat hier absoluut niet op. Het betreft in dit geval namelijk slechts spreekwoordelijk “over de schaduw heenspringen”.
De schaduw is hierbij een metafoor voor de donkere wolken die boven het kabinet hingen. De kogel was echter sneller door de kerk dan dat er gedonder uit de wolken kwam, waarmee het dus in feite het kabinet was dat sneller schoot dan de eigen schaduw.
Als men zich aan de rand van de afgrond bevindt is het nog maar de vraag of een grote sprong voorwaarts als vooruitgang moet worden gezien. In dit geval betekende het de ondergang.
Morris, lange tijd terug. Het valt me op, dat hoewel het grootste publiek van De Speld tussen de 18 en 30 jaar oud is, de reageerders hier of 50 jaar of ouder zijn. Lucky Luke, leuk. Kunnen we ook overstappen op de dames Sophie en Natasja?
Als (iets)oudere jongere kies ik toch eerder voor Franka, Olga Lawina (uit “Agent 327”), of Roodhaar (uit “Storm”). En verder eens met heer Jeettje in de Godwinsectie; “Let bygones be bijgone(s)”.
Volledig mee eens. Heb nog een strip met inscriptie van Martin Lodewijk. Ook eens met de “vieze” van de Paulussen.
Inderdaad. En de schaduw van Olga is beslist niet de minste!!
Na het referaat van een intellectuele exponent van de Paulusgemeente (op 3b), valt er weinig fysisch relevante informatie meer toe te voegen. Het is echter zeer wel mogelijk dat Dick Swaab met Nobèl-harpje -in het hiernamaals- over zijn eigen schaduw zal moeten heenspringen. Zijn bewering dat wij slechts ons brein ZIJN, kan pas dan overtuigend bewezen of weerlegd worden en daarmede evenzeer de essentie van het Christelijke geloof én de basis van de beloning van 70 ongerepte houri’s na het doden van Christenhonden en/of afvallige moslims.
Is er ook bekend of er ook vrouwen zijn die over hun eigen schaduw kunnen springen? Die van mij in ieder geval niet, maar dat is ook wel een heeeel grote schaduw.
Sinds een paar dagen ben ik aan het oefenen, maar het lukt me nog steeds niet…..
Over je schaduw heen springen kan een akelige ervaring opleveren. Je weet immers niet wat er achter die schaduw gebeurt?
Juffrouw Sap is gesprongen, maar we zijn benieuwd waar ze 13 september landt. Kon wel eens lastig landen worden.
Aangezien Sap vloeibaar is zal het toch wel een vloeiende landing worden denk ik.
Eigen schaduw eerst – zegt een volkswijsheid.. nog ergens uit de mooie jaren 30..
Maar in tijde van Depressie zit met niet zo te wachten op een schaduw te bespringen valt..
Lucky “Strike” Luck kan een miljardste picoseconde sneller schieten dan zijn schaduw. Dat is weliswaar een prestatie, maar wel verklaarbaar door de snelheid van de fotonen die van de zon afkomen. Zo’n kogel verandert namelijk de schaduw als geheel niet op een piepklein gaatje na. Lucky en zijn schaduw blijven immers op dezelfde plaats. Omdat de snelheid van de kogel de geluidsbarrière doorbreekt ijlt de schaduw slechts een ietsepietsie na, zoals wij deskundigen dat noemen.
Springen over zijn eigen schaduw is echter geheel andere koek. De naijltijd moet daarvoor groter zijn dan de wetenschap toelaat.
Juist, het is dus een kwestie van remanentie (als ik het goed begrijp).
Inderdaad mijnheer Henk van Mathenesselaan Spaland! Ik zou het zelfs nog wat preciezer willen duiden. Het is een kwestie van remanente inductie.
Neurobiologen, zoals Dick Swaab, zijn echter van mening, dat het verschijnsel veroorzaakt wordt door zogenaamde bi-stabiele hysteresis van de visuele cortex van de pariëtale kwab. Zeg maar illusionaire visuele perceptie oftewel gezichtsbedrog.
U is vies bij, Heer Paulus.
Toch niet helemaal, Heer Spaland. Gaan wij terug naar de bron: de werken van Morris en Goscinny, is wel degelijk sprake van het sneller dan de eigen schaduw zijn, met name in het schietgebied.
De snelheid van de kogel doet niet ter zake: wij meten immers niet of die kogel sneller gaat dan zijn eigen schaduw, maar of de persoon Luke sneller is. En dat is hij.
De door u aangehaalde afbeelding legt een merkwaardig moment vast, Heer Jeettje. Vergelijking van de persoon van de heer Luke en zijn schaduw, met name de positie van holster en kuif, geven voeding aan de gedachte dat tussen de bedrijven door ook nog een knipbeurt aan de orde was.
Weet u of dit bij Botermans was, of elders?
Beste heer Paulus,
U beziet de zaken in een verkeerd daglicht, pardon mes mots. Om over uw eigen schaduw heen te springen hoeft u niet snel te zijn. Sterker nog, u moet tijdens de sprong zeer lang in de lucht kunnen hangen, zodat de schaduw onder u door kan glijden. Over de eigen schaduw springen werkt dan ook het beste midden in de zomer van vlak voor tot vlak na het middaguur.
Kruif
Ach, Heer Spaland, het is mij onbekend. Heel vroeger werkte ik om de hoek bij kapper Botermans, maar ik kan u vertellen Luke daar nooit gezien te hebben. Misschien bij Bentley’s, maar helaas is deze herensalon gestopt, derhalve kan ik geen navraag plegen.
Mijn eigen kapperij was de salon van Pleune in de Jacob Catsstraat, alwaar nogal wat Feyenoorders de haren lieten snijden: een Coen Moulijn, een Reinier Kreyermaat om er maar twee te nomen. De salon is overgegaan in goede handen van iemand met gevoel voor het verleden: de kapsalon is vrijwel onveranderd gebleven. Zij het dat er nu Sparta posters hangen.
Maar ook daar de cowboy slechts in stripvorm mogen aanschouwen.
Gewoon nieuwsgierigheid: laat u uw overtollig haar behandelen bij Kapperazi? Deze bevindt zich op het Hof van Spaland, vandaar.
Uw topografische kennis van de Hof van Spaland is correct, Heer Jeettje. Inderdaad tracht daar een neringdoende onder de naam Kapperazi met het haarsnijden te voorzien in de kosten van het bestaan. Ik heb mij daar nog niet vervoegd voor een behandeling. Indien de plaats van handeling de Hof van Spaland is, dan betreft het het atelier van de eveneens daar gevestigde Wout Rombout. Aldaar moet ik nog 2 stempeltjes op de spaarkaart volmaken, vandaar. Maar ook bij Botermans stap ik over de drempel. Het wisselt nogal.
Aanvullend moet nog worden opgemerkt dat alhier in het inboorlings dialect men spreekt over “de” Hof van Spaland. Indringers uit het centrum van Scyedam vallen dus direct door de mand. Het is maar een weet.
… naah … niemand huiswerk gemaakt ? …
… wat een onnozel geneuzel allemaal …
heeft één van jullie ook maar één seconde aan Jolly Jumper gedacht …
dat is de expert op het gebied van schaduwspringen … lijkt mij …
en ook nog ooggetuige …
… kom morgen nog wel effe langswippen om te kijken of jullie
het huiswerk beter gedaan hebben …
Fijn om te zien dat mijn initiatief voor de retroreageerweek zo enthousiast wordt opgepikt.
Het was Gisteren.
Nee, het was Pudding
Het was Gisteren.
Nee, het was Pudding
Ook maar dubbel, omdat het de trend is.
Dit mag niet! Hier gaat Apax toch echt door de bocht. Ik ben wettig eigenaar van “slogisch”!
Daar kunnen wij van Apax natuurlijk niet bij achterblijven.
Inderdaad als de schaduw achter de heer Luke valt schiet hij altijd sneller, maar ook als de schaduw voor hem valt mits hij naar achteren schiet. Slogisch.
Ik reageer sneller dan de schrijver van de reactie waarop ik reageer. slogisch
Heb ik Apax toch mooi in de zeik gezet.
Het Higgs Boson is totaal niet relevant in dit kader. Het gaat hier om een zeer eenvoudige vergelijking, die uitermate simpel is te verklaren. En verder hoeven we niet interessant te doen.
Overigens ook interessant: de tijdsduren van de akties en schaduwakties zijn goed meetbaar, en bevinden zich op een schaal die we ons ook goed kunnen voorstellen. Ipv die megatriljardste piconano van het licht. Want: stel dhr Luke doet er 0,5 seconde over om de afstand van 50 cm te overbruggen, hoe snel is dat dan? Dan legt hij in 1 seconde 1 meter af, dat is 3600 meter in een uur, oftewel 3,6 km/uur. Zijn schaduw daarentegen legt 75 cm af, is 1,5 meter in 1 seconde, is 5400 meter per uur, oftwel 5,4 km/uur. Lekker hè, zulke resultaten. En het mooie is ook nog, dat dit niet alleen voorbehouden is aan Dhr. Luke. Nee, u kunt het ook!
Nog steeds geen Higgs deeltje gezien hier…
Sorry voor de dubbele entry. Kan iemand er eentje weghalen?
Dames en heren, het antwoord op de vraag of Lucky Luke sneller kan schieten dan zijn schaduw, is geheel afhankelijk van zijn schaduw. Of eigenlijk: de plaats op aarde waar Luke zich bevindt. Ik ga er van uit dat zijn schaduw gemaakt wordt door de zon. En dat betekent het volgende: op locaties waar de schaduw langer is dan dhr. Luke, schiet zijn schaduw sneller, maar daar waar de schaduw korter is dan dhr. Luke, schiet hij sneller. Hoe kan dat? Let op: stel, de door de zon geprojecteerde schaduw is 2x zo lang als dhr. Luke. De aktie van het pistool trekken heeft bij dhr. Luke zelf een afstand van bijv. 50 cm. (pistool uit holster halen, en richten). Deze afstand is bij de (langere) schaduw bijv. 75 cm. Omdat deze afstanden in dezelfde tijd worden overbrugd (ik verwaarloos de pica megatriljardste nanoseconde van het licht), is de snelheid dus niet gelijk. De schaduw moet een langere afstand overbruggen dan dhr. Luke, dat gebeurt in dezelfde tijd, en dus is de schaduw sneller! Gevolg hiervan is, dat indien dhr. Luke zich op een locatie bevindt waar zijn schaduw korter is dan hemzelf, het net andersom is. Dan schiet Dhr. Luke sneller dan zijn schaduw. En op locaties waar de schaduw en dhr. Luke dezelfde lengte hebben, ja, dat moge nu wel duidelijk zijn, zijn ze beide even snel.
Zo. Nu deze kwestie is opgelost kunnen we weer gewoon aan het werk. Ik dank u voor uw aandacht.
Leuke poging, maar ik mis hierin de rol van het Higgs boson.
Dames en heren, het antwoord op de vraag of Lucky Luke sneller kan schieten dan zijn schaduw, is geheel afhankelijk van zijn schaduw. Of eigenlijk: de plaats op aarde waar Luke zich bevindt. Ik ga er van uit dat zijn schaduw gemaakt wordt door de zon. En dat betekent het volgende: op locaties waar de schaduw langer is dan dhr. Luke, schiet zijn schaduw sneller, maar daar waar de schaduw korter is dan dhr. Luke, schiet hij sneller. Hoe kan dat? Let op: stel, de door de zon geprojecteerde schaduw is 2x zo lang als dhr. Luke. De aktie van het pistool trekken heeft bij dhr. Luke zelf een afstand van bijv. 50 cm. (pistool uit holster halen, en richten). Deze afstand is bij de (langere) schaduw bijv. 75 cm. Omdat deze afstanden in dezelfde tijd worden overbrugd (ik verwaarloos de pica megatriljardste nanoseconde van het licht), is de snelheid dus niet gelijk. De schaduw moet een langere afstand overbruggen dan dhr. Luke, dat gebeurt in dezelfde tijd, en dus is de schaduw sneller! Gevolg hiervan is, dat indien dhr. Luke zich op een locatie bevindt waar zijn schaduw korter is dan hemzelf, het net andersom is. Dan schiet Dhr. Luke sneller dan zijn schaduw. En op locaties waar de schaduw en dhr. Luke dezelfde lengte hebben, ja, dat moge nu wel duidelijk zijn, zijn ze beide even snel. Ik dank u voor uw aandacht.
Inderdaad als de schaduw achter de heer Luke valt schiet hij altijd sneller, maar ook als de schaduw voor hem valt mits hij naar achteren schiet. Slogisch.
Dit mag niet! Hier gaat Apax toch echt door de bocht. Ik ben wettig eigenaar van “slogisch”!
Rest nog de overweging dat -indien iemand innerlijk verlicht is; denk hier bijvoorbeeld aan J. van Nazareth- er in het geheel geen sprake is van een schaduw. Ook diens beroepsgenoot uit oostelijker streken, mag volgens zijn volgelingen niet worden getoond en beschikt dus ook niet over een schaduw. Men springt niet zo makkelijk over een non-existente schaduw heen. Heeft het geachte forum daar een mening over, of hevelen we dit over naar een passender tijdstip ná de verkiezingen, gezien de ideologische geladenheid van de discussies rond beide voorlieden? Overigens ben ik van mening dat Ajax het “Lucky” met heer Luke deelt en dat eigenlijk een ander ploeg kampioen 2011-2012 zou moeten worden dan dit structureel horkerige en ruziezoekerige gezelschap dat reclame maakt voor Ajax’ brandblussers.
Lucky Luke? Lukcy Luke?!
Ik HAAT Lucky Luke! Die @#^¶ van een mislukte cowboy!
Hmm, wanneer gaan we eten?
Nu het gewone over-de-eigen-schaduw-springen een algemeen opgevoerd kunstje dreigt te worden, is de tijd rijp het veel moeilijkere hinks-stap-schaduw-springen te gaan (be-)oefenen.
Het moet wel eerst zo zijn dat diegene die zich bereid verklaart over zijn eigen schaduw te springen eerst moet toegeven dat er voldoende lichtval is – liefst daglicht met name zonlicht, maanlicht is helaas wel romantisch maar weinig effectief – maar als deze dat in voldoende mate toegeeft dan is er ook geen sprake meer van een drempel dan wel noodzaak om over een schaduw te springen – laat staan zijn/haar eigen. Het zou zo wel kunnen zijn en daar zie ik veel meer heil in dat men over iemand anders schaduw springt alsof het zijn eigen was omdat die ander veel meer de zon ziet en door de een wordt gewezen op het bestaan van de schaduw – dat kent dan wel weer een schaduwkant namelijk het erkennen van die schaduwzijde van dit verhaal.
Voldoende begeleiding en gefaseerde toewerking tot deze nieuwe stap is elementair onderdeel van het tot schaduw springen komen – daarna kan in goed overleg worden gekozen voor een eventueel eigen schaduw – als diegene deze voldoende heeft herkent als zodanig.
Laat jullie je nou niks wijsmaken. De bekende afbeelding waarin Lucky Luke sneller dan zijn schaduw schiet, is gewoon gefotoshopt.
Mijn eigen schaduw springt over mij heen. Heel verontrustend.
Na zorgvuldig en gedegen veldonderzoek is gebleken dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om het schaduwspringen in de praktijk te brengen.
Het sleutelwoord is “samenwerking”. Wanneer twee partijen, niet zijnde partijen die in elkaars schaduw staan, doch naast elkaar) beiden een sprong opzij maken, is er een gerede kans dat zij daarbij over elkaars schaduw springen.
Dat dit verrassende nieuwe inzichten kan opleveren bleek tijdens een van de praktijktests waarbij een der partijen naast een roltrap stond. De richting waarop men de sprong zijwaarts maakt bleek hierbij van zeer groot belang te zijn.
De gevolgen van deze sprong wierpen korte tijd hun schaduw over het onderzoek, maar wij hebben ons er overheen kunnen zetten.
De resultaten van het onderzoek zullen worden aangeboden aan de schaduwregering, zodra wij weten waar de vertegenwoordigers hiervan zich bevinden.
Wij schaduwen nu enkele vermoedelijke kopstukken uit het komend kabinet om te achterhalen wie wij hiervoor moeten benaderen.
‘De man die sneller schiet dan zijn schaduw’ heeft zijn bijnaam gekregen van zijn (ex) vriendinnen.
Ik denk dat u in de war bent met “Jack de Wipper”.
Jaja, die Lucky Luke is best goed, maar is ook onderzocht of ie onder zijn eigen schaduw door kan kruipen?
Waarmee ik wil zeggen, dat onder je eigen schaduw door kruipen de dag van gisteren metaforisch gezien beter weerspiegelt dan al dat zogenaamde gespring.
De vergelijking met dit stripverhaal gaat hier absoluut niet op. Het betreft in dit geval namelijk slechts spreekwoordelijk “over de schaduw heenspringen”.
De schaduw is hierbij een metafoor voor de donkere wolken die boven het kabinet hingen. De kogel was echter sneller door de kerk dan dat er gedonder uit de wolken kwam, waarmee het dus in feite het kabinet was dat sneller schoot dan de eigen schaduw.
Als men zich aan de rand van de afgrond bevindt is het nog maar de vraag of een grote sprong voorwaarts als vooruitgang moet worden gezien. In dit geval betekende het de ondergang.
Morris, lange tijd terug. Het valt me op, dat hoewel het grootste publiek van De Speld tussen de 18 en 30 jaar oud is, de reageerders hier of 50 jaar of ouder zijn. Lucky Luke, leuk. Kunnen we ook overstappen op de dames Sophie en Natasja?
Als (iets)oudere jongere kies ik toch eerder voor Franka, Olga Lawina (uit “Agent 327”), of Roodhaar (uit “Storm”). En verder eens met heer Jeettje in de Godwinsectie; “Let bygones be bijgone(s)”.
Volledig mee eens. Heb nog een strip met inscriptie van Martin Lodewijk. Ook eens met de “vieze” van de Paulussen.
Inderdaad. En de schaduw van Olga is beslist niet de minste!!
Na het referaat van een intellectuele exponent van de Paulusgemeente (op 3b), valt er weinig fysisch relevante informatie meer toe te voegen. Het is echter zeer wel mogelijk dat Dick Swaab met Nobèl-harpje -in het hiernamaals- over zijn eigen schaduw zal moeten heenspringen. Zijn bewering dat wij slechts ons brein ZIJN, kan pas dan overtuigend bewezen of weerlegd worden en daarmede evenzeer de essentie van het Christelijke geloof én de basis van de beloning van 70 ongerepte houri’s na het doden van Christenhonden en/of afvallige moslims.
Is er ook bekend of er ook vrouwen zijn die over hun eigen schaduw kunnen springen? Die van mij in ieder geval niet, maar dat is ook wel een heeeel grote schaduw.
Heer Laxman
Sinds een paar dagen ben ik aan het oefenen, maar het lukt me nog steeds niet…..
Over je schaduw heen springen kan een akelige ervaring opleveren. Je weet immers niet wat er achter die schaduw gebeurt?
Juffrouw Sap is gesprongen, maar we zijn benieuwd waar ze 13 september landt. Kon wel eens lastig landen worden.
Aangezien Sap vloeibaar is zal het toch wel een vloeiende landing worden denk ik.
Eigen schaduw eerst – zegt een volkswijsheid.. nog ergens uit de mooie jaren 30..
Maar in tijde van Depressie zit met niet zo te wachten op een schaduw te bespringen valt..
of wel?
Dit is niet juist.
Lucky “Strike” Luck kan een miljardste picoseconde sneller schieten dan zijn schaduw. Dat is weliswaar een prestatie, maar wel verklaarbaar door de snelheid van de fotonen die van de zon afkomen. Zo’n kogel verandert namelijk de schaduw als geheel niet op een piepklein gaatje na. Lucky en zijn schaduw blijven immers op dezelfde plaats. Omdat de snelheid van de kogel de geluidsbarrière doorbreekt ijlt de schaduw slechts een ietsepietsie na, zoals wij deskundigen dat noemen.
Springen over zijn eigen schaduw is echter geheel andere koek. De naijltijd moet daarvoor groter zijn dan de wetenschap toelaat.
Juist, het is dus een kwestie van remanentie (als ik het goed begrijp).
Inderdaad mijnheer Henk van Mathenesselaan Spaland! Ik zou het zelfs nog wat preciezer willen duiden. Het is een kwestie van remanente inductie.
Neurobiologen, zoals Dick Swaab, zijn echter van mening, dat het verschijnsel veroorzaakt wordt door zogenaamde bi-stabiele hysteresis van de visuele cortex van de pariëtale kwab. Zeg maar illusionaire visuele perceptie oftewel gezichtsbedrog.
U is vies bij, Heer Paulus.
Toch niet helemaal, Heer Spaland. Gaan wij terug naar de bron: de werken van Morris en Goscinny, is wel degelijk sprake van het sneller dan de eigen schaduw zijn, met name in het schietgebied.
De snelheid van de kogel doet niet ter zake: wij meten immers niet of die kogel sneller gaat dan zijn eigen schaduw, maar of de persoon Luke sneller is. En dat is hij.
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_aXErQwGPZ7k/TNgGjPpyi-I/AAAAAAAAA1Q/vrSpRt6Se8o/s1600/lucky_luke_3.jpg&imgrefurl=http://dekernvandezaak.blogspot.com/2010/11/cinekids-dag-4-lucky-luke-en-de-ballade.html&h=768&w=1024&sz=66&tbnid=E18VBV0Fsc3rkM:&tbnh=90&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dlucky%2Bluke%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=lucky+luke&docid=iXe1gAOM0bfvzM&hl=nl&sa=X&ei=YzeaT82EIOiQ4gTvjKGzDw&sqi=2&ved=0CFEQ9QEwAw&dur=2621
De door u aangehaalde afbeelding legt een merkwaardig moment vast, Heer Jeettje. Vergelijking van de persoon van de heer Luke en zijn schaduw, met name de positie van holster en kuif, geven voeding aan de gedachte dat tussen de bedrijven door ook nog een knipbeurt aan de orde was.
Weet u of dit bij Botermans was, of elders?
Beste heer Paulus,
U beziet de zaken in een verkeerd daglicht, pardon mes mots. Om over uw eigen schaduw heen te springen hoeft u niet snel te zijn. Sterker nog, u moet tijdens de sprong zeer lang in de lucht kunnen hangen, zodat de schaduw onder u door kan glijden. Over de eigen schaduw springen werkt dan ook het beste midden in de zomer van vlak voor tot vlak na het middaguur.
Kruif
Ach, Heer Spaland, het is mij onbekend. Heel vroeger werkte ik om de hoek bij kapper Botermans, maar ik kan u vertellen Luke daar nooit gezien te hebben. Misschien bij Bentley’s, maar helaas is deze herensalon gestopt, derhalve kan ik geen navraag plegen.
Mijn eigen kapperij was de salon van Pleune in de Jacob Catsstraat, alwaar nogal wat Feyenoorders de haren lieten snijden: een Coen Moulijn, een Reinier Kreyermaat om er maar twee te nomen. De salon is overgegaan in goede handen van iemand met gevoel voor het verleden: de kapsalon is vrijwel onveranderd gebleven. Zij het dat er nu Sparta posters hangen.
Maar ook daar de cowboy slechts in stripvorm mogen aanschouwen.
Gewoon nieuwsgierigheid: laat u uw overtollig haar behandelen bij Kapperazi? Deze bevindt zich op het Hof van Spaland, vandaar.
Uw topografische kennis van de Hof van Spaland is correct, Heer Jeettje. Inderdaad tracht daar een neringdoende onder de naam Kapperazi met het haarsnijden te voorzien in de kosten van het bestaan. Ik heb mij daar nog niet vervoegd voor een behandeling. Indien de plaats van handeling de Hof van Spaland is, dan betreft het het atelier van de eveneens daar gevestigde Wout Rombout. Aldaar moet ik nog 2 stempeltjes op de spaarkaart volmaken, vandaar. Maar ook bij Botermans stap ik over de drempel. Het wisselt nogal.
Aanvullend moet nog worden opgemerkt dat alhier in het inboorlings dialect men spreekt over “de” Hof van Spaland. Indringers uit het centrum van Scyedam vallen dus direct door de mand. Het is maar een weet.
Ik neem aan dat dit steekproefsgewijs is gedaan?
… en dubbel blind?
Ja, dat heb ik vanaf het begin al geroepen. Maar ja, niemand luistert.