‘De huidige starre, seizoensindeling druist lijnrecht tegen de meteorologische werkelijkheid in’, schrijft het KNMI in een vandaag verschenen rapport. Het meteorologisch instituut pleit daarom voor de invoering van flexseizoenen, waarbij het jaargetijde van dag tot dag, zo nodig zelfs van uur tot uur kan worden aangepast aan het weerbeeld.
‘We hebben dit jaar weer kunnen zie hoe die ouderwetse indeling weer tekortschiet’, zegt onderzoeker Peter de Koning, die meewerkte aan het rapport. ‘De periode die volgens de Gregoriaanse kalender als ‘zomer’ werd betiteld, was een eindeloze verzameling druilerige, kille regendagen, terwijl we de afgelopen drie weken juist onstuimig lenteweer, of eventueel een mooie nazomer hadden.’
‘In het nieuwe systeem bepaalt het weer welk seizoen het is en niet één of ander middeleeuws schema. Zo vallen warmere dagen zonder neerslag onder de noemer “zomer”, ongeacht de datum, en kunnen we een dag als vandaag als “herfst” classificeren, met alle voordelen van dien. Een uitdrukking als ‘een natte zomerdag’ zal dus uiteindelijk ook uit ons vocabulaire verdwijnen. Dat scheelt een hoop gezeur.’
De nieuwe indeling van de seizoenen leidt tot enthousiaste reacties. ‘Ik mag binnenkort na het journaal zeggen welk seizoen het de volgende dag wordt’, zegt een zichtbaar opgewonden weerman Peter Timofeeff. ‘Dat is toch prachtig. Stel je voor dat ik zeg: het wordt morgen zomer. Het weerbericht zal nooit meer hetzelfde zijn.’
Groenteman Henk Steenveld vindt de nieuwe seizoensindeling maar ‘een hoop gedoe’. ‘Wij groentemannen bepalen de seizoenen aan de hand van de groentekalender. Dat zal ik blijven doen.’
Aan het eind van dit jaar krijgt ieder huishouden een brochure in de bus waarin de criteria voor de nieuwe seizoenen worden uitgelegd. ‘Met de brochure in de hand kunnen de mensen zelf bepalen welk seizoen het buiten is. We geven de seizoenen weer terug aan de mensen.’
Het KNMI hoopt dat de nieuwe flexseizoenen in de zomer van 2012 operationeel zijn.
Namens de vereniging van bierbrouwers wil ik dit plan van harte toejuichen. Jarenlang hebben we allerlei kunstgrepen moeten verzinnen om het hele jaar Bockbier te kunnen verkopen. Omdat dit nou eenmaal bekend stond als ‘Herfstbock’ moesten wij vervolgens ook met een ‘Lentebock’, ‘Zomerbock’ en ‘Winterbock’ komen om de verkopen hoog te kunnen houden. Maar dat is nu niet meer nodig, we wachten gewoon tot er miezerig weer wordt voorspeld en vervolgens kunnen we weer zonder problemen de aloude Herfstbock aanbieden! En met het weer in Nederland is dat ongeveer 300 dagen per jaar mogelijk. Dat scheelt een hoop nieuwe labels plakken op dezelfde flesjes.
Namens de vereniging van Kleuterjuffen wil ik echter bezwaren aantekenen tegen dit plan. Ten behoeve van efficiënt onderwijs hebben wij het jaar in herkenbare kwartalen ingedeeld. Een jaar van te voren ligt al precies vast in welke week welke knutsel, welk verhaaltje, welk liedje en welk filmpje aan de beurt is. Maar het weer wil de laatste jaren niet meewerken en dat moest eens over zijn. Het is toch onbestaanbaar dat het zonnetje begin oktober schijnt, terwijl wij de kinderen een werkje met herfstbladeren willen laten plakken! Als het weer zich niet aan de afgesproken planning houdt, gaan wij stappen ondernemen!
Ik denk dat Henk Bleker het knmi nog meer moet gaan korten.
Al die baarlijke nonsens
daar kan niemand iets mee.
Ik voorzie enkele onregelmatigheden met betrekking tot de voorjaars-, zomer- en herstvakantie.
En stel dat ik op een zomerse dag op zomervakantie ga naar een winters gebied, heb ik mijn kerstvakantie dan al verspeeld of toch nog niet?
Joepie!!!!!! kan ik tenminste ook in december met een zomergriepje aankomen!!!!
Even voor de duidelijkheid: Peter Timofeef komt niet na het Journaal (NOS) maar na RTL Nieuws 🙂
Ah, ik proef hier enig onbegrip over de ingrijpendheid van deze actie: dat gaat dus óók veranderen: aangezien het niet eens meer dagkoersen zullen worden, maar meer uur-tot-uur voorspellingen, zal het hele gamma aan weermannen en -vrouwen op alle netten elkaar opvolgen en aanvullen op alle zenders.
Weer wordt een hot topic.
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Jan Smit en consortium erg blij zijn met deze verandering. “Door de meerdere korte zomers is er altijd wel een ‘zomer voorbij’, dus meer tijd voor een feestje.” aldus Nick Schilder.
Jelle Brandt Corstius is echter minder blij: “Het voordeel van werken aan een programma als Zomergasten zijn de regelmatige werktijden, nu wordt dit een stuk onregelmatiger.”
Ik vermoed dat dit verhaal nog een staartje krijgt…
Mooi! In deze verwarmde tijden is het fijn dat iemand ons een hand boven het hoofd houdt als bescherming tegen de regen van nieuwe regels die ons als hagelstenen koud op het dak vallen. Zo verdwijnen onze problemen als sneeuw voor de zon. En dit was’t weer.
Moet ik mijn winterbanden er nu wel of niet opzetten?
En moet ik zodra er een temperatuur hoger dan 11 graden C wordt voorspeld weer verwisselen? En zodra Erwin Kroll ons weer een lagere temperatuur aansmeert mijn winterbanden weer uit de mottenballen halen?
De winterstop kan dan naar believen kort of lang duren, plaatsvinden wanneer het winter is of in het winterseizoen.
En Aron Winter zou wel eens hoofdtrainer kunnen worden. Maar daar ga ik niet over. Ik beslis er alleen over.
Ik vrees voor behoorlijke scheefgroei. Veel mensen willen liever zogenaamd mooi weer, dus droog en zonnig. En dan groeien de aardappels niet zo goed meer.
Dan kun je als Amsterdammer wel zeggen: “Mwa, dan eet ik wel friet!”, maar zo werkt het niet!
En er moet vast wel weer een Nationale SeizoenAutoriteit opgericht worden om hoge boetes uit te delen.
Als je Merkel meeneemt in de beschouwing zal het wel een Europese Autoriteit met Hoge Commissaris voor Seizoensverdeling worden.
En dan maar hopen, bidden en smeken dat er geen Haagse draaikont die eer te beurt valt.
(eten Amsterdammers friet? Goh, nooit geweten: dacht altijd dat het Belgische toeristen waren – wonderlijk volkje)
Je hebt zowaar een punt. Amsterdammers en andere Hollanders zeggen patat.
Wellicht dat mijn buurman, want van hem had ik het verhaal, zijn eigen dialect over het citaat heenlegde.
We zijn al bij bijdrage 24 en toch nog steeds geen prof. dr. Bert Bokhoven hierover aan het woord. De zeer geleerde heer zal het wel wat druk hebben maar intussen blijft het verlossende woord wel heel erg lang uit! Ik weet echt niet wat ik hier nu van dien te vinden!
Mijn broer heeft last van een herfstdipje, laat hij u weten.
Hoewel hij naar aanleiding van dit bericht dat niet zeker meer weet, en daar wordt hij wat neerslachtig van.
Jammer; want meestal is hij het zonnetje in huis, maar hij weet niet precies of dat nu nog wel is toegestaan.
Eewhh; hoe zit het dan met die seizoensabonnementen? Gaat dat dan ook van dag tot dag? Moet je op een off day dan een kaartje kopen? Toeslag betalen? En wat als het weer op de dag omslaat? Gratis 1e klas reizen ter compensatie?
Of gaat men een 4-seizoenskaart uitvinden?
Is nu het hek van de dam, de beer los en de kermis koud, omdat men nieuwe seizoenen gaat introduceren om de kaartverkoop te stimuleren? Uitverkoopseizoen, koopzondagseizoen: verzin ze maar.
Vragen vragen: zoveel mensen zoveel seizoenen: dit is vragen om oponthoud en vertraging, voorspel ik u.
Enne; hangt dit samen met de klimaatoplossing van Merkel? Toch wel graag weten voordat wij met torenhoge uit de hand gelopen weerschulden én slecht weer worden opgezadeld vanwege landen die het mooie weer claimen en misbruiken voor eigen doeleinden.
Afschaffing van de winter is mij een lief ding waard! Kunnen we niet gewoon Friesland opofferen en daarvoor in ruil een dag of 300 per jaar zomer krijgen? Twee maanden lente erbij, twee dagen herfst en het jaar is klaar, zou ik zeggen.
Ben ik helemaal mee eens; gewoon de winter afschaffen ! Lente = feb. t/m mei, zomer = juni t/m sep. en herfst = okt. t/m jan.. Doen we !
Overigens heeft een vergelijkbaar voorstel van mij het nooit gehaald: de maandag afschaffen en aan het eind van de week twee vrijdagen. Velen hebben een hekel aan de maandag en worden blij van de vrijdag, dus waarom niet zo oplossen ?
De winter afschaffen is onaanvaardbaar voor liefhebbers van de elfstedentocht. Om het iedereen naar de zin te maken – jawel, polderen maar – zouden we de winter kunnen inplannen op een schrikkeldag.
Henk, je NAAM doet vermoeden dat je die vuige gewoonte te willen polderen NIET wenst te hanteren. In dit kader wens ik absoluut op geen enkele manier tegemoet te komen aan die knattergakke idioten die willen ‘Elfstederen’. Winter is volstrekt onaanvaardbaar en dient te worden uitgezet naar (bijv.) Angola. Allen die toch willen winteren, doen dat dan maar lekker bij de Chinezen in Angola. Ik heb daar helemaal NIKS mee!
Bøs Showfør, op een schrikkeldag één keer in de 4 jaar polderen ten aanzien van de winter kan ik nog aanvaarden, maar dat is wel gelijk het uiterste. Voordat de vorst invalt, is de winter immers weer voorbij. Tegemoetkomend noem ik dat polderen. U weet natuurlijk wel beter…
Er zijn ook al vergevorderde plannen voor “Seasons on demand”. Dit plan wordt ontwikkeld door de joined venture van het KNMI en de chinese firma “Pfjou Lang Heet”. Iedereen zijn eigen seizoen op zijn eigen tijdstip en plek. De eerste trial voor Nederland komt uit in Juni 2015. West-Terschelling zal hiervoor dan tijdelijk gesloten worden.
De pizzeria’s in Nederland krijgen een moeilijke taak, hoe ziet een pizza quatro Stagioni er in het nieuwe seizoenensysteem uit? Bestaat er nog wel uniformiteit in de pizza of is deze overgeleverd aan willekeurige invulling van de pizzabakker, of moet de groentekalender van de groenteboeren gevolgd worden?
Aan de andere kant zal het werk van Vivaldi beter passen bij onze beleving van de 4 jaargetijden, wat een mogelijke impuls kan geven aan de kwaliteitsbeleving van de gehele klassieke muziek.
Sommigen houden toch al zeer weinig rekening de authenticiteit van bepaalde pizza’s. Neem nu bijvoorbeeld de pizza Margarita, ooit bedacht voor het bezoek van Koningin Margherita (echtgenote van Umberto I) aan Napels. Deze hoort in de kleuren van de Italiaanse vlag te zijn: rood (tomaten), wit (mozzarela) en groen (basilicum).
Waaraan de verschoten kleuren die ik in diepvriespizza’s uit de supermarkt aantref doen denken, wil ik liever niet hier beschrijven.
Mede daarom is het raadzaam voortaan ipv een pizza die verwijst naar vier jaargetijden, pizze te bestellen met vier (verschillende) kazen.
Is het toeval, dat de pizza Margherita de goedkoopste pizza is en vernoemd naar een zekere dame van zekere komaf?
Zolang de 4 stagio pizza maar zonder artisjokkenhartjes is, want die lust meneer niet.
Eind oktober. Het wordt weer tijd voor mijn winterslaap.
Wij moeten de begrippen prille lente en hoogzomer aanvullen met prille winter en hoogwinter. Het zal duidelijk zijn: Voor ons Friezen is het pas winter als hij gehouden wordt.
Een ander bijkomend voordeel: het hele
jaar uitverkoop van lente/zomer/herfst/
winter spullen! Fantastisch!!!!
Er mag ook wel eens iets gedaan worden aan het begrip ‘verjaardagen’. Soms voel je je gewoon ouder, soms jonger.
Om leeftijd te bepalen aan de hand van het aantal rondjes die onze aarde om de zon draait is een eeuwenoud, achterhaald idee.
Dan heb jij het over de gevoelsverjaardag, die al naar gelang de wind hoger of lager kan zijn.
“‘Met de brochure in de hand kunnen de mensen zelf bepalen welk seizoen het buiten is. We geven de seizoenen weer terug aan de mensen.’”
Prachtige paradox!
TEGEN!!!!
Dan ben ik namelijk ineens 342 lentes oud, en da’s niet best…
Laatst was het hier zo mistig dat je niet eens kon zien wat voor weer het was. Wat wil het KNMI daarmee doen?
Het lijkt me goed om die zomerdagen dan ook met 19% btw te belasten om het rendement te vergroten. Als we de herfstdagen onder het lage tarief laten vallen, komen we de mensen ook financieel tegemoet.
Betekent dat ook dat de klok dan steeds weer heen en weer gezet moet worden van winter- naar zomertijd en vice versa?
Lijkt me hoogst wenselijk dat ook de tijd aan de mensen wordt teruggegeven: kies zelf of het voor jou zomer- of wintertijd is. Of welke andere tijdzone dan ook. Wie weet welke minder-/meerderheid anders met mijn klok aan de haal gaat in het flexseizoensysteem.
Gezien het Europeesrechtelijke principe van vrije mededinging, mag het KNMI niet het alleenrecht tot seizoenskwalificatie hebben. Meteo Ubachsberg-Craubeek (Lb.) moet de mitsdien zomer kunnen afkondigen, terwijl Weerbureau Woudsend-Haven (Frl)dat zelfde moment strenge winter met zicht op de Elstedentocht mag annonceren.
Dat scheelt een hoop last-minutegedoe voor spijtoptantenvakanties.
En komt er wel een zomer in 2012 of krijgen we dan alleen een verzameling winter- en herfstdagen met af en toe een lentedag ?
Volgens mij ziet het KNMI dit al aankomen en dekken ze zich vast in !
Als dat zo is overweeg ik toch sterk mijn lidmaatschap van het KNMI op te zeggen.
In welke zomer 2012 precies dan? De eerste, ergens in het midden of de laatste zomer van 2012?
Ik vind het nergens op slaan!!!
Lieve Pauletteke,
Waarop en waarmee?
Gelukkig is het wél altijd lente in de ogen van die beeldschone tandartsassistente.
Ja, sei zoent beeter dan wie ook!
Koude voeten in hartje zomer. De weerbaarheid neemt wel behoorlijk af.
Teruggeven aan de mensen. Heel goed. Voor je het weet gaan de moslims weer met onze seizoenen aan de haal.
U bedoelt waarschijnlijk: aan de halal.
Ik houd mijn mening voor mij tot ik heb gehoord van prof.dr.ir. B. Bokhoven, meteorologisch en theologisch statisticus.
In deze verwarrende tijden hebben wij behoefte aan deskundige en sterke leiders, nietwaar?
Inderdaad, ik wacht ook met smart want alleen prof. dr. Bert Bokhoven kan hier een helder en duidelijk betoog over neerzetten zodat wij gelijk weten waar we aan toe zijn met ONZE seizoenen!!
Voor dit soort dingen heb je duidelijk een data-analist nodig.
Laat de Speld! nu een uitstekende niet verouderende Data-Anal-ist in huis hebben.
Ik maak me veel meer druk over wat Bert B. en data-anal-isten uit bil-thoven te zeggen hebben over het naderende einde der werkelijkheid als je doemdenkers over de vierde grote ronde van de Maya’s enige vorm van aandacht schenkt.
Dat is dan 28-10-2011, en dat is dus morgen.
Waar zijn de Speld! astrologen met die situatie ?
Morgen einde van de wereld en de nationale Speld! dag is wederom onbekend.
Kan dus prima morgen (vrijdag) zijn.
Vraag aan de Speld! redactie:
Hoe viert U de ondergang van de wereld ?
(vrij naar man bijt hondt)
Ontzettend goed idee. De laatste zin is echter wat verwarrend.
Wat is aan de laatste zin verwarend?
Dit betekent als het op 1 januari een mooi dag is zonder regen of sneeuw.
Valt de dag onder een zomer dag dus zomer 2012 😉
“in de zomer van 2012” Het KNMI bedoelt dan waarschijnlijk dat ze de winter en het voorjaar nog niet op deze wijze willen administreren. Dat is nog best verwarrend, want zo houd je alleen maar zomer en herfstdagen over in 2012…
Het biedt inderdaad de mogelijkheid om in oktober een weekje zomervakantie te nemen. In plaats van dat het een deprimerende herfstvakantie wordt. Het woord alleen al, herfstvakantie!