“Het internet zou best wel eens een hit kunnen worden”. Die conclusie trekt de NOS na een meeslepend ‘interactief’ verslag van de gemeenteraads-verkiezingen. Na maanden voorbereiding wist het nieuwsstation de verkiezingsavond een extra dimensie te geven door gebruik te maken van de allernieuwste technologie. NOS-Internetpionier Jeroen “zeg maar Wol” Wollaars: “Het gemak van dingen opzoeken en de mogelijkheid tot ‘interactie’ met meerdere mensen is revolutionair. Deze technologie zou in meer grote steden aanwezig moeten zijn.”
De omroep is zeer verheugd dat de nieuwe inbelverbinding het de hele avond heeft volgehouden. Op reguliere dagen wordt de verbinding regelmatig verbroken, bijvoorbeeld als de trillingen van een langsrijdende vrachtwagen het modem ontregelen. De NOS was daarom huiverig om zich al te afhankelijk op te stellen ten aanzien van het nieuwe medium. “Het enthousiasme voor Internet is wellicht wat voorbarig, maar het past binnen het vooruitstrevende beleid van de NOS om deze moderne technologie onder de aandacht van te brengen van onze kijkers.” aldus hoofdredacteur Hans Laroes.
Een internet is een netwerk van computernetwerken, zo legt Jeroen Wollaars uit. Dankzij een universele afspraak van een ‘internet protocol’ (IP) kunnen verschillende computernetwerken met elkaar communiceren. Dit wordt ook wel ‘interactie’ genoemd. In het dagelijks spraakgebruik wordt het internet ook wel het ‘world wide web’ genoemd. Het internet biedt echter ook andere diensten zoals email, FTP en usenet. Wollaars: “Naast het web maken wij sinds kort ook gebruik van email. Dat werkt eigenlijk net als gewone post, maar dan digitaal. Best handig. Het zou ons niets verbazen als binnen afzienbare tijd iedere grote gemeente toegang heeft tot het internet.”
Volgens hoofdredacteur Laroes zal het nog enkele jaren duren om het nieuwe medium goed te integreren in de verslaggeving. “Bij een fenomeen als Twitter, het best te omschrijven als ‘een snelle briefwisseling met korte teksten die door meerdere mensen gelezen kan worden’ is het toch lastig om het in het nieuws te betrekken. Mensen roepen maar wat, het is een incoherente explosie van meningen, daar kunnen wij momenteel nog geen chocola van maken,” aldus Laroes.
De nieuwsorganisatie is ook niet unaniem positief over het nieuwe medium. De vrijheid om alle informatie aan elkaar te verstrekken zal naar alle waarschijnlijkheid ook gevaarlijke informatie kunnen verspreiden. Wollaars hierover: “Mensen kunnen ook recepten voor explosieven aan elkaar sturen bijvoorbeeld, dat is best eng. Ik kan me verder voorstellen dat dit een gat in de markt is voor de porno-industrie omdat het anoniem is en makkelijk te gebruiken. Maar ja, dat is natuurlijk louter speculatie.”
Volgens Laroes heeft de NOS alles uit de kast gehaald om zo modern mogelijk over te komen tijdens de verkiezingen. “We hebben Rob Trip in een futuristisch glimmend pak gehesen, veel grote schermen in de achtergrond gezet, en een rekenkamer gemaakt met blauwe en groene lampjes. We zijn nu echt in de 21ste eeuw.”
@Rob. Die lees ik ook niet, maar volgens mij om een andere reden dan jij.
Linkse satanische uitvinding dat hele int-ern-et. Als je het uit spreekt hoor je gewoon de helse klanken. Nee dat komt er bij mij niet in. Aan de bijbel heb ik genoeg! Maar geen gedrukte natuurlijk, want die hele boekdrukkunst was ook alleen maar bedoeld om vunzige blaadjes te maken zoals de chick, de seventeen, de playboy, de hustler, de passie etc etc die ik natuurlijk nooit lees.
Maar toch denk ik dat internet al best een soort hit is, maar niet echt want het is geen liedje. Tenminste, ik ken wel veel mensen die al internet thuis hebben en ik ook en ik ben er wel blij mee en ik denk de rest ook.
@Ernst-Jan. Dat kan niet. Dat moet dan een bètaversie zijn geweest.
Toch snap ik hem niet helemaal, deze, want ik had al heel lang geleden internet en toen was het er ook al.
@24Daksjalak: Die ‘dode boom’ van jou levert ‘ongeveer 396.000’ zoekresultaten op. Maar waarom ‘ongeveer’ ? Kan dat Internet dan niet precies tellen of zo ? En dan komt het ergste nog: wanneer ik zoek naar ‘doode boom’ krijg ik ‘ongeveer 1.360.000’ zoekresultaten.
Nee, dat wordt niks, zo’n techniek die is blijven hangen in de tijd van voor de spellingshervorming van 1934.
Sorry, dubbel.
@Daksjalak: Ik heb helemaal geen nakomelingen, dus enerzijds geen dure plicht en anderzijds ook niemand die na mijn verscheiden de pagina’s in de loodsen van Shurgard kan doorlezen.
Verder doet je vergelijking met vliegdekmoederschepen mij merkwaardig aan. Dat is immers een schip dat zeker door de wal gekeerd zal worden.
Er drijven een appeltje en een drol in de sloot en die komen elkaar tegen en de drol zegt vriendelijk: “Dag appeltje, mooi weer he?” Maar het appeltje haalt zijn neus op en kijkt de andere kant uit.
Dan komt er een man in een bootje langs en die ziet het appeltje drijven. Hij denkt: “Ha, een lekker appeltje.”, vist het uit het water, veegt het af aan zijn broek en neemt een hap.
Toevallig komt de drol weer langsdrijven en zegt: “Dag appeltje, tot straks!”
Behoorlijk voorbarig van de NOS, om tonnen belastinggeld te spenderen aan een twijfelachtige nieuwe techniek.
@Daksjalak.
??? “Iedereen heeft zijn eigen drukkerij en een zgn. ’shitload’ aan kopij, zo vanuit de hele wereld de studeerkamer in.” ???
Betekent dat dan dat dat drukken op ‘toiletpapier’ gebeurt, of is het zo dat je eerst op de wc drukt en vervolgens een afdruk maakt op papier???
En wat is dan het verband met dit: “of ben je dat wat uit de riolering van datzelfde vliegdekmoederschip in diezelfde baren wordt geloosd?”?
@Kees22
‘En dan komt het volgende probleem: waar laat je al die pagina’s en kun je ze wel doorlezen?’
Neem contact op met deze mensen, zij helpen mij erg goed met de opslag van mijn oude pagina’s: http://www.Shurgard.nl.
Maar het meeste gooi ik bij het oud papier. Alles doorlezen is geen probleem; ik heb mijzelf getraind om met minder slaap toe te kunnen.
‘Nee, ik zie hier geen heil in, volgens mij gaat de wal het schip keren.’
Beste Kees22, de Geschiedenis stelt je steeds voor de keuze, ga je mee of blijf je achter? Ben je onderdeel van het vliegdekmoederschip dat Geschiedenis heet en doorklief je de baren van de tijd, of ben je dat wat uit de riolering van datzelfde vliegdekmoederschip in diezelfde baren wordt geloosd? Wij moeten de Geschiedenis vormgeven, wij zíjn haar en zij is onze gift aan het nageslacht. Moeten we de Geschiedenis stoppen, zodat ze daar een beetje dobbert op de uitgestrekte oceanen van het verstrijken van de tijd, omdat zekere mensen te lam zijn om vóór het ontbijt even het laatste nieuws uit te printen? Wees geen achterblijver, Kees22, maar omarm de vernieuwing. Dat is een dure plicht maar het minste wat we voor kunnen doen voor onze nakomelingen.
@Kees22:
*Zucht*. Vermoeiend om met onervaren computergebruikers (‘users’), zgn ‘digibeten’, ook wel ‘newbies’, of ‘noobs’, of zelfs ‘n00b5’ genoemd, al moet ik toegeven dat ik die laatste niet vat, ‘en-nul-nul-be-vijf’, maar het zal wel iets te maken hebben met zgn. ‘programmeertalen’, zoals daar zijn ‘Cobol’, ‘GW-basic’ en ‘Pascal’ om maar enkele voorbeelden te noemen.
Het zal jullie wel niets zeggen. Toen ik het had over ‘pagina’s’, bedoelde ik ook ‘pagina’s’, dus tussen ‘tutteltjes’ (””).
Laat die oude ideeën nou een los, man, over boeken en kranten. Typ voor de grap maar eens ‘Dode boom’ in op http://www.google.nl. Zo worden de kranten hier en daar al schertsend genoemd op het zgn. ‘wereldwijde web’.
Nee, de kracht van het medium zit er juist in, dat iedereen elke ‘pagina’, vanaf zijn computer via zijn printer kan afdrukken, en zo zijn éigen krant, boek, reclamefolder kan samenstellen.
Iedereen heeft zijn eigen drukkerij en een zgn. ‘shitload’ aan kopij, zo vanuit de hele wereld de studeerkamer in.
Ik kan dus alleen maar met Hans Laroes zeggen: ‘We zijn nu echt in de 21ste eeuw.’
@Daksjalak: Ja, dat is dan wel mooi, 6.374 pagina’s over een onderwerp, maar wie moet dan al die pagina’s bij jou thuis bezorgen? Kom je dan uit op bodes met een bestelbusje, bromfietsers met van de stinkende, knetterende brommertjes of fietskoeriers? Hoe dan ook wordt het een drukte van belang bij jou in de straat.
Als je die pagina’s gewoon per post laat bezorgen, heb je niks meer aan internet, want dan duurt het nog een of twee dagen voor je ze in huis hebt.
En dan komt het volgende probleem: waar laat je al die pagina’s en kun je ze wel doorlezen?
Nee, ik zie hier geen heil in, volgens mij gaat de wal het schip keren.
Ja dag Jan. Het internet is er al lang. Je moet het alleen wel wíllen zien. Mijn eye-opener was, toen iemand mij attendeerde op de site http://www.google.com en mij uitdaagde om een willekeurig onderwerp in te typen. Google had over dat specifieke onderwerp maar liefst 6.374 pagina’s!!! Het internet is er al lang maar je moet wel even weten waar je moet zoeken: http://www.google.com. Voor de Nederlandse versie moet je naar http://www.google.nl gaan 😉
Typisch de NOS. Van onze zuurverdiende belastingcenten een beetje voor de kudde uitloppen.
Kunnen we dat geld niet beter investeren in kleuren-TV of radio uitzending op de FM? Daar schijnen ze in Amerika al proeven mee te doen.
Naar mijn idee moet het DE modem zijn, immers, in feite is het de afkorting van modulator-demodulator. Overigens wel goed om te horen dat de NOS de nieuwe moderne versie heeft, en niet meer die ik zelf hier heb van Tandy, waar de hoorn van de telefoon op gelegd wordt.
Geruchten alsdat het ANP berichten niet meer op de Telex zal versturen en deze verbinding zal vervangen door een voorziening die van het Internet gebruikmaakt, zijn nog niet bevestigd?
Leuk allemaal, maar het zal wel weer door de overheid van de grond getrokken moeten worden met iets als PC-privé subsidies. (Ik noem maar wat, het zal vast een andere naam krijgen.)
Dat terwijl C2000 nog lang niet goed werkt en het kilometerheffen ook nog eerst aan de praat moet. Laat de overheid eerst die ervaringen afwachten.
Zelf xi ik meer toekomst in de iPen voor geschreven berichten en de iCan voor mondelinge communicatie.
(http://xinix.web-log.nl/xinix/2010/02/feb-03-xiwels-i.html)
Ik vond het super leuk dat we er bij konden twitteren, toch was ik in eens het hele beeld weg en toen werd het minder leuk.
Die harde schijfjes zijn dan ook bedoeld voor harde porno.
@6: Is dat een niet eerder uitgebracht nummer van The Police?
@15: Ge-wel-dig, die nieuwe floppende schijfjes, en lang niet meer zo buigzaam als die oude. Maar is dat niet erg harige porno die je erop hebt?
Ik plemp mijn porno altijd op een A:\, in zogenaamd “turbotaal” ook wel “floppy disc” genoemd. Op de kop af 1.44 MB aan vuige, Spaanstalige gypsyporn.
Inderdaad en schrijven doe je nog altijd het beste en het prettigst met een echte Parker of Waterman. Zeker sinds deze bedrijven kort geleden de handige “inktpatroon” hebben geïntroduceerd. Geen geklieder meer met losse potjes inkt, dus ook geen enkele reden om over te stappen op de kantoormachines van de firma IBM.
Dat internet waait wel weer over. Net als van die stemcomputers die een paar jaar geleden opeens in de stemhokjes verschenen hoor je er straks niks meer van.
Wie bij de introductie van de walkman riep dat je er op een gegeven moment niks meer van zou horen, heeft toch ook gelijk gekregen!
Waarde aanwezigen, doe niet zomaar lacherig over die “elektronische” pornografie. VHS is inmiddels een kleine voorsprong op Betamax aan het nemen vanwege de grotere beschikbaarheid van bewegende pornografie op voornoemd medium.
@Mark. Ja als je drie hoog achter woont, kan je dat wel vergeten. Bij ons op het bedrijf hebben we zo’n rekenaar. Toen die geïnstalleerd werd, werd daar meteen de typekamer voor opgeheven, maar bovendien moest het hele gebouw onderheid worden om de fundering te verstevigen. Dus de investering geldt niet alleen de appatuur, maar ook de fasciliterende voorwaarden.
Ik hoorde dat je daar ook een computer voor nodig hebt. Voor Mark-met-de-pet is dit dus voorlopig niet haalbaar.
@Haes: In theorie zou dat enorm groot kunnen worden. In de praktijk zal het nog jaren, misschien wel decennia kosten, voordat de netwerken genoeg verkeer aankunnen om zulks grote cinematographische beelden te transporteren. Kijk maar in de bioscoop hoe groot die filmrollen zijn! Dat past nooit door zo’n dun draadje die men nu beweert te gebruiken voor de transport van deze gegevens.
@skoop. Maar daar staat weer tegenover dat ze op dat internet met cinematographische beelden kunnen werken. En het schijnt dat die bewegende beelden ook weer voorzien kunnen worden van levensechte geluiden. Me dunkt dat dat de porno een boost zou kunnen geven. Maar ik denk het maar alleen, hoor.
Onlangs zag ik iemand een klein blinkend doosje bij zijn oor houden en tegelijkertijd spreken, alsof hij aan het telefoneren was. Haha, een soort van miniatuur walkie-talkie. Hij had waarschijnlijk te veel naar StarTrek gekeken.
Nee, dat Internet lijkt me ook niets. Maar er lopen sukkels rond die er heilig in geloven. Zo beweerde iemand dat je er in de toekomst zelfs de nieuwsberichten zou kunnen lezen. Hou toch op!
.. -.- / / -.-. — — — ..- -. .. -.-. . . .-. / .- -. -.. . .-. … / -. — –. / ..- .. – … – . -.- . -. -.. / …- .. .- / — — .-. … . -.-.–
Oftewel:
Di-dit Dah-di-dah, , Dah-di-dah-dit Dah-dah-dah Dah-dah Dah-dah Di-di-dah Dah-dit Di-dit Dah-di-dah-dit Dit Dit Di-dah-dit, Di-dah Dah-dit Dah-di-dit Dit Di-dah-dit Di-di-dit, Dah-dit Dah-dah-dah Dah-dah-dit, Di-di-dah Di-dit Dah Di-di-dit Dah Dit Dah-di-dah Dit Dah-dit Dah-di-dit, Di-di-di-dah Di-dit Di-dah, Dah-dah Dah-dah-dah Di-dah-dit Di-di-dit Dit Dah-di-dah-di-dah-dah
Porno wil men toch niet van een beeldscherm bekijken? Dat is toch lang niet zo echt als zo’n vies blaadje die je kan kopen. Bovendien is de charme van het omslaan van bladzijden dan ineens weg. Nee, ik geloof niet dat porno ooit groot zal worden op dat internet-ding.
Leuk die nieuwerwetse technieken, maar bij ons komt zo’n tele-visie uberhaubt gewoon het huis niet in-stop. De vrouw vind het niks en bovendien willen we hiervoor geen elektrische aansluitingen aanleggen -stop. Ik denk dat ik dit bericht nu stop -stop.
Wat een flauwekulbericht. Dat internet wordt niets. Je zult zien dat binnen de kortste keren dat hele net plat ligt door ongewenste e-mailberichten met reclame voor porno.
Dat kleine beetje net dat niet verstopt raakt wordt dan gebruikt door mensen die zo nodig stukjes moeten schrijven en anderen die daar dan weer hun mening over gaan geven.
Het schijnt dat de NOS sinds kort ook experimenteert met geschreven teksten op de televisie die de kijker geheel interactief kan oproepen. Op het moment dat hij het wenst te lezen dus als het ware. Deze revolutionaire technologie noemen ze “Tele-Text”. De “Tele-Text”kan worden gebruikt voor het doorgegeven van nieuwsberichten die niet in het Journaal voorgelezen worden. Bovendien kan deze technologie ook op een ingenieuze wijze worden ingezet om de gesproken dialogen in televisieprogramma’s te voorzien van een uitgetijpte tekst ten behoeven van doven en slechthorenden.
Jammer, begon het kleitablet schrijven net een beetje onder de knie te krijgen.