Shutterstock / Caroline Jeroen Meuwsen Fotografie

Shutterstock / Caroline Jeroen Meuwsen Fotografie

EU zegt nee tegen uitzonderingen migratie en natuur, kabinet alweer gevallen

De vier formerende partijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken uitzonderingen te bedingen bij de EU op het gebied van migratie en natuur. De Europese Commissie heeft vanmorgen gezegd dat ze geen enkele aanleiding ziet om Nederland een uitzonderingspositie te geven. Het regeringspakket leunt zo sterk op de aanpassing van deze wetgeving dat het voor alle partijen geen zin heeft om dan nog een kabinet te vormen.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is teleurgesteld: “Om het leeuwendeel van onze migratieplannen door te voeren was een opt-out nodig van de Europese asiel- en migratiewetgeving. Kennelijk kan dat niet, dus ja, dan heeft het weinig zin om hiermee verder te gaan. Jammer, want we hadden ons juist voorgenomen om minder asielverzoeken in te willigen dan het Europese gemiddelde. Daar hadden andere landen ook een voorbeeld aan kunnen nemen.

Caroline van der Plas (BBB): “Ook omtrent natuurbeleid leunt het akkoord sterk op het verkrijgen van een uitzonderingspositie in Europa. Een andere meetmethode voor stikstof, kleinere natuurgebieden schrappen, pulsvisserij weer toestaan. Nu zegt de EU dat we al jaren proberen een uitzondering te krijgen op deze onderwerpen en dat het antwoord nee blijft. Jammer, maar dan houdt het op.”

De formerende partijen hopen de plannen alsnog door te zetten door bij een ander internationaal samenwerkingsverband uitzonderingen te bedingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Speld stond altijd bekend om z’n (haar?) satire. Nu worden normale nieuwsberichten doorgegeven.
Wel jammer, want ik houd wel van een beetje relativering.
Overigens, dat het kabinet alweer gevallen is, verbaast mij niets. Die 4 amateurs hebben er echt alles aan gedaan om de zaak te laten mislukken.
Ook jammer dat mijn topbaan niet doorgaat. Dan maar mijn zakken blijven vallen bij de universiteit.

Reageer