Shutterstock / online express

Shutterstock / online express

Reusachtige gletsjer Antarctica dreigt af te breken: vlieg er naartoe nu het nog kan

De Thwaites-gletsjer in Antarctica is een van de onontdekte wonderen van de natuur. Met een breedte van 120 kilometer is het een van de grootste gletsjers ter wereld. Hij is zo groot, dat een volledig smelten de zeespiegel met 65 centimeter zal doen stijgen. Een wonder om te zien dus. Maar nu de Thwaites-gletsjer angstaanjagend snel smelt en dreigt af te breken, begint de kans om dit natuurlijk wereldwonder met eigen ogen te aanschouwen rap af te nemen. Experts roepen daarom iedereen op die daartoe de mogelijkheden heeft naar de gletsjer toe te vliegen.

“De tijd dringt”, zegt klimatoloog Benno Wiersma. “Wie die gletsjer wil zien kan niet meer tot 2030 wachten. Die luxe heb je gewoon niet meer. Als we als mensheid de kans willen hebben de Thwaites-gletsjer in volle glorie wil aanschouwen, hadden we eigenlijk gisteren al in het vliegtuig moeten stappen. Dat is misschien geen leuk nieuws, maar het is nou eenmaal de realiteit. Wie de gletsjer nog wil zien, zal offers moeten brengen. Bijvoorbeeld de familiebarbecue afzeggen. Of zuiniger gaan leven omdat je dat geld nodig hebt voor vliegtickets.”

De oproep is in ieder geval niet zonder gevolg gebleven: luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld haasten zich om Thwaites-arrangementen aan te bieden en zo natuurliefhebbers de kans te geven zich nog een laatste keer goed te vergapen aan hoe mooi de wereld kan zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *