People Image Studio / Shutterstock.com

Hoe wij de coronacrisis hadden aangepakt

De regering stapelt fout op fout deze coronacrisis. Ze onderschat het probleem, grijpt te laat in en regelt niet voldoende beschermende materialen voor het zorgpersoneel. Als wij aan de macht waren geweest, was het totaal anders gelopen. Lees hier hoe wij het hadden aangepakt.

Oktober 2019: vluchten uit Wuhan schrappen
Een maand voor de eerste besmetting hadden wij ervoor gekozen om alle vluchten uit Wuhan te schrappen. Met al die dierenmarkten daar was wachten tot het een keer gruwelijk fout ging. Dat moment hadden we niet afgewacht. Regeren is vooruitzien.

November 2019: voldoende testmateriaal aanschaffen
In november zat nog niet de hele wereld achter het testmateriaal aan. Wij hadden van de luwte gebruik gemaakt om al het testmateriaal naar Nederland te halen. En passant hadden we ook even 20 miljoen mondkapjes en beschermende jassen aangeschaft. Kan nooit kwaad toch?

December 2019: prevent a curve
Het laatste wat je wil is een curve. Dat duidt op besmettingen. En als je eenmaal een curve hebt, is het een hels karwei om die te flattenen. Vraag maar aan Mark Rutte. Daarom hadden wij gezegd: wij doen er alles aan om een curve te voorkomen. 

Januari 2020: Italië wijzen op het gevaar van een uitbraak in Lombardije
Wij waren inmiddels goed voorbereid geweest op de crisis, maar we hadden helaas niet hetzelfde kunnen zeggen over Italië. We hadden daarom alles in het werk gesteld om Italianen te waarschuwen voor een mogelijke uitbraak. “Let nou straks op met dat Chinese Nieuwjaar Italië! Veel Chinezen hebben een tweede huis in Lombardije, die komen hoogstwaarschijnlijk jullie kant op.” Desnoods hadden we met sancties gedreigd. 

Februari 2020: carnaval afgelasten
Het zou even jammer zijn, maar het was gewoon even niet anders geweest. Als wij het voor het zeggen hadden gehad, was carnaval niet doorgegaan. Je loopt gewoon het risico om een enorme brandhaard te vormen. Als er ook maar één iemand rondloopt die het virus bij zich draagt, zijn de gevolgen niet meer te overzien. Voor je het weet stromen de ziekenhuizen vol, moet je patiënten gaan overplaatsen naar andere ziekenhuizen, heb je chaos op de ic’s. Gewoon niet doen dus. We hadden het bericht op zo’n heldere manier overgebracht, dat iedereen het had geaccepteerd.

Maart 2020: testen, testen, testen
Als er iets belangrijk is gebleken, dan is het wel testen. Natuurlijk waren er door onze doortastende aanpak nog geen gevallen geweest in ons land, maar we hadden het zekere voor het onzekere genomen toch gewoon de hele bevolking getest. Better safe than sorry.

April 2020: een delegatie uit Taiwan vertellen waarom onze aanpak zo succesvol is
In een crisis als deze moet je volgens ons niet te egoïstisch zijn. Daarom zouden we in april een delegatie uit Taiwan alles vertellen over onze aanpak en waarom die zo succesvol is geweest. 

Mei t/m december 2020
Hier komen we in januari 2021 op terug


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik mis nog Maart 2003 toen de Chinezen op een andere dierenmarks het SARS virus hebben gekweekt. Okee, de eerste keer kun je dat pech noemen maar toen werd duidelijk dat die smerige dierenmarkten een bron waren voor een volgende epidemie.

Reageer
gravatar

Ja, dat heb je met die linkse rakkers van de VVD en het CDA ! Laat het voortaan maar over aan goudeerlijke middenpartijen als de PVV en het FvD !