DutchMen/Shutterstock.com

Jonge mensen verdiepen zich in stakers: ‘Wacht, zij hebben een vast contract?’

Door het nieuws van de landelijke OV-stakingen zijn veel jonge mensen zich gaan verdiepen in de situatie van de stakers. Tot hun stijgende verbazing blijkt er in Nederland een hele groep mensen te zijn met een vast contract, iets wat ‘onregelmatigheidstoeslag’ heet en ‘vakantiedagen’.

“Even kijken of ik het goed begrijp, hoor.” De 27-jarige pakketbezorger Yoran Prosci leest de arbeidsvoorwaarden van een fulltime conducteur nog eens door. ”Dus deze mensen krijgen doorbetaald als ze ziek zijn? Dat lijkt me een tikfout. Als ze niet naar hun werk gaan kunnen ze toch niemand controleren. Of krijgen ze niet betaald per gescande OV-pas?”

Ook de 31-jarige persfotograaf Rowan Zevenaar leest allemaal woorden die ze niet kent. “Eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslag, kerstpakket. Wat zijn dat voor vreemde samentrekkingen? En hier: een budget van 250 euro per jaar voor ‘persoonlijke ontwikkeling & vitaliteit’ en fiscale voordelen tot 1.500 euro bij de aankoop van een fiets. Is dat om te testen of je makkelijk met een fiets in en uit de trein kunt? Of hangt het af van hoe vaak je met de fiets naar het werk gaat? Nee, want het is geen reiskostenvergoeding. Misschien lees ik het niet goed.”

Uberchauffeur Dimitri Zanek (34) leest dat NS-conducteurs gratis met de trein mogen. Ook als ze niet op weg naar hun werk zijn. “Dat gaat niet van hun vakantiegeld af, of zo? En dat vakantiegeld, dat mag je dus uitgeven aan wat je maar wilt? Dus je kunt gewoon drie weken op vakantie gaan en dan heb je aan het einde van de maand een normaal salaris en dan krijg je óók nog geld om op vakantie allemaal souvenirs te kopen? Volgens mij is dit fake news.”

 

 

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Chapeau, voor de Speld, ze hebben zich goed ingelezen. Het persoonlijk budget bestaat nog maar 2 jaar en de rest klopt ook. Zeg heb ik al verteld dat ik 62 vrije dagen heb in het jaar?

Reageer
gravatar

Het valt. Ij ook op dat jongere werknemers volledig onbekend zijn met hun rechten. En, dat daar door werkgevers bijvoorbeeld in de horeca gruwelijk misbruik van wordt gemaakt. Wat voor nut hebben Cao-afspraken als die niet worden toegepast.

Reageer
gravatar

Kijk, daarom werk ik niet, behalve een enkele keer horizontaal. Dat bespaart me dat gezeur met rechten en stakingen en meer van die flauwekul. Ik kan het iedereen aanbevelen. Zoek een domme vent met geld!

gravatar

Als je als jongere je werkgever gaat vertellen wat je allemaal moet krijgen wat je niet krijgt, kan je de volgende week gewoon lekker een ander baantje gaan zoeken. Die werkgever heeft immers nog genoeg sollicitatiebriefen liggen

gravatar

Mooi dit ge stage bewust wordings proces. Ik begrijp het goed, aan ge zien ik tekst schrijver en ZZP’er ben en per woord een klein bedrag over gemaakt krijg. Dat heeft nat uur lijk een in vloed op het eind resultaat maar net als een Uber best uur der die om rijdt kan ik toch mijn om zet bij sturen.

Reageer
gravatar

Hebben die lui nooit maatschappijleer gevolgd? Weten ze dan niets over arbeidsrechten. Laten ze zich zomaar uitbuiten door hun spook werkgevers? Is er dan in dit land niemand meer die ze er op wijst dat er ook rechten zijn als je werkt, en dat we daar afspraken over maken met werkgevers?

Reageer
gravatar

Die rechten gelden niet voor elke baan. Als je geen werknemer bent maar een uitzendkracht of ZZPer dan gelden die rechten niet. Betaald krijgen als je ziek bent is daarom voor veel mensen een luxe. Of uberhaupt de zekerheid dat je de volgende maand nog werk hebt. Je zou bijna denken dat de Speld maatschappelijk geëngageerd is door dit probleem onder jongeren aan te kaarten.

gravatar

Vergeten we even dat dit “De Speld” is?

Mijn god. Gaan ze serieus in op zo’n bericht 🤪