D66-stem nog steeds taboe onder laagopgeleiden

‘Tegen andere heftruckchauffeurs durf ik er niet over te beginnen’

Je ziet ze niet vaak, maar ze zijn er wel degelijk: laagopgeleide D66-stemmers. Keurige mensen met een baan in de bouw of de transportsector, die overwegen om op Alexander Pechtold te stemmen. Niet iedereen durft er openlijk over te praten: “Ik ben bang dat ik een bestuursfunctie aangeboden krijg.”

Sjef de Baker uit Waalwijk is heftruckchauffeur in een magazijn voor verfartikelen. Net als de meeste laagopgeleiden durft hij niet overal te vertellen dat hij op D66 gaat stemmen: “Ik geloof dat je juist in tijden van opkomend populisme moet investeren in onderwijs en verduurzaming van de economie, ook met het oog op onze internationale concurrentiepositie. Maar tegen de andere heftruckchauffeurs durf ik daar niet over te beginnen.”

Ook bouwvakker Koos Brakman is het zat: “Je ziet gewoon dat het kabinet te weinig ambitie toont om de arbeidsmarkt te moderniseren. Pechtold is de enige die dat hardop durft te zeggen.”

Toch zal Brakman niet snel tegen zijn familie zeggen dat hij een stem op D66 overweegt: “Ik kijk wel uit. Wanneer je uit de kast komt als sociaal-liberaal, kun je echt verstoten worden door je omgeving. Ik ben bang dat ik mijn baan in de betonrenovatie verlies en een bestuursfunctie in het onderwijs aangeboden krijg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Welke klassenbewuste blue collar-werker zou thuis en in vrienden- en familiekring in Lenin’s Mausoleumnaam openlijk durven bekennen dat hij stemt op D66? Hij zou met pek-en-veren zijn hypothecair onderwater staande Vinex-woning worden uitgedragen.

gravatar

Kan me dat zo goed voorstellen. Na al die jaren en al die miljarden gestoken in het onderwijs zijn ze nog steeds blijven steken op 66. Geen enkele vooruitgang of stijging. 66 blijft 66. Of slaat dat niet op hun IQ?

Reageer
gravatar

Waarom die hele poppenkast van de verkiezingen nog? Bij bookmakers is allang bekend dat het volgende kabinet is samengesteld uit VVD, D66 en CDA. CU en GroenLinks aarzelen nog over hun stellingname, maar allemaal zijn ze het erover eens dat PvdA en SP niet in de buurt mogen komen van de geplande nieuw-rechtse alliantie

Reageer
gravatar

De AIVD signaleert in toenemende mate illegale hagepreken door als D66’er vermomde lookalikes van Alexander P. Voor stembusfraude wordt gevreesd.

Reageer
gravatar

Op de man af gevraagd schaamt Alexander Pola Pechtold zich natuurlijk helemaal kapot voor de aanwezigheid van “lager opgeleiden” in D66. Maar ja, het is verkiezingstijd en “Iedere stem geldt” en met voldoende voorkeursstemmen mag Alexandertje zich premier noemen. Dat wordt nog een bittere broederstrijd met Mark Rutte, mark my words. Op Facebook en de zwarte markt bieden zich nu al laagopgeleiden aan met hun stemmen. In rurale gebieden heb je voor € 25,- al de stem van een bewust ongeschoolde laag-opgeleide, maar mbo-ers kosten een fractie meer, vanaf € 40,- (in stadsregio’s oplopend tot ± € 75,-) pro capita.

Reageer