Knap: 34-jarige schrijver Anton verplaatst zich voor romanpersonage in 36-jarige witte man

'Je moet alles geven voor de literatuur'

Anton kijkt peinzend uit het raam. Droppels regen biggelen over het glas. “De hemel huilt om mijn genie”, zegt hij, met enig gevoel voor ironie. Maar hij heeft een punt: de 34-jarige Arnhemmer Anton verplaatst zich voor zijn nieuwe roman namelijk in de huid van een 36-jarige witte man. Een mentale tour de force. “Mensen vragen weleens: ‘Anton, waarom doe je jezelf dit aan? Waarom schrijf je niet gewoon over wat je kent?’ Maar dan zeg ik: “Je moet alles geven voor de literatuur.”

‘Op een dinsdag in december’ wordt Antons meest ambitieuze boek tot nu toe genoemd. Het beoogt het leven van een 36-jarige witte man uit Arnhem van binnenuit te beschrijven. Anton heeft een lange voorstudie gedaan. “Ik heb 34 jaar lang goed in Arnhem rondgekeken en herinneringen verzameld, soms zelfs wat aantekeningen in mijn Moleskine gezet.”

Met zo’n ambitieus project mag het geen verrassing heten dat het boek nog niet ‘af’ is. “Ik begin pas als ik het hele idee rond heb. Heeft mijn hoofdpersonage een vriendin of juist niet? Koop- of huurhuis? Wat is zijn lievelingseten? Heeft hij misschien een dochter? Ik wil álles van hem weten, hij moet helemaal bloot. Geen censuur. Ik schat nog twee jaar nodig te hebben. Maar daarna kan het snel geschreven zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, deze Anton Wachter heeft in alle toonaarden bij RTL Late Night, bij Pauw, Jinek , DWDD en bijb Andries Knevel ontkend dat zijn roman autobiografische elementen zou bevatten. Naar eigen zeggen heeft Anton de hele plot van A-Z uit zijn duim gezogen. Dat heeft hij geleerd van zijn grote voorbeeld: de levende (?) legende Henk van der Meyden, langjarig columnist in De Telegraaf.

gravatar

Bah, wat een cynisme weer in de reacties. Hier is sprake van een man met ambities. Wellicht hebben we te maken met een nieuwe Vestdijk, Reve of Hermans.

Reageer