Bron YT - Aguila43 - CC BY

Winterdorp op zolder Oom Jan gaat gebukt onder kleine criminaliteit

‘Ik kom door zakjesrollers amper meer toe aan spelen met de treinen’

Van een afstandje ligt het dorpje er vredig bij op de zolder van Oom Jan (53). Maar schijn bedriegt. Wie dichter op de materie inzoomt ziet echter een keiharde metropool die gebukt gaat onder kleine criminaliteit.

De groeiende chaos op zijn zolder treft Jan tot in het diepst van zijn ziel: “Zakjesrollers, drugjesdealers en bankjesovervallen zijn hier aan de orde van de dag. Ik weet niet zo goed wat ik ertegen moet doen. Vorig jaar heb ik bij de speciaalzaak twee doosjes vol politiemannetjes gekocht, maar dat mocht ook niet baten. Ze staan stokstijf stil terwijl de stad verloedert. Ze hadden eerst nog een politieauto, maar daar ben ik per ongeluk op gaan staan. Zo blijf je achter de feitjes aanlopen.”

Jan ziet de teloorgang van zijn dorp met lede ogen aan: “Het ergste is nog wel dat ik zo amper toekom aan mijn hobby: met het spoor spelen.” Als de situatie niet snel verbetert ziet de ongehuwde vijftiger zich genoodzaakt maatregelen te nemen: “Dan laat ik mijn herdershond Händel II door het dorp heen ploegen en bouw ik het vanaf het begin opnieuw op. Net als na de Kortsluiting van 2008, die vooral de lang geleden aangekochte inwonertjes zich nog wel zullen kunnen herinneren.”

Voor Oom Jan is het alles behalve zeker dat hij zijn leiderschap over het dorp zal voortzetten: “Het ziet er misschien idyllisch uit met die sneeuw op het dakje van het winkeltje met Lebkuchen, maar mijn dorp is in feite blijven steken in de jaren vijftig. Leegstand, economische malaise… de grootste werkgevers zijn de spoorwegen en het postkantoortje op het pleintje, alle hoogopgeleide inwonertjes vertrekken naar andere zolders. Als we hier niet snel bovenop komen, gooi ik de hele zooi op Marktplaats en dan ga ik voortaan wel vissen op zondagochtend.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gekaapt door een islamitische cultuurverrijker die zijn zin niet kreeg, of toch al een hekel had aan die varkens in het westen.
#GeloofVanDeHaat

gravatar

Ome Jan zijn zolderdorpje is gewoon niet meer bij de tijd!

Wat hij moet doen is wat leuke betonblokjes rond het pleintje zetten. En overal politieagentjes met mitrailleurtjes.

En hier en daar wat vrouwtjes met bloedende vaginaatjes neerleggen. En mensjes die naar hun telefoontje zoeken. En winkeliertjes in achtervolging van boefjes.

En dan luidsprekertjes die de hele tijd ‘alla akbar!!’ en gegil laten horen.

Dan is het weer tof!

gravatar

Oom Jan moet meer luisteren naar Opa Jan. Die sloeg – alhoewel al geheel dement – wel de spijker op de kop: er moeten meer touwtjes uit brievenbussen hangen. De verloedering van de huidige tijd zie je aan het feit dat mannen tegenwoordig denken dat daarmee wordt bedoeld dat ze hun leuter uit de gulp moeten laten hangen. Maar demente Opa Jan zei het nog zo indringend: het gaat om touwtjes uit de brievenbus!

Reageer