Nog veel meer strijdende groeperingen nodig voor vrede in Syrië

‘Alleen met Turkije, Rusland, de ANWB en Al-Nusra komen we er niet’

De Syrische burgeroorlog lijkt welhaast oneindig, mede omdat bijna niemand zich erin wil mengen. Komt daar een einde aan met de Turkse verovering van de grensstad Jarablus? We vroegen het een expert.

Hoogleraar geopolitiek Bert Bokhoven denkt dat er voor een einde aan de oorlog nog veel meer strijdende partijen nodig zijn. “Dat Turkije zich ermee bemoeit is mooi, maar het is nog steeds te weinig. Naast het Turkse leger gaan alleen de Iraanse revolutionaire garde, Hezbollah, het Vrije Syrische leger, Jabhat Fateh al-Sham (het vroegere al-Nusra), de Amerikaanse special forces, de Syrische Turkmeense Brigades, de Syrische Democratische Strijdkrachten, Fatah Halab, het Syrische regeringsleger, het Nieuwe Syrische Leger, de Jordaanse luchtmacht, de PFLP-GC, de Ba’ath-brigades, de Islamitische Staat, de Martelarenbrigade Ahmad al-Abdo, de Russische luchtmacht, Ahrar ash-Sham, de YPG, de YPJ, de PKK, de PYD, de ANWB, de Arabische Nationalistische Garde, contingenten uit de Golfstaten, Jund al-Aqsa, de Assyrische Militaire Raad en het Front van de Levant elkaar te lijf. Dat is natuurlijk niet genoeg. Zolang de rest van de wereld alleen maar toekijkt, zal er nooit vrede zijn in Syrië.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als ik die foto zo zie begrijp ik wel waarom de strijd nog niet beslist is. Veel te veel onduidelijkheid.

Ze moeten net als bij Stratego maar 1 vlag gebruiken, opgelost.

Reageer
gravatar

Hoogleraar geopolitiek Bert Bokhoven had beter onderzoek moeten doen voordat hij dit artikel schreef.

Hij heeft vergeten IS te noemen en de internationale coalitielanden zoals: Irak, Verenigde Staten, Jordanië, Saudi-Arabië, Frankrijk, Canada, Australië, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Bahrein, Denemarken en de Verenigde Arabische Emiraten te noemen.

Dat moet toch genoeg zijn zou je zeggen.

Trudie zou dat wel benoemd hebben. Zij is veel zorgvuldiger dan Bokhoven.

Corrie.

Reageer
gravatar

Misschien is het een tof idee om een bericht voor hulp naar de nieuw ontdekte planeet Proxima b te zenden. Tegen de tijd dat we antwoord krijgen uit Proxima b zullen ze in het Midden Oosten nog wel aan het vechten zijn.

gravatar

Nog veelvuldiger ben jij Corrie.

Het benoemen alleen vanuit de duinen zet geen zoden aan de dijk..

Daarom, om je een beetje te helpen|,

Met wat je al weet en dat is niks.

gravatar

Aan de eeuwenlange conflictenreeks in het Midden-Oosten komt geen einde, zolang de Koerden geen plek aan de overlegtafel krijgen. VVD en D66 hebben vergevorderde plannen in Den Haag een B & B-overleg te organiseren voor alle hier verblijvende Iraakse, Turkse, Syrische en Qatarese Koerden in ballingschap. Doel: al deze groeperingen aan tafel brengen om stichting van Vrij Koerdistan te bespreken. Onder Rutte/Pechtold VII kan dan de dienstdoende minister van BuZa een motie voorleggen aan de Veiligheidsraad om aan Koerden een thuisland te geven, analoog aan Israel in 1948. Hierna kan dan ook worden begonnen de vele tientallen miljoenen Turken (in diaspora verspreid over alle EU-landen) weer terug te laten keren naar het land van Kemal AtaTürk. De kleinzoon van de huidige president kan dan het ideologisch verworven grondgebied in Europa (Noord- en Midden Frankrijk, West Duitsland, de volledige Benelux en EGKS) als repatriëringsgebied aanwijzen voor alle klik-Turken en Grijze Wolven in diaspora. Nationale hoofdstad blijft Ankara; Berlijn wordt een dependance; Dürüm Istunboel.

gravatar

@ Tayyip, uitsluitend op Recep verkrijgbaar

En die overlegtafel waarbij de Koerden betrokken zijn moet dan in Sirjansland komen te staan?