Japan in de ban van zwevende keizer

Land maakt zich op voor vervroegde verkeizingen

Nu keizer Akihito zijn aftreden bekend heeft gemaakt, maakt Japan zich op voor nieuwe verkeizingen. “De keizer heeft gesproken, het woord is nu aan de keizer,” aldus de voorzitter van de keiscommissie.

Politicoloog Kyuki Shirahata is de bedenker van het Keiskompas. Hij ziet de laatste jaren een groeiende kloof tussen keizer en gekeizene: “Japanse politici praten elkaar allemaal na. Daardoor hebben mensen steeds minder het idee dat er wat te keizen valt. Ze worden keiskeuriger en dat verklaart de opkomst van de zwevende keizer. Sommige mensen blijven zelfs thuis. Het nadeel is dat je dan helemaal geen invloed meer hebt, maar goed, daar keis je dan zelf voor.”

Volgens Shirahata moeten politici geen onrealistische beloftes doen: “Partijen roepen allerlei dingen voor emperoraal gewin. Je kunt niet iets beloven als je het niet waar kunt maken. Dat valt ook niet uit te leggen aan de keizer. Die man is 82, die snapt dat niet.”

Minister-president Shinzo Abe staat niet positief tegen het aangekondigde aftreden. “Als de huidige keizer aftreedt, zouden andere keizersgroepen zijn voorbeeld kunnen volgen en dat zou een president kunnen scheppen. We weten allemaal wat er gebeurde toen de Russische staar aftrad vanwege een oogaandoening.”

De Japanse keizer ontkent dat de keizer op drift is: “Wie is hier nou de afstammeling van de zon, jij of ik?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *