Heeft Nederland een clownsprobleem?

‘Frankrijk is een veel clownesker land dan Nederland’

Nu Frankrijk wordt geterroriseerd door gewelddadige clowns, laait ook in Nederland de discussie weer op. Kunnen de onlusten overslaan naar ons land?

Socioloog Flemmo te Gader waarschuwt voor een te snelle vergelijking tussen Frankrijk en Nederland: “Frankrijk is een veel clownesker land dan Nederland. In de Parijse banlieus zie je vaak alleen maar pruiken en piposchoenen om je heen. Hier is het nog niet zo ver. Het is echt niet zo dat Bos en Lommer verworden is tot een veredeld Circus Renz. Toch zie je bij Opsporing Verzocht negen van de tien keer zo’n rode neus op de beveiligingscamera’s. Dan lijkt het al snel alsof we wel een serieus clownsprobleem hebben.”

Een anonieme acrobaat vindt dat Te Gader het probleem bagatelliseert: “Zo’n wetenschapper kraamt alleen maar politiek correct geneuzel uit. Neem van mij aan: je kunt in de Schilderswijk, zeker als acrobaat, niet meer normaal van dakgoot naar dakgoot slingeren zonder schunnige moppen naar je hoofd te krijgen. Die kutclowns voegen helemaal niets toe aan de maatschappij, laat ze lekker teruggaan naar waar ze vandaan komen.”

Volgens de jonge clown Toetie (20) ontstaat de problematiek doordat clowns gediscrimineerd worden: “Ik solliciteer altijd onder de naam Jan, omdat ik niet eens word uitgenodigd als ik onderteken met mijn eigen naam. Als ik op mijn kleine fietsje met mijn toeter aankom bij een sollicitatie, zie ik al in de ogen van de werkgever dat ik het kan vergeten. Ze gaan nog net het gesprek aan, maar daarna krijg ik het bekende smoesje dat ‘een andere kandidaat beter in het profiel paste’. Op die manier word ik keer op keer keihard afgeschminkt.”

Socioloog Te Gader denkt dat er vooral veel onbegrip is: “Om te beginnen is er de taalbarrière. Veel clowns praten helemaal niet, of articuleren slecht. Toch zijn er meer dan genoeg clowns die zich hebben kunnen opwerken tot gerespecteerde deelnemers aan onze samenleving. In Oss is clown Wobine zelfs burgemeester geworden. Het kan dus wel.”

Clown Toetie reageert verbijsterd: “Ik wist niet dat er in Nederland een clown is die Wobine heet. Ik ga dit tot op de bodem uitzoeken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bas en Adriaan van T. maken “Statement”.
De heren A.en B. van Toor gaven in een onlangs verschenen, exclusief interview aan, afstand te willen nemen van de jarenlange terreur van hun steeds maar herhalende televisie-afleveringen, alsmede de door winkelketen Blokker prijsgedumpte video’s en dvd’s. Dit betrof zowel kinderen als hun in onmacht meekijkende ouders, wereldwijd. “Wij hebben spijt van het voortdurend onder de de aandacht brengen van onze personages”. Aanleiding voor deze…

Reageer
gravatar

De speld mag dan bekend staan als een satirische nieuwswebstek, zij slaat wel de spijker op de kop. In Nederland is het inmiddels een groot probleem geworden dat wie op een fietsje met een toeter aankomt bij een sollicitatiegesprek die baan wel op zijn buik kan schrijven, al helemaal als je flapschoenen, een ruitjesjas en een waterspuwende bloem in je revers draagt. Regering, doe er wat aan!

Reageer
gravatar

Veldman (# 1a) zit in de goede richting met zijn semantische referte naar kloen en kloun. Hij vergeet echter de logisch volgende stap naar Kluun (“Komt een vrouw…”). In historisch sociaal/politiek kader is Nederland echter een gidsland voor clowns, immers de meeste van onze wormstekige kabinetten worden geleid én bemand door afgestudeerde clowns van de bizniz-universiteit Nijenrode, waar ooit Neelie Kroes presideerde, weliswaar in burgertenue en -buiten recepties- ook zonder rode neus.

Reageer
gravatar

Een echte clown is een zwijgzaam, droefgeestig en eenzaam manspersoon.

Wat dat betreft slaat Nederland een slecht figuur met ouwehoerende potsenmakers als Bassie met zijn Adriaan, Peppi met zijn Kokki en Pipo met zijn Mamalou. Ze zijn in de verste verte niet te vergelijken met een topclown als Oleg Popov.

Genoeg gekletst.

Reageer
gravatar

We hebben er hier anders veel overlast van. Elke avond de buurt onveilig maken, belletje trekken, poep door je brievenbus, tot diep in de nacht schreeuwen van ‘Pipo koeien’! Doodziek word je d’r van.

Reageer
gravatar

Ze schijnen ook undercover als kliniclowns onze kinderen te manipuleren voor hun strijd. Vooral kindjes met kanker doen t goed, voor de toekomst als zelfmoordclowns. We worden gefopt waar we bijstaan mensen..

Reageer
gravatar

Wat nog mist in dit verder prima artikel, is de vreselijke positie van clowns in deze tijd van het jaar. Is het jullie wel eens opgevallen hoeveel gelijkenis er is tussen ons en die vreselijke pieten die rond Sinterklaas iedereen bang komen lopen te maken? Het haar, de kleding, het merk kleursmeer, de manier van lopen. Het zijn gewoon verklede Nederlanders, denk ik, maar ze maken een karikatuur van ons en zorgen daardoor voor trauma’s en minderwaardigheid.

Reageer
gravatar

Dat is heel goed mogelijk. Clowns komen inderdaad uit Groningen Zie Trouw 30-10: In die betekenis, zo wordt door onder andere de Oxford English Dictionary verondersteld, is clown terug te voeren op het Nederlandse woord kloen (in het Gronings kloun). Net als bijvoorbeeld klungel betekende dat woord ‘onnozele hals’ of ‘lomperik’.