Apple komt met app voor belastingontwijking

'Met iTax wordt belastingontwijking een ervaring'

Apple komt komende week met iTax, de nieuwe app die gebruikers helpt belasting te ontwijken. Gebruikers krijgen met de app advies over de beste locatie om een brievenbusfirma te openen en via welke routes ze hun geld kunnen doorsluizen.

Apple-topman Tim Cook is trots op het innovatieve product: “De manier waarop we nu nog belasting ontwijken is eigenlijk heel ouderwets. Veel mensen weten niet met welke fiscale constructies ze mazen in de wet kunnen vinden. Met deze app wordt belastingontwijking voor iedereen toegankelijk,” zegt Cook. “Dit zal de wijze waarop we creatieve boekhouding ervaren voorgoed veranderen.”

De iTax-app berekent aan de hand van data van gebruikers in welke branche de persoon actief is en hoeveel hij verdient. De software genereert een automatisch advies waarin staat welke rechtsvorm je nodig hebt om aan de slag te gaan. Vervolgens wordt gekeken welke belastingconstructie het beste bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Kaaiman Special’, de ‘Killer Bermuda’ of een ‘Double Irish with a Dutch sandwich’.

Als je de app aan Facebook koppelt, kun je ook zien waar je vrienden belasting ontwijken. Cook: “Het kan heel voordelig zijn om gebruik te maken van de brievenbusfirma van een kennis in Cyprus. Belastingontduiking raakt op deze manier steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks leven.”

Critici waarschuwen dat de nieuwe technologie mogelijk voor verkeerde doeleinden kan worden ingezet. Journalist Joris Luyendijk: “Je moet er niet aan denken dat deze app in handen komt van grote bedrijven als Google. Dat zou overheden op den duur tientallen miljarden aan belastinginkomsten kunnen kosten.”

Minister Dijsselbloem van Financiën wil maatregelen gaan treffen tegen de belastingontwijking van burgers. “Het kan niet zo zijn dat burgers gebruik maken van de lage vennootschapbelasting die voor grote bedrijven bedoeld is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zit ik op een bankje in het park, met een Starbucks in de ene, en een iPad in de andere te googelen om die app van Apple rap te gaan downloaden……

Reageer
gravatar

Lurelei gaf bloemen een stem en op “de Bont” rijmen behalve ‘stront’, nog immens veel meer woorden, dus rijmen valt niet moeilijk. Maar wat adviseren wij Supertroll? De meest logische stap zou zijn het vervangen in zijn roepnaam van de t door een d en het weglaten van één l. Daarbij dient overwogen dat bij een langdurige fixatie in de anale fase het idioom beperkt blijft tot basis-begrippen zoals verwoord in bijdrage 13. Zijn klaarblijkelijke mestoverschot kan hij milieu-vriendelijk kwijt zoals Lurelei aangaf: achter de begonia’s.

Reageer
gravatar

Ik ga er nu alles aan doen om zoveel te verdienen dat ik belastingplichtig wordt en de app voor belastingontwijking kan betalen!
Wat is het misdadigersleven soms toch heerlijk en dat ondanks de onregelmatige werktijden en het uitblijven van een gevarentoeslag!

Reageer
gravatar

Hoi onderdanen,

Wat zijn wij blij dat wij zo’n app helemaal niet nodig hebben. Wij betalen immers geen belasting! Dat is door mijn vermeende voorvader koning Willie de Eerste fijn w…

Reageer
gravatar

Verdummelkes, het bericht wil er niet in zijn geheel door. Wat heeft dat te betekenen onderdaan moderator? Jouw koning een beetje dwars zitten?

Paleiswacht, er op uit!

gravatar

Zijn koninklijke majesteit,

Het is vooral voor u van belang te weten dat u in uw reacties alhier, alle woorden die de achtereenvolgende letters w*t bevatten, waarbij u voor de asterisk een e moet lezen, vermijdt.

Uw onderdanige dienaar De Familienerd

gravatar


Zijn koninklijke majesteit,


Het is vooral voor u van belang te w*ten dat u in uw reacties alhier, alle woorden die de achtereenvolgende letters w*t bevatten, waarbij u voor de asterisk een e moet lezen, vermijdt.


U liefhebbende en u diep bewonderende
onderdanige dienaar De Familienerd

gravatar

Pater toch, wat een lange zin! Als ik nog voorzitter van de 2e kamer was, zou ik u berispen. En zo’n app als u vraagt is nergens voor nodig. Gewoon de ouderwetse mantel der liefde er overheen. Kijk, korte zinnen. Is beter toch?

gravatar

Pater toch, wat een lange zin! Als ik nog kamervoorzitter was, zou ik u kapittelen. En zo’n app als u vraagt is nergens voor nodig. Gewoon de mantel der liefde er overheen. Kijk, korte zinnen. Is beter toch?

gravatar

iPayNoTax?

Trouwens; wat hier boven staat kan Tim Cook helemaal niet gezegd hebben!!

Tim Cook spreekt geen Nederlands

Reageer
gravatar

Positief zal het ‘Weekers effect’ zijn. Dijsselbloem die door deze aandacht voor de keuter-ontduiking in de gaten krijgt dat er offshore constructies bij multinationals bestaan.

Reageer
gravatar

Diederik, beste kerel. Deze app juich ik toe, want ik sta voor een kleine overheid. Met weinig inkomsten dus. Wat in Nederland niet binnenkomt, kan in Bulgarije niet uit de PIN-automaat komen. Minder blij ben ik over de woonfraude-app, maar dat is omdat ik er niet van op de hoogte ben.

gravatar

Als iTax een Google app was, dan zou die automatisch door AL je gegevens heen gaan om je spontaan een route voor belastingonwijking te suggereren.

Reageer
gravatar

Graag had ik een app voor android voor de ontwijking van de veel te hoge apple tarieven. Moet goed te doen zijn, toch?

Reageer
gravatar

Om nog even duidelijk te maken dat zo’n minischermpje veel te klein is om grote gedachten weer te geven en adequaat nauwkeurig beweegredenen uiteen te zetten.

Het leven is langer dan een one-liner.