Duiven slecht in regenbuien

Rapport: 'Vogels handelen volkomen onbekwaam bij neerslag'

Duiven zijn bijzonder slecht in het omgaan met regen, hagel en andere vormen van neerslag. Dat is de conclusie van een rapport van meteornitholoog Bert Bokhoven, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

“Het is tragisch. Vrijwel alle duiven die we tijdens slecht weer observeerden bleven gewoon zitten, zelfs tijdens de meest heftige buien. Vaak keken ze erg ongemakkelijk om zich heen, maar wisten dat dan zelden om te zetten in gepast gedrag: Het zoeken van tijdelijk onderdak”, aldus de hoogleraar. Bokhoven sluit niet uit dat jaarlijkse vele tienduizenden duiven omkomen door ‘zware verkoudheden, longontstekingen en aanverwante kwalen’.

Aan mogelijke oplossingen van het probleem wordt gewerkt. “Soms zitten ze naast een afdakje midden in een plensbui. Het lijkt wel alsof ze niet beter weten.  In eerste instantie zou een stukje voorlichting kunnen helpen: Dat je door middel van gebaren aan de duiven duidelijk maakt dat ze ook onder een afdakje kunnen gaan zitten.” Bokhoven geeft toe dat de aanpak arbeidsintensief is, maar volgens de hoogleraar is de methode ‘te verkiezen boven op individueel niveau ingrijpen door iedere duif tijdens een regenbui naar een veilige, droge plek te vervoeren’.

Opmerkelijk genoeg gelden de conclusies van het rapport vrijwel uitsluitend voor duiven. “Veel andere vogels zijn een stuk minder onbeholpen. Mussen, merels, eksters, zelfs reigers: Stuk voor stuk zoeken ze bij de eerste druppels onderdak. Duiven niet. Dat is de keiharde werkelijkheid.” Marianne Thieme is blij met het rapport en hoopt dat staatssecretaris Atsma ‘direct ingrijpt’. “Het is hartverscheurend om zo’n beestje te zien zitten, doordrenkt en koud. We leven in 2012, niet in de middeleeuwen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Serieus? Mike Tyson als duivenliefhebber? Het laatste wat mij bekend is dat hij er een tijger als huisdier op na houdt (zie: The Hangover I). Kan ik me iets bij voorstellen want met een tijger kun je lekker stevig sparren, maar van duiven is geen weerwerk van enige betekenis te verwachten. Die kunnen hooguit de stoep en de ruiten volschijten. Mike zou zeggen: “They are full of it”.

Reageer
gravatar

Aan dat uitsterven helpt heel erg mee dat duivenmelkers hun wedstrijdduiven zozeer uitmelken dat zij op het laatst slechts water en tenslotte de geest geven. In de VS schijnt overigens -in de persoon van Mike Tyson- een beschermheer van duiven te zijn opgestaan. Dat moesten wij nou ook hebben; een soort Pistolen-Paultje, maar dan voor duiven. Maar er zijn teveel havikken in de samenleving, duiven (en slavinken!) worden straffeloos overbejaagd omdat zij nog in het lage BTW-tarief vallen.

Reageer
gravatar

“Bokhoven sluit niet uit dat jaarlijkse vele tienduizenden duiven omkomen door ‘zware verkoudheden, longontstekingen en aanverwante kwalen’.”
Volgens Darwin had die hele diersoort inmiddels allang uitgestorven moeten zijn.

Reageer
gravatar

Van bevoegde zijde (Bert Bokhoven’s post-doc projectassistente Nathalia Promiskova (‘ze hielp hem als typiste’;.)) vernamen wij dat de getoonde duif bij nader inzien de huismascotte bleek van het Rosa Spier huis. De duif en de gerontologische populatie van het RS-huis zijn intussen weer verenigd; eind goed, al goed.

Reageer
gravatar

Ik vind ‘m erg veel lijken op de Amsterdamse Arena-duif, tweewekelijks te zien wanneer Ajax thuis speelt en het Arena-dak is gesloten.
Een tijdelijk dakloze duif die wacht tot het dak weer opengaat en zijn nestje boven Vak 410 weer toegankelijk is.
Komt goed mensen, het beestje overleeft het wel. Patat zat daar op dat tochtige plein.

gravatar

Ho! Dan zal men aanstonds toch maatregelen moeten nemen deze duif daar uit dat gebouw te verwijderen: binnenkort is het verboden wilde dieren te gebruiken in het circus.
Buiten dat: valt dit niet onder dierenmishandeling, verplicht naar voetbalwedstrijden kijken?

gravatar

Nee Outsider; het is veel simpeler en tegelijk tragischer: dit is een foto van de laatste vredesduif van de VN in functie, (de Columba Boetros Boetros Ghali) vlak voor de final remake; alle (van nature) witte duiven zijn verschalkt door haviken, American Bald Eagles en Mideast Angry Birds. Men is nu aangewezen op noodvoorraaden vredesduiven op de Piazza San Pietro en op de Dam. Als we nu even stil zijn horen we a.h.w. Gerd en Hermien Timmermans met hun magnum opus: “Alle duiven op de Dam, vatten weldra vlam, tralalalie, tralalala”.

Reageer
gravatar

Geachte heer Bleeker, houdt u zich aub bij pony’s en jonge deernes. Hier is duidelijk sprake van de Columba Bernoullii Boemerang, een gemuteerde rat die zich door de lucht voortbeweegt en telkens op dezelfde plek terugkeert. Kruising met de vulgaire sturnus aquans, zoals door ‘outsider’ gemeld, is wel gepoogd maar leidde niet tot gewenste resultaten doordat het fokresultaat, de neiging had zichzelf ergens in het buizenposysysteem te, en daarmee het gehele systeem, verstoppen.

gravatar

De duif op de foto is een exemplaar van de z.g. buizenpost-duif variant die tijdens de Koude Oorlog werd ontwikkeld door kruising met natte spreeuwen om in de buizenpost met zo weinig mogelijk frictie intern berichten met gevoelige informatie rond te brengen in kantoren van o.a. overheden, ziekenfondsen en banken. Als de genetisch gemanipuleerde PVC-slijtlaag op hun verenpak versleten raakte, deden zij dienst als kleiduiven die massaal werden afgeschoten op shootingparties van bankiers en de vele politici die bij hen op de loonlijst stonden. Kenmerkend voor dit soort gevogelte is dat het vaak werd gekweekt en gehuisvest in sterk asbesthoudende behuizing, zie foto. Consumptie van duivenbouten ná afschot werd sterk ontraden wegens hoge concentraties PVC, asbest en lood.

Reageer
gravatar

Beste boer, Beesd schrijf je met een d. Onthoud dat nou eens!

gravatar

Duivendrecht?? Ik ken wel een Dordrecht, Sliedrecht en Barendrecht, dat is het wel zo’n beetje, toch?
Oh ja, en een Zwijndrecht, meer moet dat niet zijn, zulle.

gravatar

Ooooh Akke, ja ik lees het ook. Verschrikkelijk. Ongelofelijk. Er werd nog zo hard geroepen dat het Poldermodel weer terug was! Maar het Middenveld, waar is het Middenveld! Waarom kan Hedwige dan niet op Defensie in plaats van Jeanine Plas? Jeanine heeft geen dijken, maar Jeanine redt zich wel. Zij wel. Maar de duiven, de duiven. Ojee. Onee. En alle onderwatercirkels.

gravatar

Begrijp ik het goed, Suus, dat Nederland als dank voor het uitbaggeren van de Schelde t.b.v de Belgen, jouw mooie polder onder water mag zetten?

gravatar

Toch zou dat wel mee kunnen vallen, Carrotte: de mariniers gaan immers naar Vlissingen verhuizen? Heeft Suus nog wat aanspraak, want veel volk woont daar niet.
Kunnen ze mooi die bootjes kwijt (misschien nog zelfs een geheime onderzeeboot).

gravatar

Dat hebben ze in hun achterkamertjes bekonkelefoezeld, Carotte! Tussen de hypotheekrenteaftrek en de inkomensafhankelijke ziektenkostenpremie door. Die kale kop was ooit van Greenpeace, dus dan weet je het wel. En die andere grijns meent dat er nog genoeg overblijft, zeker van bovenaf bezien.

gravatar

Afgezien van het feit dat duiven in brede kring gezien worden als vliegende ratten vanwege hun buitengewoon effectieve rol in het verspreiden van besmettelijke ziekten, wil ik graag nog dit argument te hunner voordeel delen: Beter een duif in de pan dan tien in de lucht. Bij voorkeur met zuurkool, nieuwe aardappels, spek en witte wijn. Couckourickoo, nat of niet, bon appetit..

Reageer
gravatar

Ja, Paulientje, het is allemaal gelukt. Maar het is wel een gedoe om tot 3 uur in de nacht te moeten opblijven om de klok te verzetten. Nu alle klokken weer op de standaardtijd staan stel ik voor om het hele gedoe met de zomertijd maar af te schaffen. Je verbaast je erover hoeveel klokken je wel niet in huis hebt. Alleen de deurbel en de stortbak van de plee hebben er geen, ontdekte ik na lang zoeken.

gravatar

Het zal even zoeken worden, Heer Spaland, doch mijn vermoeden zegt mij dat vast wel een electronische afstandbediening met instelbare tijdaanduiding voor het toilet te vinden is. Als men garagedeuren op afstand kan bedienen; ik bedoel maar

Qua deurbel zijn er vast exemplaren in de handel welke instelbaar zijn en na een bepaald tijdstip er het zwijgen toe doen; met enige handigheid kan men zélf wellicht een electronische tijdsschakelaar in het circuit opnemen.

Op deze wijze bent u rondom voorzien; dat moet een hele opluchting zijn.
Dat die mogelijkheden bestaan, dat is.

Zelf ben ik overgegaan op radiogestuurde uurwerken: het scheelt een hoop geloop en gedraai.

gravatar

Die duiven zijn zo dom nog niet, denk ik. Ze weten allemaal nog donders goed hoe het afliep met die mus die ooit een plekje om te schuilen zocht, kort voor Domino-Day.

Reageer
gravatar

Ik stel voor Melkertbanen in te voeren voor Duivenhelpers, om de Duivenmelkers weer aan het werk te krijgen. Wel is omscholing verplicht, zodat er vooral duidelijke en gestandaardiseerde handgebaren gebruikt zullen worden. Anders blijft de duif in verwarring achter en helpen we hem alleen maar van de regen in de drup.

Reageer
gravatar

Geachte duifjes houder heer Viesman, loert er een poezebeest van achter het struikgewas op een fladderend hapje?

gravatar

Hm, de klok achteruit … maar dan staat hij aan de verkeerde kant van de buitenmuur.
Ik vrees dat dezulks niet goed is voor binnen- noch buitenwerk: met moet antiek niet aan versnelde verouderingsprocessen blootstellen.
Nog een reden om met guur weer niet naar buiten te gaan.

gravatar

U wilt de klok kennelijk achteruit laten lopen. Dat gaat natuurlijk niet. In plaats van “tiktak” zou hij dan “taktiek” gaan zeggen. Dit past niet bij een klok. Dit is meer het terrein van de generaal Paulus als hij een smoes nodig heeft om te vlu… eh… retireren.

gravatar

Het biedt die zielige duiven weel een mooie gelegenheid om te schuilen, zo’n klok. Ze moeten alleen wel even tot het hele uur wachten totdat ze hun intrek kunnen nemen. Naast de koekoek.

gravatar

De kleiduif, zeer geliefd vooral in het zuiden van Nederland, is natuurlijk weer over zijn domme hoofd gezien door deze mislukte “wetenschapper” Bokhoven, oud-leerling van meester Den Oetelaar in Maaskantje. Ik ben benieuwd wat die van dit treurige stuk onwetenschappelijk geschrijf zal vinden.

Reageer
gravatar

Geleerde collega Bok,

Ik vrees dat u gelijk heeft. Deze Bokhoven heeft waarschijnlijk alleen de houtduiven in de goot van zijn opstalletje vanuit zijn zolderslaapkamerraam een blik gegund tijdens een plensbui. Houtduiven bezorgen hem veel overlast in zijn achtertuintje. Dat weet ik, omdat ze dat doen in alle achtertuintjes.

Het is evenwel opvallend dat deze eh “doctor” de belangrijkste specifieke eigenschap van de houtduif niet heeft gemeld, terwijl een beetje duivenkenner weet, dat het beestje zijn naam heeft te danken aan de opvallende eigenschap van uitzetten in vochtige omstandigheden en krimpen bij droogte.

gravatar

Heren geleerden,

Is het u ook opgevallen, dat op de foto de zeldzame plensduif (Columbida aquaris) staat, die dol is op water. U ziet dat ook hij flink is uitgezet door een plensbui.

Leuk om te weten is, dat volgens mijn pedagogisch vakblad Donald Duck deze duif niet naar de plens is genoemd, maar de plens naar hem.

gravatar

Wij van de firma Agu hebben al enige tijd geleden een speciaal duiven-regenpak ontwikkelt, maar die verdomde beestjes weigeren ze te kopen.
Zelfs een fraaie kortingsactie hielp niet, dus misschien wil de Partij voor de Dieren de regenpakken met kwantumkorting aanschaffen en ze aan de duiven uitreiken ?

Reageer
gravatar

Dit is een Bram Ladageduif, een ondersoort van de stadsduif. Aan de ondergrond is te zien dat deze zich niet op het platteland ophoudt.

Met deze soort is dr. Bokhoven niet bekend omdat deze soort niet was opgenomen in de serie schoolplaten van meester Den Oetelaar.

gravatar

Jeettje en Henk,

Het is niet zo erg dat deze salmonella-plofduif is verwerkt voor consumptie in Rotjeknor in randstedelijke culinaire lekkernijen als daar zijn: de bitterbal, de kroket en de nasischijf.

gravatar

Beste Henk,

De echte Rotterdammer lijdt aan serviesintolerantie. Derhalve worden borden aldaar volgens plaatselijk gebruik gebruikt om onenigheden in huishoudelijke kring te beslechten.

gravatar

Inderdaad Heer Paulus. Dit is een zelfregulerend proces in verband met het uitgeput raken van de reserves aan serviesgoed. Men gaat dus uiteindelijk op de normale tijd naar bed, want in de morgen moet er wel weer gewerkt worden.

gravatar

Moderne bouwwijzen zijn mede oorzaak van dit duivenleed. Ieder gebouw dient derhalve van overdekte broedplaatsen te worden voorzien.

Reageer
gravatar

Zoiets moet je niet aan de private markt overlaten: dat worden parkeergarages met slagbomen enzo: nee, de Overheid moet meer standbeelden met paraplu ophoudende helden neerzetten.

gravatar

Dit moet worden aangepakt, want anders kinderporno.Ik heb goede hoop dat het nieuwe kabinet een krachtig standpunt zal innemen.Duivenmelkerts moeten allemaal naar de Wereldbank!

Reageer
gravatar

Toch weer die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven die het hem doet. Ook een dierenliefhebber pur sang en daarbij een groots omniwetenschapper. De redder der duid=ven is hij wel eens genoemd, de nieuwe adviseur voor dierenwelzijn dient hij te worden van de komende PVVDA regering!

Reageer
gravatar

Tja het is triest gesteld met de duiven. Hebben ze ook al wat gevonden voor het mestoverschot? Duiven die niet meer nodig zijn voor de duivenmelker gaan dan nog de soep in. Die verwilderde duiven zijn daarvoor niet geschikt en hebben ook meestal nog eens last van paratyfus.

Reageer
gravatar

marianne thieme heeft gelijk. nederland moet overdekt worden.
alleen de scharrelkippen, die net uit de stal zijn , mogen in duitsland even in de regen, als ze dat willen.

Reageer
gravatar

Ik heb ooit begrepen dat alle duiven als postduiven beginnen. Postduiven moeten netjes naar hun verzamelpunt terugkeren. Een aantal duiven doet dat niet. Postduifhouders zijn die domoren liever kwijt dan rijk en doen zeker geen moeite om die verdwaalde sukkels te repatriëren. Daaruit kan je dus opmaken dat de postvrije duiven enorm dom zijn. Die voorlichting gaat dan ook niet werken. Bokhoven zou beter moeten weten of probeert gewoon wat subsidie binnen te harken.

Reageer