Eerste klachten over copy-paste-heffing Buma/Stemra

Maatregel schiet doel voorbij

Gisteren is in veel huishoudens een fikse rekening van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra op de mat gevallen. Het gaat om de eerste copy-paste-heffingen, een maatregel die vorige maand geruisloos werd ingevoerd, maar inmiddels op steeds meer weerstand stuit.

De maatregel belast het gebruik van de bekende menu-items ‘copy’ en ‘paste’ (bij veel gebruikers bekend onder de shortcuts CTRL-C en CTRL-V). Via een plugin in de laatste updates van Windows en Mac OSX wordt het gebruik van copy en paste doorgeseind naar Buma/Stemra, waar een gespecificeerde rekening wordt opgesteld.

Volgens Buma/Stemra gaat het om een faire heffing die artiesten geeft waar ze recht op hebben. Woordvoerder Bas Erlings: “We weten uit ervaring dat tenminste 10% van de gegevens die via copy-paste worden gekopieerd auteursrechtelijk beschermd zijn. Op basis van dat objectief gemeten gemiddelde doen wij onze heffingen. Dat is in ieders belang, want wie wil er nu een wereld zonder Trijntje Oosterhuis of Xander de Buisonjé?”

Jos Vermeulen uit Appingedam kreeg een rekening van 435 euro, omdat hij een paar linkjes had gekopieerd en op Facebook had gedeeld. Hij noemt de maatregel ‘buitensporig’. “Ik hoef toch ook niets te betalen als ik een film download? Als deze maatregel wordt doorgezet, gaat al het computergebruik op slot.”

Buma/Stemra begrijpt de ophef niet. Bas Erlings: “Mensen doen net of ze zonder kopiëren terug gaan naar de middeleeuwen. Nou, die monniken deden de hele dag niets anders.” Wanneer gebruikers de kopieerheffing niet op tijd betalen gaat hun Bewerken-menu op slot, zodat ze niet meer kunnen kopiëren.

Marja Hendriks uit Amsterdam heeft net haar 192 pagina’s tellende proefschrift afgerond in Notepad. “Ik was van plan om het te kopiëren naar Word, zodat ik daarin de opmaak kan doen. Maar omdat dat me meer dan 900 euro gaat kosten, ben ik het nu maar aan het overtypen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mensen mensen niet zo’n zorgen maken. Gewoon Linux installeren naast Windows of OSX
Gebruik linux voor alle kopieerwerk en de Buma Stemra vandalen kunnen er simpelweg niet bij.
Wel zorgen dat je al je bestanden steeds op een usb stick of een externe schijf hebt. Zo kun je zowel met Windows OSX als Linux bij die bestanden.
Buma Stemra zal nooit greep kunnen krijgen op Linux
Nog een andere mogelijkheid is waarschijnlijk Open Office te installeren in plaats van Windows Office enz. Is nog gratis ook.

Verder na elke klus met bv CC cleaner de computer schoonmaken en cookies verwijderen.
Een andere leuke mogelijkheid is een emial-host te gaan nemen in bv Belgie of Duitsland.
Doe verder alles om Buma Stemra het leven zuur te maken en koop nooit platen vam Trijntje Oosterhuis of die Xander de Bus Ojee

Reageer
gravatar

Eigenlijk is printen ook een soort kopieren: je hebt het al op het scherm staan, en dan wil je nog een papieren kopie. Ik hoop dat Stemra dat probleem gauw aanpakt met een printheffing. Want je wilt toch niet dat de Nederlandse platenbazen uit de Quote500 top verdwijnen.

Reageer
gravatar

Namens Carotte, claim ik na een incubatietijd van twee reactieloze dagen, deze concessie om -in zijn naam- te eindigen met “Oranje”. Of gewoon: Oranje

Reageer
gravatar

Sybrand Buma, firmant en mede-eigenaar van Incassobureau BUMA/STEMRA en ad interim-lijsttrekker van het CDA, laat u allen groeten. De zaken gaan g-e-w-e-l-d-i-g, weldra kan hij de pij van clericaal beroepspoliticus aan de wilgen hangen en zich -als financieel onafhankelijke KVP’er- gaan bezighouden met het veel lucratiever advies- & managementwerk in de zorg. Hij neemt de past-iche Liesbeth (“Vlijtig Liesje”) Spies mee als secretaresse. Copy that!

Reageer
gravatar

Ik kreeg onlangs een dreigende e-mail over mijn zogenaamd oneigelijk gebruik van mijn control-c / control-v waarbij ik een boete zou betalen voor elk oneigenlijke control-c.

Mijn advokaat zei dat ik aan dit verzoek geen toezeggingen moest geven
omdat dat er weer een e-mail zou volgen betreffende mijn oneigenlijke control-v.

Gelukkig heb ik een goede control-x

dus, ik weet niet waarover men het heeft.

Reageer
gravatar

Ach, ziet niemand hier dat er geen linuxplugin is en gaat komen? Ik zou verwachten dat iemand er wel een plugin zou zien komen… Gelukkig gebruik ik Arch Linux en zijn alle geïnstalleerde pakketten ondertekend, dus ik zie die buma/stemra die copy-paste plugin niet installeren op mijn systeem!

Reageer
gravatar

Kun je me even helpen met die Linux plugin? Ik moest uit een repository de source halen en die compilen voor mijn processor. En nu ik dat gedaan heb doe ik volgens de readme dus in de terminal FuckBuma -v -ch /* /timkuik /etc/var/ /#firefox -ctrlv maar dat werkt niet. Iemand heeft een GUI gemaakt voor die plugin, LIBUGIN (linux Buma plugin neem ik aan) maar die werkt niet. Nog niet erg gebruiksvriendelijk, dat Linux van jou…

gravatar

Met dank aan B/S gaan wij nu echt binnenlopen! Uit literair-humanitaire overwegingen zullen we in overleg met B/S echter quantumkorting geven op het gebruik van lidwoorden. Een heffing op leestekens daarentegen bleek, na overleg met onze juristen, vooralsnog niet haalbaar. We zullen ze in de eerstvolgende herdruk van onze woordenboeken als apart ‘lemma’ opnemen.

Reageer
gravatar

Ik copy paste hele dag omdat opzoek ben naar muziek…. om het daarna te kopen op plaat!! zal ik dan opeens moeten gaan betalen? lijkt me beetje scheef, want dan is het over en gaat het dus averechts werken.. en dan zorgt buma/stemra er dus voor dat niks meer wordt gekocht van artiesten! gaat zo voort!

Reageer
gravatar

Jaja, dat zeggen ze allemaal; ik koop het naderhand… Ja, The Best Of .., als de artiest dood is.

Maar vind je het nou echt handig hier alvast te vertellen dat je illegaal bezig gaat?

gravatar

Ha ha ha, NET GOED!!!, sukkelige Word gebruikers.
(F4)Ik ben Wordperfect 5.1 trouw gebleven en heb geen last van extra kosten.
Eindelijk gerechtigheid.
(F7)

Reageer
gravatar

Nouw joer tolking!! De enige echte ouwe Wordperfect, meer heb je niet nodig.
Hoewel ik nu toch OpenOffice gebruik, lijkt er veel op.
En het is zo Open dat BumStem d’r nooit achter komt wie wat heeft gedaan, HÁ!

gravatar

Vooralsnog hebben alle Linuxgebruikers en gebruikers van mobiele apparaten nog onrheffing zie ik. Logisch ook, op de mobiel is kopieren en plakken al dusdanig onmogelijk gemaakt door de copyrightindustrie dat extra maatregelen vooralsnog overbodig zijn. Gebruikers van Linux zijn allemaal hackers, die hebben uberhaupt geen interesse in iets van entertainment, een copy-paste-heffing zou een mogelijk gevaar kunnen zijn voor Buma-Stemra terwijl de voordelen beperkt zijn.

Ik vraag me af hoe het zit met copy-paste-acties die in het buitenland gedaan worden, zou het systeem hier rekening mee houden?

Reageer
gravatar

Als verstokt weigeraar van anglicismen heeft deze heffing geen enkel effect op mijn gedrag.

Ik kopieer en plak ipv “koppie” en “peest”. Knappe jongen bij Buma/Stemra die denkt daar CTRL over te kunnen hebben.

Reageer
gravatar

Ik knip en plak alles via een anonieme proxy-server in Noord-Korea. Vervolgens plaats ik de tekst in een Notepad bestand, dat ik via Tor verspreid, om het daarna via een anonieme bittorrent client weer te downloaden. Ik ben dan ook al drie weken geleden begonnen met het plaatsen van deze reactie, maar Buma zal mij niet hebben!

Reageer
gravatar

Nu is zetter al een beroep wat onder vuur ligt, krijgen we dit erover heen.
Ik weet het goed gemaakt B/S: alles wat ik zet is mijn eigen verzinsel en valt onder mijn persoonlijk copyright.
U moet maar aantonen dat ik plagiaat pleeg en u zult merken dat anderen mij plagiëren.

Kunnen we dan gelijk even afrekenen van alles wat onder mijn copyright valt en illegaal is geknipt en geplakt?

Reageer
gravatar

Mag ik even voorzichtig er op wijzen dat de gekozen oplossing, een knip/plakheffing, volledig voorbijgaat aan aanpak van de oorzaak van het probleem?
De oorzaak ligt uiteraard in het morele verval van ouders en de belabberde pedagogisch didactische kwaliteiten van leerkrachten?
Mijn zoon kwam vanmiddag thuis met een zelfportret voor groep 3, volledig bij elkaar geknipt en geplakt. We zijn nu thuisonderwijs aan het overwegen want ik heb het helemaal gehad, ik heb de school al zo vaak gezegd dat ze illegaal bezig zijn met dat knippen en plakken!

Reageer
gravatar

Een beetje slimmerik veandert gewoon de functies van de shortcuts, zodat je bijvoorbeeld kan knippen en plakken met ctrl-b en ctrl-n ofzo.

Reageer
gravatar

Ds wel vervelend, mijn toets die nst cps en de ‘s’-toets zit is nmelijk kpot. Bij belngrijke teksten gebruik ik dr nu CNTRL+V voor. Dit zl me wrschijnlijk wel wt gn kosten?

Reageer
gravatar

In Windows 3.11 kon je dat probleem nog omzijlen door bijvoorbeeld in jouw geval Alt+65 of Alt+97 te gebruiken, maar dat is idd ook afgeschaft omdat niemand ooit nog een nieuw toetsenbord kocht.

gravatar

Vanwege het principe ‘de vervuiler betaalt” heb ik de kopieplakrekening doorgestuurd naar de bron. Voor iedere keer dat ik nu Trijntje of Sander vermenigvuldig betalen zij nu een luttel bedrag.

Reageer
gravatar

Andere, overigens nog niet officieel bevestigde berichten, suggereren dat Buma-Stemra ook plannen onderzoekt om iedereen per goed werkend oor te belasten. Immers, voor ‘auteursrechten bevattende omgevingsgeluiden’ bijvoorbeeld uit bronnen van niet-commerciële aard (waar dus geen Sena rechten voor worden afgedragen, te denken valt aan de te hard staande TV van de buren), zou ook een Buma-Stemra belasting moeten worden ingevoerd. Ook wordt onderzocht of het zingen in douchecabines kan worden belast. Hierbij zou een speciale Buma-Stemra App gegevens kunnen verzamelen.

Reageer
gravatar

Mijn geliefden in huis vertellen mij dat dat wat ik in de douche zing niks, maar dan ook niks te maken heeft met het beschermde materiaal wat ik volgens mij aan het zingen ben.

Moet je dan ook betalen? En zo ja, vanaf hoeveel valse noten wordt het een ander zelfstandig werk? Is daar al een NEN-CRTLCV-1001 norm voor?

gravatar

Wat en moeilijk gedoe hier allemaal. Het is veel eenvoudiger om het te blijven doen maar dan op een ander IPtje….bijv. uit China…..Krijgen die de rekening.

Reageer
gravatar

@ Marja Hendriks. Had je maar vi moeten gebruiken, domme doos.

Reageer
gravatar

@ Arduenn: Dank voor de tip. De toetscombinaties yy, p, Ctrl-Shift-C en Ctrl-Shift-V gaan ook onder de heffing vallen.

gravatar

Kan iemand mij vertellen waar het carbonpapier in moet? Ik gebruikt Mac OS X 10.7.4 Lion.

Reageer
gravatar

Tegen je scherm aandrukken, en dan met een zacht potlood volledig het vel bekrassen. Ik betwijfel trouwens wel of deze methode gaat werken trouwens,…

gravatar

Als ze het ‘bewerken’ menu op slot gooien maken ze inbreuk op jouw eigendomsrecht van jouw eigen PC of laptop. Bovendien is het ook een inbreuk op je gebruiksrecht als eigenaar van je PC/laptop.
Daardoor loop je schade op, en die schade is een onrechtmatige daad.

Mijn advies: stuur BUMA/STEMRA met meerdere personen (vrienden) rekeningen en als ze die niet betalen, dan laat je door gerechtsdeurwaarders hun faillissement aanvragen. Als ze hun rekeningen niet kunnen of willen betalen zijn ze blijkbaar failliet.

BUMA/STEMRA bestaat uit een stel vervelende figuren die zo snel mogelijk uit hun functie gezet moeten worden.

Reageer
gravatar

Joh, dat eigendom heb je toch al niet. Toen ik de computer kocht heb ik moeten beloven dat ik er geen kernwapens mee zal ontwikkelen en/of illegale kopieën van muziek op zal afspelen.

gravatar

@Proefballonetje: en dat is zowat de enige nuttige functie van dat ding: waar schaf je hem anders voor aan?
Ik ben nog op zoek naar een partijtje verrijkt uranium, heb jij nog wat liggen?

gravatar

@Akke: Nee, wel het verzamelde werk van Madonna 😉

Edit; GRAPJE! Voordat ik de AIVD achter me aan heb: ik heb echt geen Madonna, alleen uranium!

gravatar

Als programmeur ben ik eigenlijk wel blij met deze maatregel. Tegenwoordig kom je steeds meer copy-paste code tegen binnen een project. Dit is natuurlijk niet lekker voor de onderhoudbaarheid van de code. Deze maatregel zal de kwaliteit van software drastisch verbeteren…

Reageer
gravatar

De / geeft geen keuzemogelijkheid aan, het is in dit geval het delen-door-teken. U hoeft dus niet te kiezen tussen Buma en Stemra, zoals bij de filosofische “The streets of London?” en “The sound of music?”

gravatar

Bedankt, dan kunnen wij boven en beneden de ma/ma wegstrepen, blijft over een robuuste bu/ster, of krijg ik nu de erven Heere/Heeresma achter me aan? (1/sma)

gravatar

Nu vergeet Buma/Stemra nog het gebruik van de ‘ Print Screen’ knop. Hier moet toch zeker een tax op komen. Hele films worden via deze methode frame voor frame gekopieerd. Tevens mag de pvda ook nog wel een rekening krijgen voor het ctrl-c, ctrl-v’en van andermans verkiezings programma’s. Of is dat open source?

Reageer
gravatar

En om van het hele probleem af te zijn gebruik je “ctrl + insert” om boel te kopiëren!

Reageer
gravatar

Eerste klachten over copy-paste-heffing Buma/Stemra

Maatregel schiet doel voorbij

Gisteren is in veel huishoudens een fikse rekening van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra op de mat gevallen. Het gaat om de eerste copy-paste-heffingen, een maatregel die vorige maand geruisloos werd ingevoerd, maar inmiddels op steeds meer weerstand stuit.

De maatregel belast het gebruik van de bekende menu-items ‘copy’ en ‘paste’ (bij veel gebruikers bekend onder de shortcuts CTRL-C en CTRL-V). Via een plugin in de laatste updates van Windows en Mac OSX wordt het gebruik van copy en paste doorgeseind naar Buma/Stemra, waar een gespecificeerde rekening wordt opgesteld.

Volgens Buma/Stemra gaat het om een faire heffing die artiesten geeft waar ze recht op hebben. Woordvoerder Bas Erlings: “We weten uit ervaring dat tenminste 10% van de gegevens die via copy-paste worden gekopieerd auteursrechtelijk beschermd zijn. Op basis van dat objectief gemeten gemiddelde doen wij onze heffingen. Dat is in ieders belang, want wie wil er nu een wereld zonder Trijntje Oosterhuis of Xander de Buisonjé?”

Jos Vermeulen uit Appingedam kreeg een rekening van 435 euro, omdat hij een paar linkjes had gekopieerd en op Facebook had gedeeld. Hij noemt de maatregel ‘buitensporig’. “Ik hoef toch ook niets te betalen als ik een film download? Als deze maatregel wordt doorgezet, gaat al het computergebruik op slot.”

Buma/Stemra begrijpt de ophef niet. Bas Erlings: “Mensen doen net of ze zonder kopiëren terug gaan naar de middeleeuwen. Nou, die monniken deden de hele dag niets anders.” Wanneer gebruikers de kopieerheffing niet op tijd betalen gaat hun Bewerken-menu op slot, zodat ze niet meer kunnen kopiëren.

Marja Hendriks uit Amsterdam heeft net haar 192 pagina’s tellende proefschrift afgerond in Notepad. “Ik was van plan om het te kopiëren naar Word, zodat ik daarin de opmaak kan doen. Maar omdat dat me meer dan 900 euro gaat kosten, ben ik het nu maar aan het overtypen.”

—————

Kom maar op met dat juridische proef proces!

Reageer
gravatar

Een objectief gemiddelde van 10%? Als ze dit niet case by case onderzoeken zou je zeggen dat objectief gezien iedereen op het inernet ook een aandeel hiervan terug moeten zien.

Reageer
gravatar

Hmmm. Ik krijg nog niets binnen van de Buma/Stemra terwijl mijn vorige reactie met Ctrl-C Ctrl-V is uitgevoerd. Wellicht ontduikt de Speld redactie/reactie forum deze vorm van belasting,… Ik ga Brein maar eens bellen.

Reageer
gravatar

Buma/Stemra en Brein hebben besloten om na iedere kopieerhandeling op uw computer een komisch bedoeld, onvermijdelijk waarschuwingsfilmpje van vijf minuten op uw scherm te zetten. Het filmpje zal niet kunnen worden omzeild.

gravatar

U bent toch bekend met het gegeven feit dat TNT…. of was het Post.nl erg traagjes is?
Daarnaast lopen in het weekend scholieren met post langs de deuren dus uw acceptgiro ligt waarschijnlijk gewoon ergens achter een struik in het gemeentepark of blijft de komende zomervakantie gewoon in de fietstas van de puistige puber zitten, de fiets staat met een beetje mazzel in het ouderlijk schuurtje anders hebt u pech en staat er straks een potig incassobureau of gerechtelijk deurwaarder bij u op de stoep. Als ik u was zou ik huisraad waarmee u een band heeft e.a. waardevolle sprulletje daarom maar alvast onderbrengen bij een vertrouwd adres.

gravatar

Het is veel simpeler. Pas na de ctr V gewoon een punt in een komma. Dan is het een artistieke bewerking en valt het onder een andere wetgeving. Zo heb ik alle boeken van Harry Potter onder eigen naam opnieuw uitgegeven. Werkt prima. Overigens was er een of andere charlatan die mijn boeken kopieerde en probeerde mee te liften op mijn succes. Echt jammer dat mensen geen respect meer hebben voor andermans werk! Het enige wat hij deed was een uitroepteken toevoegen.

Reageer
gravatar

Ik wil een wereld zonder Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonjé en Buma/Stemra!

Ben je liefhebber van auteursrechtelijk beschermde teksten, muziek e.d.? Dan is het toch niet meer dan normaal dat je die zelf produceert!

Reageer
gravatar

BESTE HEEL GROOT VERSCHIL,

DAAR HEEFT U INDERDAAD EEN PUNT, IK HAD ME WAT VOLLEDIGER KUNNEN UITDRUKKEN. WAT IK NATUURLIJK BEDOEL IS DAT HET ME TELEURSTELT DAT OF SHIFT IS GEBRUIKT IN COMBINATIE MET CAPS LOCK ALTIJD AAN, OF CAPS LOCK NIET CONTINU AAN HEEFT GESTAAN. SCHANDE!

gravatar

zO BEZIEN SNAP EN DEEL IK UW TELEURSTELLING tEN vOLLE.
mIJ STELT HET ENIGSZINS TELEUR, DAT ER WEDEROM nergens!!1! VERMELD WORDT DAT JE OP cAPSLOCKDAY VAN JE sHIFT-TOETS AF MOET BLIJVEN. dAN IS HET GEWOON capsday. dAT KAN IK MET @ VINGERS IN MIJN NEUS.

gravatar

Ik ‘copy’ en ‘paste’ voornamelijk uit eigen werk, want ik heb namelijk alles al eens eerder bedacht. Ik reken op een spoedige bijdrage van Buma/Stemra op mijn rekening.

gravatar

Het is veel simpeler. Pas na de ctr V gewoon een punt in een komma. Dan is het een artistieke bewerking en valt het onder een andere wetgeving. Zo heb ik alle boeken van Harry Potter onder eigen naam opnieuw uitgegeven. Werkt prima. Overigens was er een of andere charlatan die mijn boeken kopieerde en probeerde mee te liften op mijn succes. Echt jammer dat mensen geen respect meer hebben voor andermans werk! Het enige wat hij deed was een uitroepteken toevoegen.

Reageer
gravatar

Bij ons in de States kan het woord Apple (met beginhoofdletter) niet meer worden gebruikt zonder een proces aan de broek te krijgen. Als je zin hebt in een appel, mag dat niet meer voorop staan.

gravatar

Het wordt nog veel erger, neef Paulus.

Ook alle programma’s waarin de functies “knippen”, “kopiëren” en “plakken” voorkomen, zullen door Buma/Stemra worden belast.

Ik begrijp niet dat Rutte en Brussel dit toestaan. Deze heffing is schadelijk voor legale programmahandel, want de verkoop dreigt daardoor in louche buurten op stille straathoeken zwart te worden verhandeld.

gravatar

Jawel beste Paulineke daarom is de veeveedee voostander van een copy-pastepas want meer van al die louche toestanden in compjutercafe’s, belhuizen en coffeesjops in die zgn. prachtbuurten willen wij immers niet.
Vanwege het hoge kopieerbaarheidsrisico zal de copy-pastepas uitgerust worden met een betrouwbare sat-irisscan en comfortabele bewijsvinger of middelvingerafruk.
Hopelijk mag ik mij verzekeren dat u straks in het stemhokje de enige juiste keuze maakt.

Een burgervaderlijk bewinderige groet, Ivo op Stelten

gravatar

Marja, je kunt het ook openen in Word, hoor. Dan is het geen copy-pasten en hoef je het ook niet over te typen.

Reageer