De ondergang van het Retorisch Dagblad: ‘Is het niet doodzonde?’

'De artikelen roepen meer vragen op dan antwoorden'

Het Retorisch Dagblad stopt per 30 april aanstaande de persen. Hoewel de krant in de journalistieke wereld van meet af aan als verfrissend en origineel werd betiteld, bleef de hoeveelheid abonnees structureel achter bij de verwachtingen. De breed ingezette reclamecampagne ‘U wordt toch ook abonnee?’ hielp de krant niet aan de broodnodige extra abonnees, waarna het failliet onvermijdelijk bleek.

Ron de Bont, hoofd productie van Wegener, spreekt van een pijnlijk maar onontkoombaar besluit. “Het is vervelend, maar zo’n beslissing neem ik toch niet zomaar? Zonder adverteerders houdt geen enkele krant het uit, toch? Moet ik het dan uit mijn eigen zak gaan betalen?” De Bont uit ook kritiek: “Volgens sommige lezers roepen de artikelen meer vragen op dan antwoorden. Dat leest toch niet fijn? Moeten we zulke klachten negeren?”

Ook Jack van Gelder, hoofdredacteur Sport bij het Retorisch Dagblad, verlaat de krant met pijn in het hart. “Denk je dat Nederland zonder mijn interviews kan? Ik stel toch goeie vragen? Ik weet het nog goed, toen ik voor een reportage voor het Retorische Dagblad aan Advocaat vroeg ‘Die wissel van Bosvelt voor Robben, dat was niet de meest briljante wissel ooit, toch?’ Wie anders kan zo’n vraag stellen?”

Eindredacteur Jos de Mos is teleurgesteld in het besluit: “Zou jij het leuk vinden als je je baan kwijtraakt? Zoiets verwacht je toch niet? De laatste editie van de krant verschijnt nu net twee weken voor het tweejarig bestaan. We hadden allemaal mooie plannen voor de jubileumeditie, maar die kunnen nu weer terug in de ijskast, naast de champagne. Dat is toch eeuwig zonde?”

De Mos hoopt voorzichtig op een digitale doorstart voor enkele succesvolle onderdelen van het Retorisch Dagblad. Volgens de plannen zullen de weerrubriek ‘Lekker weertje, niet?’, de misdaadcolumn ‘Vind je dat misdadigers op kosten van de staat vertroeteld moeten worden?’ en de wekelijkse sportcolumnserie ‘Wie houdt er nou niet van voetbal?’ online voortgezet worden. “Het internet is de toekomst, toch?” aldus de Mos.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jammer, is het niet erg dat alle goede dingen verdwijnen?
Blijkbaar willen mensen geen diepzinnige interviews meer lezen. Afgelopen week heb ik nog het gesprek met Kofi Annan gelezen waarbij de prachtige vraag werd gesteld: ‘zou er volgens u een oplossing moeten komen voor het conflict in het Midden Oosten?’
Dat soort dingen lees je toch niet in de Telegraaf?

Reageer
gravatar

Directie, redactie, drukkers en verspreiders van het Retorisch Dagblad danken iedereen voor de jarenlange trouw van abonnementhouders en afnemers van losse nummers. Amen.

Reageer
gravatar

Retorisch naschrift voor het RD: RETORISCHE (of: oratorische) VRAAG; benaming voor een stijlfiguur in de vorm van een vraag die het effect van een nadrukkelijke bevestiging of ontkenning heeft en aldus geen beantwoording meer behoeft.
RETORICA: grondlegger Corax van Syracuse (500 v.Chr.), verfijnd door Demosthenes en vastgelegd door Aristoteles in zijn ‘Rhetorica’. Cicero droeg zijn zegje bij en de Rooms-Katholieke Kerk vatte retoriek in haar opvoeding en onderwijs. Rederijkers en later Bilderdijk en Thorbecke maakten er hun beroep van. In zijn vroege jeugd viel onze grootste liberaal Hans Wiegel in een vat retoriek en is daar nooit volledig van hersteld.
RETORIEK: meer op de praktijk gerichte benaming. In het dagelijks taalgebruik kreeg de term vrijwel geheel een ongunstige betekenis, in de zin van: omhaal van woorden zonder (veel) betekenis. Deze kunstvorm werd recent geherintroduceerd door leden van kabinet en Tweede kamer en tot grote hoogten gebracht door de zittende MP.

Reageer
gravatar

De vraag naar de doodzonde begrijp ik overigens niet goed. Want een doodzonde is niet retorisch en ligt meer op het gebied van de kattekliekken. Men zou dan verwachten dat de Heilige uit de Paulusclan daar zijn licht over zou laten schijnen. Zijn stilzwijgen verbaast mij. Maar wellicht is hij opeens bevindelijk gereformeerd geworden en neemt hij nu de zondagsrust in acht.

Reageer
gravatar

Een griffemirde Paulus? Daar komt Narigheid van! Ik voorzie de oprichting van nieuwe snelwegen van Kootwijkerbroek naar de Hemelpoort, een nieuwe SGPremier, verplicht krekbezoek op ALLE zes wekelijkse zondagen, afschaffibg van alles wat feestelijk te noemen zou kunnen zijn en een uitbreiding van Pasen tot zes weken

gravatar

Tja, nu u het zo zegt: het betreft natuurlijk hier een erfzonde.
Maar dat slaat de bodem uit onder de zondige ondergang: die ligt in de natuurlijke orde der onafwendbare gebeurtenissen.
De vraag zelve was hiermee een bewezen retorische, kunnen wij nu vaststellen.

gravatar

Uit de lange rij van suggesties en adviezen valt een nieuwe structuur op te bouwen die concurrerend genoeg is om met De Telegraaf te wedijveren in drukkwaliteit, redactionele integriteit en controleerbaar waarheidsgehalte:
– Een redactioneel/ideologische verbinding met het Financieel Demogogisch Dagblad: hét lijfblad voor de ware kapitalist, VVD’er. en wannabe
– Een echte Page Three Girl in passende be- c.q. ont-kleding.
– Een volstrekt schaamteloze roddelrubriek met als eindredacteur de alom erkende vakspecialist de heer A. (Albert) Verlinde.
– Elke dag een A.H. Erlebnis van de levenskunstenaar Emiel ‘Tjakka’ Ratelband.
– bij een kwartaalabonnement een onsje hoogwaardige cocaïne (een weekendje standaard normaalverbruik)zoals die onders snelle ICT- bank- en beursjongens usance is.
– bij een halfjaar-abonnement met automatische afschrijving; een gratis apps om politiecommunicatie af te luisteren op het systeem 2000.
-bij een jaarabonnement een weekend gratis de beschikking over een Porsche Panamera om twijfelende golddiggers en cougars tot bilateraal horizontaal overleg te brengen.
Eens kijken hoe de aanwas van nieuwe abonnees oploopt.

Reageer
gravatar

Niet alleen het Retorisch Dagblad en de Pers houden er mee op? Ook de nu terecht onvolprezen server? Ik zie een bericht van Heer Bøs aangekondigd, doch helaas niet terug te vinden hier. Hebben de hamsters er nieuwe vloerbedekking van gemaakt?

Reageer
gravatar

Ach, hij is zichtbaar; de hamsters hebben ingezien dat sommige zaken niet eetbaar zijn.

De persoon in kwestie is reeds lang geleden uit de tijd, gaan hemelen, dan wel overgegaan, zoals in een ander deel van de famille wordt gekenmerkt, hetgeen geschiedde in Schiedam.

Ik herinner mij slechts nog de geur van lelietjes-der-dalen parfum en harde Wenergebakjes.

gravatar

Juist en daarom lees ik ook erg graag de Donald Duck. Dat blad geeft gewoon echte informatie over alles at er zich in de wereld afspeelt. Daar kun je echt in geloven.

gravatar

Marg00tje toch, dat valt mij erg van jou tegen. De Donald Duck! De enige die dat melige stripblad hier nog leest, is mijn pappie. Jeugdsentiment zegt hij. Ammehoela jeugdsentiement, hij is gewoon verliefd op Katrien Duck.

Ik lees liever de Speeljongen. De mooiste uitklapplaten hang ik op in mijn kamertje.

gravatar

Geloven, daarvoor moet u bij de conculega zijn, het Reformatorisch Dagblad.
Die zijn echter sinds de oprichting verwikkeld in een voortdurende reorganisatie,dan wel reformatie, zodat van stoppen nog geen sprake kan zijn.

gravatar

Gaan wij nu ook die geweldige interviews van Jack van Gelder missen ? Met briljante vragen als: Wat ging er door je heen toen je over de finish kwam ?

Reageer
gravatar

Waarop de sporter antwoordde aan van Gelder: “Een afgedwaalde speer, wat denk jij dat het was?”

gravatar

Wo’tel, hoewel ik zelf geen uitgesproken buitenissige voorkeuren heb, ben ik ruimdenkend. Het ‘nemen’ van een trein zie ik echter als zwaar ontspoord gedrag!
De sexuele revolutie heeft toch nog wel IETS aan normen heel gehouden?

gravatar

Hoogtepunt moet wel zijn geweest toen Retorisch Dagblad verslaggever B. Bokhoven deze wereldvraag, geheel in de lijn van de krant, stelde aan de ouders van slachtoffers van Robert M. “Bent u boos?”

Reageer
gravatar

Dat hoogtepunt werd direct gevolgd door de even briljante vraag: “Dat was zeker wel even schrikken?” aan de kinderen die de busramp hadden overleefd.
En laten we ook niet de onvergetelijke vraag aan koningin Beatrix vergeten: “U bent nu zeker wel verdrietig?”

gravatar

Gaandeweg zien we steeds vaker de “tussen-h” verdwijnen, zoals bij reuma, astma, retoriek. Ik vind dat een verkeerde ontwikkeling. Met de “tussen-h” was het Rethorisch Dagblad vast blijven bestaan. Een bevordering van de welsprekendheid. Soms weet onze Van Dale het niet meer en zijn twee schrijfwijzen toegestaan. Overigens schrijf je rheuma beter mét “tussen-h” en spreek je het woord uit als “ruima”, liefst met een bekakt accent (of aksent, zoals ik vroeger leerde). Wat moet er worden van het Nederlands dictee?

Reageer
gravatar

Ah, tante B; het was me een karaktertje.
Maar de persoon in kwestie is reeds lang geleden uit de tijd, gaan hemelen, dan wel overgegaan, zoals in een ander deel van de famille wordt gekenmerkt, hetgeen geschiedde in Schiedam.

Ik herinner mij slechts nog de geur van lelietjes-der-dalen parfum en harde Wenergebakjes.

gravatar

Ik meen uw tante B te hebben gekend. Wij noemden haar tante Piet. Waarom, dat weet ik niet. Zij beschikte over een tenenkrommende logica. Als zij bij de bushalte stond en er was nog geen bus in zicht, dan liep zij gewoon naar de volgende bushalte. “Dan heb ik dat stuk maar vast gehad.”

gravatar

Het zou niet onmogelijk zijn, Heer Spaland, mijn herinneringen zijn te vaag om op waarde te kunnen duiden, maar de P speelde wel voor het vrouwelijk deel der famille: Ploon, Puk, Pietje; een koosnaampje begon al gauw met een P.

Overigens moet ik bekennen dat ik eenzelfde modus operandus bezit: als de tram op zich laat wachten begeef ik mij alvast naar de volgende halte.

gravatar

Jawel heeren, die familietrek kom ik vaker tegen. In gevallen dat ik uw familie dan -halverwege twee haltes- voorbijrijd valt mij steevast een boze blik ten deel. (Op stoppen tussen de haltes staat overigens een boete ter hoogte van € 180,-) Het is een bijzondere gewoonte, dat brom ik u!

gravatar

Heer Bøs, ik denk niet dat ik kwaad op zou kunnen worden, en bovendien liggen bushaltes over het algemeen verder uit elkaar dan tramhaltes.

Waar ikzelf wel erg kwaad om kan worden, is als een bus te vroeg bij de halte verschijnt: dat kan nooit de afspraak zijn. Te laat, alla, begrip voor, te vroeg: nee.
Overigens moet ik er wel bij vertellen dat mij dit voornamelijk overkwam in den Haag. Nu ja, Den Haag …

gravatar

Tja, Den Haag. Daar kan men dit verwachten. Een fatsoenlijk Rotterdammer heeft daar natuurlijk niets te zoeken tenzij men bij een notaris aldaar een sigaartje moet gaan roken omdat men een erfenis heeft gekregen. Straks gaat u nog vertellen dat u meedoet aan Oh Oh Cherso!

gravatar

Heren, U slaat spijkers en wel op de kop! Wellichterwijs is het raadzaam de spijkers voortaan IN de kop te slaan. (In de kop van een aantal ‘heren’ te den haag, zou ik menen)

gravatar

Hoho, eer mijn goede naam te grabbel gaat: somtijds brengt mijn werk mij naar Den Haag. En ik heb er gewoond, durf ik schaamteloos toe te geven, in een gegoede buurt; het leven neemt soms onverwachte wendingen.

Edoch, Heer Spaland; Griekenland, daar ben ik nogal bekend met wat kleinere eilanden die buiten massatoeristische routes liggen. U zult mij daar niet op de kermisattracties aantreffen.

gravatar

Wat een lekker wijf op de foto…

Waar is mijn doekje?

Reageer
gravatar

Moet dit wel op De Speld staan? Voegt het Retorisch Daglad iets zinnigs toe in krantenland? Wordt het niet teveel door de war gehaald met het Reformatorisch Dagblad? Is het nodig vragen te stellen? Stel ik eigenlijk wel vragen?

Reageer
gravatar

Maar als je dan passant bent ben je daarna weer door de war. Het is een beetje warrig allemaal in die nieuwe gemeente.

gravatar

Haal een kind uit de war zou ik zeggen.
Want kinderen in de war, gaan logischerwijs ‘dingen door elkaar’ halen.

gravatar

Met het heengaan van het Retorisch Dagblad verliezen we niet alleen een betaalbare krant, maar tevens de Retorica zoals zij bedoeld is door haar grondlegger Aristoteles.

Wij zullen moeten leren leven zonder het dagelijkse warme bad van welsprekendheid.

Reageer
gravatar

Niet getreurd. We hebben Balkestein en Youp van ‘t Hek nog, toch? Freek de Jonge laat nauwelijks van zich horen, dus die tellen we niet mee. Van Kooten en De Bie hebben recht op herkansing. Adriaan van Dis mag ook meedoen.

gravatar

Elkie, bent u serieus over deze voorbeelden? Oude meuk. We hebben gelukkig Geert Wilders toch nog? Noemt u mij eens 3 mensen die zo de gave hebben om drogredenen te gebruiken, zoals het ad nuaseam stijlfiguur? Nu ja, 2…. of zelfs maar 1….