Bron: Flickr - Mathieu Plourde

Universiteit stoeit soms klein beetje met slavernijverleden

Bestuur overweegt soms standbeeld van slavendrijver weg te halen

De Jan Drosten Universiteit stoeit af en toe een klein beetje met haar slavernijverleden. Het bestuur overweegt zo nu en dan op vergaderingen om het standbeeld van slavendrijver Jan Drosten weg te halen of er een bordje bij te plaatsen, met uitleg dat ze er tegenwoordig anders tegenaan kijken, of zoiets.

Een paar weken terug kreeg de universiteit een petitie waarin de 200 ondertekenaars wezen op het slavernijverleden van de universiteit. Zij vroegen aandacht voor het feit dat de oprichter van de instelling meer dan 100 slaven hield, de lening voor de grond ooit gefinancierd werd door een slavenbank en dat niet alleen het hoofdgebouw, maar ook alle bijgebouwen namen dragen van slavendrijvers. Ook vonden de briefschrijvers het ongepast dat er bij de ingang een katoenplantje staat.

De rector magnificus Joachim Nepveu zegt de brief met aandacht gelezen te hebben. “We hebben er een agendapunt van gemaakt. Binnenkort zullen we het een en ander intern bespreken. Als universiteitsbestuur kun je natuurlijk niet doof zijn voor stemmen uit de samenleving. We zullen ook met de opstellers van de brief in gesprek te gaan. Ze hebben natuurlijk wel ergens een punt, van hun kant bekeken.”

De briefschrijvers eisen erkenning van het slavernijverleden, het veranderen van de naam van de universiteit en het verwijderen van gedenktekens die aan het verleden herinneren. Nepveu: “We nemen de grieven wel uiterst serieus, ja toch. Anderzijds kunnen wij natuurlijk niet iedereen gelukkig maken. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kan het verleden ook niet veranderen. We heten nu eenmaal de Jan Drosten Universiteit.”

Nepveu kijkt uit naar het gesprek met de initiatiefnemers van de brief. “Als academicus hou ik wel van een goede discussie. Ik denk ook dat we er wel uit zullen komen. Als we allemaal wat water bij de wijn doen, zullen we wel ergens in het midden uitkomen. Met een bordje dat enige context geeft bij het beeld van onze naamgever, kan ik bijvoorbeeld prima leven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, ik begrijp de bezwaren van de ondertekenaars wel, maar het moet ook voor “de unie” werkbaar blijven. Nuance en ambivalentie zijn echter zeer “unsexy” dus ik kies gewoon stellig en blind: TEGEN!

Reageer
gravatar

Onze gouden eeuw is gebouwd op die fundamenten. Wij hebben die landen vroeger kaalgeplukt en optimaal geprofiteerd. Nu weigeren we alle nakomenlingen en geven we ze geen verblijfvergunning. Welkom in Nederland waar men stemt voor Egoisme, stem Wilders.

Reageer
gravatar

‘Optimaal geprofiteerd’, – zal best.

”Kaalgeplukt” lijkt me wel wat overdreven…., klinkt meer als Stalin die na de oorlog Tjecho-slowakije /Oost-Duitsland zo’n beetje industrieel heeft ontmanteld!

gravatar

Vergeet niet dat Jan Drosten ook heel veel goede dingen voor de samenleving gedaan heeft. Zonder Jan Drosten géén chocola zeg ik altijd.

Reageer
gravatar

Onverkort uitvoeren van het voorstel: “Als we allemaal wat water bij de wijn doen” zal mogelijk leiden tot een onteigeningsprocedure door het Provinciaal Waterleidingsbedrijf. Er wordt in Nederland al zoveel water bij de wijn gedaan dat zelfs rabiate ‘halal’-goeroes geen alcohol meer kunnen meten in het leidingwater. En ten aanzien van het veronderstelde slavernij-verleden van de Jan Drosten universiteit, dient nog vermeld dat de belangrijkste sponsors van dit instituut (Dubai, Qatar en Saoedi-Arabië) nog recent tienduizenden goedkope arbeidskrachten uit Pakistan en Bangladesh werven om stadions voor het komende WK-voetbal te bouwen. Voetballers worden ruim betaald om bij > 40° Celsius nog te bewegen. Bouwvak-slaven uit genoemde conflictgebieden krijgen niet eens ontbijt en ontbering vergoed.

Reageer