Kunst & Wetenschap

Nieuwe Van Gogh ontdekt

Topstuk belooft publiekstrekker van de zomer te worden

Deel op FacebookReactiesTweetReacties62 EmailenPrinten
oma

Door • Tuesday 15 May 2012

In een Oost-Vlaamse doorzonwoning is gisteren een tot nog toe onbekende Van Gogh aangetroffen. Het gaat om Klaartje van Gogh, 85 jaar oud en in relatief goede staat verkerend.

Klara Elizabeth Maria Van Gogh woont in  Petegem-aan-de-Leie. Insiders denken dat Klaartje zeker 20 miljoen euro waard is. Hein Vanderbruggen, burgemeester van ‘De trekschuithoofdstad van Europa’, maakt zich op voor een toeristisch topseizoen: “Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je zo’n ontdekking in je eigen stad doet. Een echte Van Gogh is een adembenemend schouwspel. En ze is zó goed geconserveerd.”

Sommige kunstkenners twijfelen over de authenticiteit van de vondst. “Een echte Van Gogh herken je aan een bepaalde frisheid in het kleurgebruik en een goede compositie. Als ik naar Klaartje kijk, zie ik vooral een wat uitgeblust uiterlijk. De lijnen lopen een beetje weg en het penseel lijkt geen enkele indruk te hebben nagelaten”, aldus Bert Bokhoven, kunsthistoricus aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Medewerkers van het Van Gogh museum benadrukken juist de authenticiteit van Klaartje. “In latere Van Goghs is een zekere vaalheid en fysieke kaalslag zichtbaar. Dit zagen we al bij Theo in de jaren ‘90 en vroege 21e eeuw, waarin de nadruk op vadsigheid, zweetplekken en verwassen T-shirts lag. Klaartje ligt wat dat betreft volledig in deze lijn.”

De laatste tijd is veel te doen geweest over de authenticiteit van vermeende meesterwerken. Geruchten dat een vervalste Vermeer onder de lat zou staan bij landskampioen Ajax worden door de KNVB ontkend.

62 Reacties

Uw mening telt. Juist nu.

  tekens resterend

 1. #1

  Dit stuk is inderdaad top!

  (1)
 2. #2

  Redactie, wat is een burgermeester? Ik heb wel eens gehoord van een burgemeester (die overigens in een democratisch land gewoon gekozen dient te worden!), maar een burgermeester?

  (0)
  • #2

   De gemeente Petegem-aan-de-Leie is opgeheven en heeft geen eigen burgemeester meer: daarvoor moet men in Deinze zijn…

   (0)
  • #2

   burgveel
   burgermeer
   burgstmeest
   burgstermeester

   of zo….

   (0)
 3. #3

  Da’s een echte, dat zie je zo! Hoef je geen kunsthistoricus voor te zijn.
  Ik zou zeggen: meteen verkopen aan de jappen voor honderd miljoen. Kun je leuke dingen voor de mensen mee doen.

  (0)
 4. #4

  Goed geconserveerd? Van de coke zeker?

  (0)
 5. #5

  Ik geloof er niks van. Hooguit het bloemenperkje op de achtergrond kan van ‘van Gogh’ zijn. De rest is te modernistisch lijkt me.
  Zal wel een vervalsing van ‘van Meekeren’ zijn.

  (0)
 6. #6

  of in losse stukjes verkopen. Een authentiek stuk van Goghoor doet al snel tien mille

  (0)
 7. #7

  Dit stuk zou niet misstaan bij Kröller-Müller ! Bij het toilet.

  (0)
 8. #8

  Ik kan u verzekeren dat dit geen echte is, maar het komt wel dichtbij.

  (0)
 9. #9

  Over het algemeen val ik op jongere ‘van Goghjes’.

  (0)
 10. #10

  Zo te zien heeft zij niet haar laatste oortje versnoept.

  (0)
 11. #11

  Die laat zich vast lastig ophangen.
  Wel benieuwd naar de veilingopbrengst

  (0)
 12. #12

  Het meest indrukwekkend van dit werk vind ik toch wel de ontluikende waanzin die zich hier manifesteert.

  (0)
  • #12

   ik bedoel: in het artikel

   (0)
 13. #13

  Dit is echt een meesterwerk gewoon een topstuk….Gelukkig dat het opgedoken is in die trekschuit stad. Daar moeten we zuinig mee omgaan.

  (0)
 14. #14

  Ivo geeft in bovenstaande aan dat Vincent in 1890 overleden zou zijn, zelfs hier valt nu aan te twijfelen.
  CocaCola is weliswaar in 1886 uitgevonden, maar pas in 1893 handelsmerk geregistreerd en op dit meesterwerk is het merk toch duidelijk herkenbaar, mogelijk is hier zelfs de Ligth versie al afgebeeld. Moet welhaast als wonderlijk beschouwd worden.

  (0)
  • #14

   Van Gogh was z’n tijd ver vooruit.

   (0)
  • #14

   Háár tijd, Ir. Stuitelkraaf, háár tijd. En ze is het nog steeds.

   (0)
  • #14

   Omtrent de dood van Vincent van Gogh doen de meest vreemde verhalen de ronde. Graag wil ik een ingezonden brief citeren die de Volkskrant in de laatste editie van het jaar 1990 (het Van Goghjaar) plaatste. De Volkskrant had de gewoonte opmerkelijke brieven in de laatste krant van het jaar te plaatsen. Helaas is de naam van de schrijver van dit meesterstukje onbekend gebleven.

   BEGIN CITAAT:
   “Had Vincent van Gogh heden ten dage nog geleefd, dan was hij ongetwijfeld bezweken aan de overkill van publiciteit rond zijn persoon. Daarom is het des te merkwaardiger dat de echte waarheid rond zijn dood nog nergens is vermeld.
   Vincent van Gogh heeft namelijk niet zelfmoord gepleegd, maar is op 27 juli 1890 neergeschoten door de Noorse luitenand Per Olaf Gugason!
   Zoals bekend is, voorde Noorwegen aan het eind van de vorige eeuw (**Notitie van dBR: deze brief is geschreven in 1990**) een zeer agressieve politiek, ook wel de Tweede Noormannentijd genoemd. Tot de snode plannen van Noorwegen behoorde een invasie van Frankrijk. Daartoe was in het diepste geheim een groot Noors invasieleger overgebracht naar de korenvelden bij Auvers-sur-Oise, van waaruit het op 1 augustus Frankrijk van binnenuit zou overvallen.
   Op 27 juli ontdekte Vincent van Gogh dit leger terwijl hij in een korenveld zat te werken. Hij had met zijn bekende schildersnelheid al twee Noorse soldaten op het doek gezet voor hij zich realiseerde dat dit een buitenlandse invasieleger moest zijn. Direct besloot Vincent de plaatselijke gendarmerie te waarschuwen. Hij slaagde er bijna in onopgemerkt uit het korenveld te sluipen. Helaas werd hij op het laatste moment ontdekt en de Noorse militairen zetten de achtervolging in.
   Vlak voor het dorpje Auvers-sur-Oise loste de snelste Noorse hardloper, luitenant Gugason, een wanhoopsschot dat Vincent dodelijk verwondde. Ondanks deze verwonding slaagde Vincent erin het dorpje veilig te bereiken.
   De Noren, bang dat ze vroegtijdig waren ontdekt, besloten terstond de aftocht te blazen en arriveerden op 6 augustus 1890 in Oslo in Noorwegen met Vincents doek “Korenveld met twee militairen”.
   Vincent van Gogh werd in Auvers-sur-Oise ten onrechte definitief voor gek verklaard toen er zich in het korenveld geen enkele militair bleek te bevinden.
   Aangezien na honderd jaar alle dossiers in Noorwegen vrij ter beschikking staan voor het publiek, dient er onmiddellijk een onderzoek te komen naar deze geschiedenis opdat eerherstel voor Vincent van Gogh kan plaatsvinden.
   Misschien komt dan tevens de waarheid boven water over de mislukte Noorse invasies van Japan (1892) en de Verenigde Staten (1893).
   En indien minister Van den Broek (**Notitie van dBR: deze brief is geschreven in 1990**) verstandig is, eist hij onmiddellijk het doek “Korenveld met twee soldaten” op, voor zijn Franse collega dit doet.
   Vincent van Gogh was een bijzonder mens, maar gek was hij niet.” EINDE CITAAT

   (0)
 15. #15

  Na vervalste Vermeer nu ook een namaak R. van Rijn ontdekt bij Ajax.

  (0)
 16. #16

  En dat verzint u allemaal ter plekke heer Niehe?

  (0)
 17. #17

  Zit het rechteroor er nog aan? Zo ja, dan is hier geen sprake van een echte Van Gogh, maar van een erg valse vervalsing.

  (0)
  • #17

   Kunstkenner Paulus, mij valt iets op dat vervalsing direct bewijst.

   De zonnebril.

   Een echte Van Gogh kijkt immers nooit door een zonnebril, waardoor kleuren verkleuren.

   (0)
 18. #18

  Volgens mij is dit mevrouw Petra Elizabeth Victoria Boogiewoogie-Mondriaan, die zich vorige maand nog voor tachtig miljoen wilde verkopen.

  Eind vorig jaar heette ze nog Remie Elizabeth Saskia Nachtwacht-Van Rijn. Toen bood zij zich voor bijna een miljard aan.

  In feite is ze geen cent voor haar neus waard.

  (0)
 19. #19

  Het zal mij niet verbazen als deze van
  Gogh binnen korte tijd sterk in waarde zal dalen. Dit zal komen door of 2 meter aarde of een crematieoven

  (0)
 20. #20

  Volgens mij is een oude van Klomp.

  (0)
  • #20

   What a mistak-a to make-a,

   Is it-a the one-a with-a the big-a boobies?

   (0)
 21. #21

  Hé, dit is onze huishoudster, Bep, tijdens onze vakantie vorig jaar op de camping in Westkapelle. Hoe komt die foto hier?

  (0)
  • #21

   Johan, slogisch, via internet.

   (0)
 22. #22

  Ach wat aardig: gaat ze nu ook een ceedeetje maken?

  (0)
 23. #23

  Al is ze nog zo goed geconserveerd,ze mag mij niet pijpen.

  (0)
 24. #24

  Ik was eerst blij en verheugd over dit bericht. Maar wanneer ik zie dat een eminent kunsthistoricus als Bert Bokhoven zijn twijfels heeft ga ik me toch wel onzeker voelen!

  (0)
 25. #25

  Mieters, wat een stuk is dat!

  (0)
 26. #26

  Heren, even ter uwer informatie; dit is duidelijk een vervalsing.
  De kleur op het gezicht is veel valer dan bij het originele exemplaar van ca. 23 jaar oud en de tanden zijn duidelijk een prothese. Ik weet toevallig dat dat ook voor 1 van de heupen geldt. Ik was namelijk bij de restauratie betrokken. Achteraf bezien allemaal voor niets. Een echte nepperd dus deze van Gogh

  (0)
 27. #27

  Inderdaad een zeer matige vervalsing. Elke kunstkenner weet dat een echte van Gogh enkel Pepsi Cola drinkt al dan niet gemengd met Cubaanse Rum.

  (0)
 28. #28

  Is er misschien nog interesse in een valse Van Oranje? http://jacobusderoma.blogspot.com/2010/02/dna-koningin-bloedverwanten.html

  (0)
 29. #29

  Een authentieke aardappeleetster van Van Gogh, en nog in zeer goede staat van ontbinding.

  (0)
 30. #30

  De authenticiteit is eenvoudig te achterhalen. Tref je sporen van botox aan, dan moet je toch aan recentere datum denken.
  Een restauratie van het werk zoals bij ”
  Who s afraid of Red Yellow and Blue” zou het werk goed doen.

  (0)
 31. #31

  Zal ik eens met mijn doekje terpentine langs komen? Ze moet duidelijk eens schoongemaakt worden en dan zal de kleurechtheid al of niet blijken! Overigens is het wel jammer, dat er slechts een detail van deze van Gogh staat afgebeeld, anders hadden we ook nog eens de signatuur kunnen controleren!

  (0)
 32. #32

  Bij ‘nieuw’ denk ik aan natte verf, niet aan craquelé.
  Maar het is mogelijk: wanneer is de vernissage?

  (0)
 33. #33

  Een bééééétje van Gogh heeft tegenwoordig een mes met een briefje in de rug. Is daarop al gecontroleerd?

  (0)
 34. #34

  Ik mis ome Theo. :-(

  En bedankt voor de ontzettend fijnzinnige grap, Bøs Showfør. Had ie vast leuk gevonden. Het was trouwens in z’n buik…

  (0)
  • #34

   Dat mes is door zijn ‘vrienden'; de Holmans, Zwagermannen, Hirsi Ali’s enzovoort wel degelijk in zijn rug gestoken, toen hij dood was …
   Opportunisme heet dat.

   (0)
  • #34

   Met alle soorten van genoegen, hoor! Blijkt dat die van Goghjes toch messen door het hele lichaam laten slingeren: de een in het oor, de ander in de buik, dan weer in de rug. Wellicht is het beter voor de overgebleven van Goghjes voortaan van dat plastic Barbieknoei-bestek te gebruiken. (Zelfs als je daar je Tofik of tofu mee wilt snijden lukt dat nog niet.)

   (0)
  • #34

   Heer Gay,

   Wij hebben ook nagedacht over het gebruik van de naam Theo van Gogh in deze discussie. Theo is per slot van rekening de enige Van Gogh die bekend is bij de kiezers van Geert Wilders.
   Doch wij menen dat wij compassie moeten hebben met hebben met de zwakken van geest.

   (0)
  • #34

   Cor Rectie,

   Wij hebben ook nagedacht over het gebruik van de naam Theo van Gogh in deze discussie. Theo is per slot van rekening de enige Van Gogh die bekend is bij de kiezers van Geert Wilders.

   Wij menen echter dat wij, in tegenstelling tot de heer Bøs Showfør, compassie moeten hebben met deze zwakken van geest.

   (0)
 35. #35

  Platslaan en inlijsten dunkt me en op naar de veiling!

  (0)
 36. #36

  Platslaan en inlijsten dunkt me. En op naar de veiling!

  (0)
  • #36

   Eerst naar “Tussen kunst en kitsch” om de waarde te laten taxeren door John Hoogsteder.

   (0)
  • #36

   Flog It! With no reserve!

   (0)
 37. #37

  Goh!

  (0)
 38. #38

  en och!

  (0)
 39. #39

  Met beroep op de Rijksregeling voor in de oorlog gestolen kunst eis ik namens de familie deze van Gogh terug.

  (0)
 40. #40

  Er is wel degelijk een echte goed geconserveerde vermeer ontdekt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Natasja_Vermeer

  (0)
 41. #41

  Des te jammerder dat nu de ontdekking van een gaaf gefossileerde Van Gogh is ondergesneeuwd. Directeur/eigenaar Tjerk Bootstra van het geprivatiseerde bejaardentehuis in de gemeente Nuenen (N.Br.) vond juist deze week in een, in authentieke staat herstelde, hoerenkast (annex biechthok)de stoffige resten van minnebroeder Johannes Vincentius Maria van Gogh(1888-2010), die in zijn afscheidsbrief zowel zijn betreurde vader Vincent als zijn neef Theo als reden voor zijn zelfdoding vermeldde. De directie van het Van Gogh museum heeft zijn medeleven uitgesproken.

  (0)
 42. #42

  Ben ik de enige die ziet dat er een ‘Diet Coke’ op de foto staat die alleen in Amerika wordt verkocht?

  (0)
 43. #43

  Ontdekking van een echte van Gogh heeft een stormloop op bejaardentehuizen veroorzaakt.

  (0)
 44. #44

  Er blijkt sprake van een kettingreactie, opeens komen er van gefortuneerde zijde allerlei Van Gogh’s boven water, die twee jaar lang gratis worden bestudeerd door blijkbaar daartoe opgeleiden. Ik heb zo mijn twijfels: iedere bovenhuis-artiest kan -vandaag de dag- een van Gogh op het doek krijgen: “Painting by numbers”. Een hedendaagse versie van de (zwarte) Tulpenhandel. Beleggingsfondsje van Ruud Gullit voor oude en nieuwe alimentatiekwesties?

  (0)
 45. #45

  Het is toch duidelijk te zien en te merken! Klaartje is een van gogh!net zoals haar neefje theo schuwt zij de publiciteit niet! Wat een geweldig mens! En wat heerlijk dat de speld nu ook een fotoprimeur heeft!

  (0)
 46. #46

  Er zijn nu echt ook aambeien ontdekt! # http://www.wegmetaambeien.be hier geloof je toch echt niets van he..

  (0)
Menu Title