Economie

Canada voert eindelijk recessie in

‘Na vier jaar zien ook wij in dat we het spelletje mee moeten spelen’

Deel op FacebookReactiesTweetReacties21 EmailenPrinten
Jim Flaherty

Door • zaterdag 3 december 2011

Onder druk van de internationale gemeenschap heeft de Canadese regering besloten om deel te nemen aan de wereldwijde economische recessie. De Canadese regering, bij monde van Minister Jim Flaherty van Financiën, liet gisteren weten ‘niet langer de ogen te sluiten voor de mondiale crisis en bereid te zijn een steentje bij te dragen.’

Ottawa presenteert vandaag haar plannen voor een gefaseerde invoering van een forse recessie. Nog in 2011 moet een begrotingstekort van 10% gerealiseerd zijn en de Canadese centrale bank zal de rente verhogen naar 5,5%. De regering onderzoekt de mogelijkheden om een zogenaamde ‘bubble’ in de huizenmarkt te creëren.

Flaherty vreest wel de terugkomst van het keynesiaanse mechanismen: “We zullen natuurlijk flink moeten investeren om het begrotingstekort te laten stijgen. Natuurlijk zijn we bang dat de economie op die manier juist een impuls krijgt, maar we hebben geen andere keuze. Door alleen te bezuinigen lopen de reserves op en komen we nooit in een geloofwaardige crisis.”

Mocht de relatief sterke Canadese economie deze klappen te boven komen, overweegt Flaherty een exportverbod op olie en houtproducten, de belangrijkste exportproducten van het land. In het uiterste geval overweegt het land om langjarig deel te nemen aan een NAVO-campagne tegen Iran.

21 Reacties

Uw mening telt. Juist nu.

  tekens resterend

 1. #1

  Anticyclisch investeren zou in dit geval contraproductief werken; het meest effectief zou zijn Eurobonds aan te schaffen en actief in de staatsobligatiemarkt te duiken, daar zijn nog hoopvolle recessieve tendenzen. Naast Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje is daar de wegsluiscultuur van Italië nog. Ook België zal eerdaags tot de junkstatus vervallen. Maar ook goed letten op wat Moody’s gaat doen met de triple A-rating van de VS en haar satelliet-staten zoals Engeland en Nederland. Binnenkort kan alleen Angela Merkel nog een deuk in een monetair pak boter slaan. Laat Flaherty eens met haar gaan praten.

  (0)
 2. #2

  Misschien een idee om een waarnemer naar Griekenland te sturen om, zo gezegd, ‘het vak te leren’

  (0)
  • #2

   Laten we vooral niet vergeten dat wij IJslanders de eersten waren met een recessie.

   (0)
 3. #3

  Bovenstaande plannen duiden wel erg op een korte termijn visie in Canada. Met zulke maatregelen zal de wereld nooit in een langdurige crisis vervallen. Daarnaast doen China en andere Aziatische landen nog niet mee, dus we kunnen nog niet veel verwachten

  (0)
 4. #4

  Een goede investering om het begrotingsrapport op te laten lopen is om de zogenaamde ice roads in het noorden van het land nu eindelijk eens te asfalteren en van deugdelijke vangrails te voorzien.

  (0)
  • #4

   Ik haat dat auto-aanvullen; het moet natuurlijk begrotingstekort wezen.

   (0)
 5. #5

  Vroeger, i spreek over 3 maanden terug, was ik nog in Canada en daar viel het soms ook echt wel een tikje tegen, dus ze moeten niet te negatief zijn over zichzelf. Bij de MacDonalds in Montreal moest ik langer wachten dan in Nederland om maar wat te noemen en daar stond ik me best over op te winden. Dus ook Canada kende al zijn donkere zijde.

  (0)
  • #5

   Montreal is ook niet representatief voor Canada, daar het in Quebec ligt.

   (0)
 6. #6

  Ze moeten de banken verplichten steeds te fuseren en bonussen te verhogen.

  (0)
  • #6

   De banken doen aan zelfregulering en zijn hiertoe al overgegaan.

   (0)
  • #6

   Wanneer een tweetal banken fuseren wordt dit inderdaad gezien als een zeer goede reden om de bonussen te verhogen (althans door de leden van de directie), wanneer een bank wordt overgenomen wordt dit gezien als een zeer goede reden om de bonussen te verhogen (althans door de leden van de directie), wanneer een bank zelf een overname pleegt wordt dit gezien ale een zeer goede reden om de bonussen te verhogen (althans….), wanneer een bank…..

   (0)
  • #6

   Heer Van Swalmen, ik meen in uw betoog een zekere wetmatigheid te onderkennen. Deze zou kort en goed inhouden dat(althans naar het oordeel van de leden van de directie)er doorgaans zeer goede redenen zijn om de bonussen te verhogen.

   Het is zo prettig dat u deze complexe zaken zo helder weet uit te leggen.

   Wellicht zou uw wet ook geldig zijn op het terrein van verzekeringen: Wat er ook gebeurt (althans naar het oordeel van de leden van de directie)zijn er zeer goede redenen om de bonussen en de premies te verhogen en de dekkingen te verlagen.

   De zaak begint mij helder te worden.

   (0)
  • #6

   Heer Van Mathenesse Spaland,

   Dekking verlagen lijkt mij niet zo’n goed idee voor de Canadese Strijdmacht. Daardoor wordt de personeelssterkte verkleind zonder dat het leidt tot grotere werkloosheid, zoals dr. dipl-ing Paulus, werkloze hoogleraar Werkgelegenheid, als redding voor de te grote staatskas adviseert.

   (0)
  • #6

   Geachte generaal Van Pieff-Paff,

   Duidelijk bent u nog niet “b.d” omdat bij uw volgende bericht (zie de EK 2012) de naam opeens Van Pief-Paf luidt. Kennelijk maakt u roerige tijden door.

   (0)
 7. #7

  De Canadese werkloosheid is veel te klein. Wat dat betreft moet minister Jim Flaherty van Financiën eens zijn licht opsteken bij zijn collega Timothy F. Geithner van de VS.

  (0)
 8. #8

  Collega Paulus, daar kan ik als specialist aan toevoegen dat de gezondheids- en ouderenzorg in Canada veel te gezond is. Dat is toch ziekelijk! De Canadese minister van volksgezondheid Leona Aqlukkaq moet zo snel mogelijk op een theepartijtje te rade in het buurland.

  (0)
  • #8

   Ja waarde collega, een gezond, zorgeloos land als de VS sterft immers van de werk- en zorglozen.

   (0)
 9. #9

  In de laatste WO waren ze ook een beetje aan de late kant. Wel goed werk verricht toen. Blij dat ze meedoen: dat zal helpen.

  (0)
 10. #10

  Solution pour effectuer une crise a Canada c’est le liberation de Quebec. Vivre Quebec libre!

  (0)
 11. #11

  Hoe moeilijk kan het zijn om meer uit te geven dan binnenkomt. Zeker op cursus geweest. Met oproep tot opslag.

  Hij was misschien z’n bril vergeten. Nu lijkt het wel alsof ie vastgelijmd zit. Zuinig mondje erbij maar zelf wel volop declareten vrees ik.

  Canada, dat is toch het land van de dennenboompies? Met dat blaadje op de vlag. Waar Swiebertje heenging.

  ALs je nog verder wil lachen: http://www.anarchiel.com/display/het_pokerspel_van_de_centrale_banken_deel_1_2_updated

  (0)
 12. #12

  Nou eindelijk, héhé, is hier de recessie haast alweer op zijn retour, komen zij er ook achter dat ze met de grote jongens mee hadden kunnen doen.
  Wel wat traag van begrip daar hoor!

  Bij de volgende wereldwijde recessie even beter opletten daar.

  (0)
Menu Title