Buitenland

‘Olympus, Parthenon en Akropolis worden verkocht aan de hoogste bieder’

Griekse begroting drastisch aangepakt

Deel op FacebookReactiesTweetReacties18 EmailenPrinten

Door • maandag 22 maart 2010

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft in Brussel een pakket van drastische noodmaatregelen gepresenteerd om de Griekse begroting weer sluitend te krijgen. Het land, dat aan de rand van de afgrond verkeert door een grote schuldenlast, komt met de plannen tegemoet aan de wensen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

“Griekenland heeft een rijke geschiedenis en de tijd is gekomen die rijkdom te innen”, aldus de premier van het geplaagde land. Hij kondigde aan om nationale trekpleisters als de Olympus en Akropolis te ontmantelen. De beelden, zuilen en andere artefacten zullen geveild worden, de ondergrond wordt vermalen tot grind voor de diverse Europese tuincentra. Het Parthenon zal eveneens worden ontmanteld. Volgens de premier was hier ‘sinds de explosie van 1687 toch al niet meer heel veel aan te zien.’ Het marmer hiervan zal ingezet worden voor de bestrating van het Nederlandse Almere.

Als verdere exploitatiemogelijkheid ziet Papandreou het exploiteren van de Griekse eilanden als homo-erotische themaparken. Cyprus zal voor een zacht prijsje aan Turkije overgedaan worden. Ook zal het megalomane bouwproject ‘de Kolossos van Machlas’ geen doorgang meer kunnen vinden.

De grootste potentie ziet de premier echter in het uitbaten van het intellectuele eigendom van het land. “Het is een grove schande dat Homerus’ teksten eeuwenlang zijn verspreid en uit het hoofd geleerd zonder dat daar ooit een vergoeding voor is afgedragen. De auteursrechten van de Ilias en de Odyssee worden daarom met terugwerkende kracht opgeëist. Ook het gebruik van de naam Europa, waarvan de rechten duidelijk in Griekenland liggen, zal niet meer gratis zijn; op de Stelling van Pythagoras zal octrooi worden aangevraagd.” Het tolgeld van de Styx zal verder worden verdubbeld van twee naar vier muntstukken.

Ook de Griekse tv-industrie is hard aan het broeden op een aantal knallers. Hoewel er nog niet veel informatie losgelaten wordt, kan de wereld internationale franchises verwachten als “Op zoek naar Zorba”, met het orakel van Delphi als jurylid, “Top Gyros” en de voetbalshow “Hoe word ik een wereldspits?” van presentatoren Angelos Charisteas en Yannis Anastasiou.

Demissionair Minister van Financiën Jan Kees de Jager reageert vooralsnog positief op de Griekse maatregelen. Op Twitter schrijft hij: “Deze plannen behoeden ons voor een gegarandeerde Apocalyps. Oorlog, dood en verderf. Griekenland, putting the EYPO back in the Euro!”

18 Reacties

Uw mening telt. Juist nu.

  tekens resterend

 1. #1

  EPO terug in de Euro? Nou, dan zal die wel heel hard fietsen in de toekomst.

  (0)
 2. #2

  Wellicht zou als aanvulling kunnen gelden dat aan ‘het gebruik maken van democratische rechten’ een prijskaartje komt te hangen. ‘Democratie’ is niet alleen een geheel uit het Grieks afkomstig woord, het is ook een Griekse uitvinding. Te lang is het maar voor vanzelfsprekend aangenomen dat we democratie hebben. Onverantwoordelijk is democratie maar -al dan niet tegen heug en meug- verspreid over de wereld. Dictatoren hebben over hun positie democratische suasjes gegooid. Het wordt tijd de oorspronkelijke rechthebbenden ook financiëel te compenseren.

  (0)
 3. #3

  Prima maatregel. Met de internationale kunstmarkt gaat het goed, dus gaat vast lukken! Goed nieuws.

  (0)
 4. #4

  Ik gok dat het British Museum wel interesse heeft in de delen van het Parthenon die het nog niet in bezit heeft.

  (1)
 5. #5

  Vallen de Griekse beginselen ook onder intellectueel eigendom of hebben de Grieken die niet verzonnen?

  (0)
 6. #6

  Ik pleit voor een rematch Griekse filosofen vs. Duitse filosofen. En geen commentaar op de wedstrijdleiding dit keer!

  (0)
 7. #7

  @ JM Otherwise Confucius he say: Name go in book

  (0)
 8. #8

  Het Orakel van Delfi kan naar de commerciele omroepen en die Vestaalse maagden kunnen hier ook wel een aardig centje bijverdienen.

  (0)
 9. #9

  Als die Grieken de smaak te pakken krijgen, moeten ze in de Arena in Amsterdam Zuidoost ook nog oppassen.

  (0)
 10. #10

  @ Peter Bugel. Die Vestaalse maagden zijn toch echt Romeins, hoor.

  (0)
 11. #11

  Kariatiden bedoelt ‘ie. Ook sletten eerste klas, trouwens.

  (0)
 12. #12

  Verkoop van je schatten is kortetermijn denken.

  Ik denk slogan:
  Sponsor Griekenland, laat je naam prijken op monumenten van inmiddels duidelijk schatbare waarde!

  (1)
 13. #13

  dikke 2 voor dit artikel
  vermalen voor tuincentra ligt er te dik bovenop.
  Ik zou eerder zoiets schrijven als dat Walt Disney interesse heeft voor de acropolis of desnoods dat ze in Vegas wel eens iets authentieks willen neerzetten

  Wel leuk over auteursrechten

  Kan verder
  ionische zuilen etc.

  kan allemaal leuker

  trouwens
  griekenland bestaat niet
  http://zwembaddezeeman.blogspot.com/2009/01/griekenland-is-een-hoax.html

  (0)
 14. #14

  Da’s dan dus ook de stelling van Pythagoras naar de ratsmodee. Hoe moet het dan verder met de wiskunde? Ik vind dat er niet goed genoeg is doorgedacht over dit idee. Geen Marathon meer, geen tragedies. Geen goden meer op Olympus … dat doet me denken, hoe zit het met de Olympische Spelen?

  (0)
 15. #15

  Het orakel van Delphi verkopen zal nog lastig worden: het schijnt dat het ding al jaren geleden voor een habbekrats is overgedaan en nu in het bezit is van het CPB.
  Alleen jammer dat de gebruiksaanwijzing verloren is gegaan.

  (0)
 16. #16

  @Jeettje: nee hoor. We weten uit contemporaine bronnen (wat ken ik toch veel moeilijke woorden he?) dat boven de ingang van het orakel de basale gebruiksaanwijzing stond: Gnosis seauton.
  Ofwel: Ken Uzelve.
  Al moet ik je wel toegeven, dat dat een heel moeilijke opgave is en dat de orakels vaak hebben moeten terugvallen op RTFM. (Read The Fucking Manual!)

  (0)
 17. #17

  Kees de tweeentwintigste,

  Als je citeert moet je het ook goed doen. Het correcte citaat is:
  γνῶθι σεαυτόν.

  Het orakel (χρησμός) van Delphi is inmiddels zelfs bij iedere gymnasiumpuber bekend. Die verwende achterbanktieners hebben op de vele culturele reizen met pappie en mammie of met VWO vijf op schoolreis, naast de leraar maatschappijleer, ook andere orakels ontdekt.

  Als je echt indruk wil maken, en dat wil je, refereer je aan hét orakelboek bij uitstek, de I Ching. Minder bekend, want het is in Han-chinees geschreven, dat ten onrechte in Nederland nog nauwelijks op de Havo wordt onderwezen.

  (0)
Menu Title